Το Επιμελητείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού της Χίου εξέδωσε ανοιχτή επιστολή προς τους δημοτικούς συμβούλους της Χίου, εκφράζοντας έντονες ανησυχίες και εναντίωση σχετικά με τις προοπτικές εξόρυξης αντιμονίου στο νησί. Η επιστολή επισημαίνει τις παραπλανητικές δηλώσεις που έγιναν από διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), οι οποίοι προσπάθησαν να διαχωρίσουν την έρευνα από την εξόρυξη ή να διαβεβαιώσουν ότι οι εξορύξεις θα είναι υπόγειες.
Ωστόσο, το Επιμελητείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τονίζει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η σύμβαση με πολυεθνική εταιρεία περιλαμβάνει έρευνες αλλά και εξορύξεις, τόσο υπόγειες όσο και επιφανειακές, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Η επιστολή καλεί τους δημοτικούς συμβούλους, ιδιαίτερα εκείνους της πλειοψηφίας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να λάβουν υπόψη τους τις ανησυχίες των κατοίκων και των επιστημόνων της περιοχής της Αμανής, που εκφράζουν καθολική εναντίωση σε μια τέτοια εξέλιξη.
Οι πολίτες της Χίου, σύμφωνα με το Επιμελητείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για ήπια και αειφόρο ανάπτυξη, η οποία βασίζεται στη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού. Αντίθετα, η εξόρυξη, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, θεωρείται καταστροφική για το περιβάλλον, τον κοινωνικό ιστό και τη βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν οι εξορύξεις φυσικών πόρων σε πολλές χώρες, οι οποίες, παρά τον πλούτο των ορυκτών τους, έχουν καταλήξει σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Η επιστολή χρησιμοποιεί αυτό το παράδειγμα για να υπογραμμίσει ότι οι εξορυκτικές δραστηριότητες δεν φέρνουν την ανάπτυξη που υπόσχονται οι υποστηρικτές τους, αλλά οδηγούν σε υπανάπτυξη και μαρασμό.
Το Επιμελητείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού καλεί τους δημοτικούς συμβούλους να απορρίψουν την "επένδυση" και να μην ακολουθήσουν το δρόμο που προτείνει ο δήμαρχος, ο οποίος, σύμφωνα με την επιστολή, υποστηρίζει μια επικίνδυνη στρατηγική που θα μπορούσε να καταστρέψει τον πλούτο του νησιού για βραχυπρόθεσμα οφέλη. Χρησιμοποιώντας μια μεταφορά για την "κότα που γεννά τα χρυσά αυγά", το Επιμελητείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τονίζει ότι η εκχώρηση των φυσικών πόρων σε πολυεθνικές εταιρείες είναι μια κίνηση που δεν θα αφήσει ούτε φυσικούς πόρους ούτε μακροπρόθεσμη ευημερία.
Η επιστολή καταλήγει με μια υπενθύμιση ότι καμία χώρα με μεγάλο ορυκτό πλούτο, που τον εκχώρησε σε πολυεθνικές, δεν αναπτύχθηκε, τονίζοντας ότι η ανάλογη πορεία που ακολουθούν χώρες αυτές είναι προς την υπανάπτυξη και την εξαθλίωση. Με αυτά τα δεδομένα, το Επιμελητείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υπογραμμίζει ότι η Χίος πρέπει να στραφεί προς πιο βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, που θα σέβονται και θα προστατεύουν το φυσικό και πολιτιστικό της περιβάλλον.
Με την ανοιχτή αυτή επιστολή, το Επιμελητείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού καλεί τους δημοτικούς συμβούλους να καταψηφίσουν την πρόταση για την εξόρυξη, προστατεύοντας έτσι το μέλλον του νησιού και διασφαλίζοντας την ανάπτυξή του μέσω βιώσιμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών.
Αναλυτικά η επιστολή:
Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, μετά από τις εξελίξεις και συνεντεύξεις των τελευταίων ημερών αλλά και τις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί στην δημόσια διαβούλευση έχει γίνει σαφές ότι δεν ισχύουν ούτε η θεωρία του δημάρχου που προσπαθεί να ξεχωρίσει την έρευνα από την εξόρυξη, ούτε η παραπλανητικές διαβεβαιώσεις του γγ του ΥΠΕΝ ότι οι εξορύξεις θα είναι υπόγειες.
Αυτό που ισχύει φυσικά και για το οποίο καλείται να δώσει σήμερα την γνώμη του το δημοτικό συμβούλιο είναι η σύμβαση με πολυεθνική για έρευνα και εξορύξεις, υπόγειες και επιφανειακές, όπως είναι παντού στον κόσμο.
Καλούμε λοιπόν τους δημοτικούς συμβούλους, ιδίως της πλειοψηφίας, διότι όλες οι άλλες παρατάξεις έχουν δηλώσει τις προθέσεις τους, να τα σκεφτούν όλα αυτά, να αναλογιστούν την μεγάλη ευθύνη της ψήφου τους, να συμμεριστούν την αγωνία των επιστημόνων και των πολιτών της Αμανής και ολόκληρης της Χίου, που εξέφρασαν ανησυχίες και ξεκάθαρη εναντίωση, να οραματιστούν το μέλλον του νησιού και αν το θέλουν ορυχείο ή τόπο με ήπια, αειφόρο ανάπτυξη, όπως μέχρι τώρα όλες οι κοινωνικές ζυμώσεις έχουν αποφανθεί, και να καταψηφίσουν την "επένδυση" έρευνας και εκμετάλλευσης ως καταστροφική για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Καλούνται να μην ακολουθήσουν τον δήμαρχο στον κατήφορο που έχει επιλέξει ο ίδιος μαζί με κάποιους πλανημένους συνεργάτες του, που θέλουν να σφάξουν την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά, για να πάρουν όλο το χρυσάφι από μέσα της και στο τέλος δεν θα έχουν ούτε χρυσάφι ούτε κότα.
Και κάτι τελευταίο: ας μην ξεχνούν ότι καμία απολύτως χώρα με μεγάλο ορυκτό πλούτο, που τον εκχώρησε σε πολυεθνικές, δεν αναπτύχθηκε, απεναντίας είναι όλες πάμφτωχες με κατοίκους εξαθλιωμένους, υπανάπτυκτες, στον πάτο του κόσμου διότι ο πιο ασφαλής τρόπος να εξαθλιωθείς είναι να εκχωρήσεις τους φυσικούς σου πόρους. Εξαθλιώθηκαν και δεν αναπτύχθηκαν λοιπόν χώρες και χώρες με τεράστιο ορυκτό πλούτο. Νομίζετε ότι υπάρχει ελπίδα να αναπτυχθούν τα Λεπτόποδα;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.