25.7.2024 10:59

Ενημέρωση από την ΠΕΣ-ΝΑΤ για τις συντάξεις χηρείας

Άρθρο από το Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΣ-ΝΑΤ Αρ. Φύλλου 57 * 2024

Αν κάτι επιβεβαιώνεται με την απειλή για νέες περικοπές στις συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα, είναι η δεδηλωμένη στρατηγική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων ότι οι συντάξεις των απόμαχων της δουλειάς και συνολικά η Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί «κόστος», που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί στο έσχατο σημείο. Γι' αυτό οι συντάξεις ποτέ δεν έπαψαν να βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της. 

Τώρα, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και τις συμπληρώσεις που επήλθαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, στις συντάξεις χηρείας σχεδιάζεται να επιβληθεί νέο χαράτσι. 

Στο σημείωμα μας αυτό δεν θα αναφερθούμε στο σύνολο των ζητημάτων – προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, περισσότερο ενδιαφέρει η οργάνωση για διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα. Διαρρέετε από αρμόδιους παράγοντες ότι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται, λες και οι νόμοι ήρθαν από μόνοι τους. Κάποια κυβέρνηση τους ψήφισε και δημιουργήθηκε ένα νομοθετικό πλέγμα με τους νόμους Κατρούγκαλου - Αχτσιόγλου - Βρούτση άδικο αντισυνταξιουχικό και για τις συντάξεις χηρείας. 

Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Τώρα έχουν στα σκαριά την περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό.

Με βάση το ισχύον καθεστώς οι συντάξεις χηρείας καταβάλλονται στον επιζώντα σύζυγο για μια τριετία στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Τώρα έχουν στα σκαριά με τη λήξη της τριετίας και εφόσον ο (η) δικαιούχος παίρνει δική του σύνταξη ή εργάζεται, η σύνταξη χηρείας να μειώνεται κατά 50% και κατεβαίνει στο 35% της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών. 

Με δεδομένο ότι η μέση κύρια σύνταξη λόγω θανάτου δεν ξεπερνά τα 570 ευρώ μεικτά, γίνεται φανερό πως η εφαρμογή αυτής της σκληρής μνημονιακής διάταξης θα οδηγήσει τις συντάξεις χηρείας σε εξαφάνιση. 

Και το αναθερμαίνουν τώρα που πέρασαν οι ευρωεκλογές που νομίζουν ότι δεν έχουν πολιτικό κόστος. Γιατί ο νόμος πρέπει να τηρείτε. 

Τον Μάη δεχτήκαμε αίτημα συμπαράστασης από τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α, σε κινητοποίησή τους στο Υπουργείο Εργασίας. Ανταποκριθήκαμε και στις 28 Μάη το πρωί βρεθήκαμε με τους Γενικό Γραμματέα και Αντιπρόεδρο της Ένωσής μας, επίσης μαζί μας ήταν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. 

Αν και ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α είχε ζητήσει συνάντηση με την υπουργό εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, αυτή φρόντισε να απουσιάζει. Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν και με φωνές «Αίσχος, αίσχος» απαίτησαν συνάντηση με την κυβέρνηση. Τελικά, συναντήθηκαν με πρόσωπο από τη γραμματεία του υπουργείου. 

Μετά τη συνάντηση, η οποία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, καθώς η κυβέρνηση εμμένει προκλητικά στην εφαρμογή των σκληρών αντεργατικών μέτρων, η αντιπροσωπεία του Συλλόγου που έχει Πανελλαδική εκπροσώπηση διαμαρτυρήθηκε έντονα και αποχωρώντας κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους όπως: 

∙ Εθνική σύνταξη στο 100% 

∙ Την καταβολή της διαφοράς από το 50% στο 70% για τα έτη 2016 - 2019 κ.λπ. 

Αυτά είναι ένα μικρό μέρος των αιτημάτων - διεκδικήσεων του Συλλόγου. Εμείς ως ΠΕΣ-ΝΑΤ, όπως πάντα, θα εκφράζουμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων σε κάθε ευκαιρία. 

Με βάσει τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να πούμε: Αρκετά, δεν πάει άλλο! Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η οργάνωση και η ετοιμότητα των συνταξιούχων. Αυτό ξεκινάει από τα Σωματεία, με μαζικότητα, οργάνωση και ταξικό προσανατολισμό. Με επιμονή στη δράση για την διεκδίκηση του δίκιου μας. Κανένας δεν μας χαρίζει τίποτα, στους δρόμους του αγώνα θα διεκδικηθούν οι λύσεις. Για να ανατρέψουμε μαζί τα παλιά και τα νέα βάρβαρα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ