Τον τίτλο του Επίτιμου Μέλους απένειμε ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός στον Καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκο στην τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 στο Μέγαρο του Συλλόγου στην Αθήνα.
Στην τελετή, συμβραβευθέντες ήσαν άλλες τέσσερις διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας μας με πλούσια επιστημονική, πολιτιστική και κοινωνική δράση, όπως ο Ακαδημαϊκός στην έδρα της Θεωρητικής και Πειραματικής Μηχανικής, κ. Εμμανουήλ Γδούτος, ο Ιατρός Δρ. Νικόλαος Κατσιλάμπρος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο Ιατρός Δρ. Διονύσιος Κόκκινος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, Επιχειρηματίας.
Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Καθηγητής Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, έκανε αναφορά στην επιχειρηματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα του Καπτ. Παναγιώτη Τσάκου.
Στην αντιφώνηση του, ο Καπτ. Τσάκος ευχαρίστησε τον Σύλλογο για την τιμητική αυτή διάκριση την οποία αφιέρωσε στους δοξασμένους ναυτικούς των προηγουμένων γενεών. Επίσης εξήρε και συνεχάρη τον Σύλλογο για την πλούσια προσφορά του στην Χώρα μας. Σημειώνεται ότι ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσού είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Ελλάδος. Ιδρύθηκε το 1865 στην Αθήνα με σκοπό την πνευματική κοινωνική και ηθική βελτίωση των Ελλήνων μέσα από διάφορες εκδηλώσεις. Εξελίχθηκε σε πανελλήνιο πνευματικό κέντρο με πλούσια δράση κορυφαίων εκπροσώπων της πνευματικής, ακαδημαϊκής, πολιτικής, δικαστικής, στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Σύντομα ο Σύλλογος απέκτησε φήμη και κύρος πραγματικής "Ακαδημίας" που λειτουργούσε κατά τμήματα, όπως φιλολογικό, αρχαιολογικό, νομικό, καλλιτεχνικό ακόμα και φυσιογνωστικό, διοργανώνοντας διαλέξεις, εκθέσεις καθώς και διάφορους διαγωνισμούς. Μέλη του υπήρξαν κορυφαίες προσωπικότητες όπως οι Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Εμμανουήλ Ροΐδης, Γεώργιος Βιζυηνός, Γεώργιος Σουρής, Κωστής Παλαμάς, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Στρατής Μυριβήλης και Γεώργιος Δροσίνης. Στους κόλπους του εντάχθησαν διακεκριμένοι φιλέλληνες παγκόσμιας ακτινοβολίας όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Ερρίκος Σλήμαν και ο Ζωρζ Κλεμανσώ.
Αντιφώνηση Καπτ. Π.Ν. Τσάκου
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,
(Συμμερίζομαι τη λύπη σας για την πρόσφατη απώλεια του αειμνήστου Προέδρου Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη)
Αξιότιμε και καλέ μου φίλε Θανάση Μαρτίνο και αγαπητοί συμβραβεύομενοι
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, μέλη και φίλοι του Παρνασσού,
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα και με γεμίζει με βαθειά συγκίνηση το γεγονός ότι βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε μια τόσο εκλεκτή ομάδα ανθρώπων του πνεύματος, της προσφοράς, της δημιουργίας και της δημόσιας ζωής ως αποδέκτης μίας εξαιρετικά τιμητικής διάκρισης και, για τον λόγο αυτό, σας ευχαριστώ θερμά εσάς κύριε Πρόεδρε και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο.
Αυτό που κάνει την τιμή υψηλότερη και την ευχαρίστηση ακόμα μεγαλύτερη, είναι ότι η διάκριση αυτή προέρχεται από τον αρχαιότερο Πολιτιστικό και Φιλολογικό Σύλλογο της χώρας με διαρκή προσφορά στην πνευματική ζωή του τόπου για πάνω από 150 χρόνια !
Ενός συλλόγου που με τις δράσεις του έγινε το κέντρο κάθε πνευματικής και κοινωφελούς δραστηριότητας της Αθήνας.
Ενός συλλόγου με τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.
Ενός συλλόγου που ακόμα και στις πιο δύσκολες, τις πιο σκοτεινές περιόδους της πατρίδας μας έβρισκε τρόπο να γεμίζει την ζωή των Αθηναίων και να φωτίζει την πολιτισμική μας παράδοση.
Γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε, είστε άξιοι συγχαρητηρίων και σας ευγνωμονούμε εσάς όπως και τους προκατόχους σας για την ανιδιοτελή προσφορά σας στην Πατρίδα.
Έτσι και εμείς στην Ναυτιλία κύριε Πρόεδρε, οφείλουμε την παγκόσμια πρωτιά, αυτό που σήμερα ονομάζεται Ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα, στους αγώνες και στις θυσίες των προγόνων μας.
Αυτοί άνοιξαν τους δρόμους σε αντίξοες συνθήκες, με σκληρή δουλειά, με μόχθο, με πόνο, με δάκρυα. Αυτοί πάλεψαν με τα κύματα, αυτοί κυριολεκτικά μάτωσαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να είμαστε περήφανοι, να δρέπομε τους καρπούς και να απολαμβάνουμε τα αγαθά των κόπων τους.
Κλείνοντας Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε ως άνθρωπο κάποιας ηλικίας που μεγάλωσε στα χρόνια της κατοχής, να σας πω ότι με δέος και ρίγη συγκίνησης βρίσκομαι σε αυτήν την ιστορική αίθουσα γνωρίζοντας ότι επιτάχθηκε από τις κατοχικές αρχές και στέγασε το Γερμανικό στρατοδικείο.
Στη μνήμη λοιπόν και προς τιμήν όλων των αγωνιστών για την ελευθερία της Πατρίδας μας και των δοξασμένων ναυτικών των προηγούμενων γενεών, που στον τάφο πολλών εξ’ αυτών κανείς δεν άναψε κανδήλι, αποτίνω φόρο τιμής και σεβασμό αφιερώνοντας σε αυτούς την σημερινή διάκριση που τόσο γενναιόδωρα εσείς μου απονέμετε.
Σας ευχαριστώ θερμά και ο Θεός να σας ευλογεί όλους.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.