10.3.2020 16:32

Εξόρμηση του Συλλόγου Γυναικών Χίου για την Ημέρα της Γυναίκας

          Ο Σύλλογος γυναικών Χίου στο πλαίσιο της  8ης Μάρτη ,πραγματοποίησε  εξόρμηση σε εργαζόμενες γυναίκες στην αγορά της Χίου, δίνοντας το στίγμα της ημέρας που αφορά στους αγώνες των γυναικών που τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της  και φώτισαν το δρόμο της ιστορίας για τις επόμενες γενιές.

          Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το σύγχρονο περιεχόμενο αυτών των αγώνων όπως εκφράζεται με τη γυναικεία ανισοτιμία αφού:

          Ακόμα και σήμερα, με την τεράστια πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας μαστίζουν τις γυναίκες όπως και τους άντρες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων οι εργασιακές σχέσεις- λάστιχο, τα σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, η υποαπασχόληση και η ανεργία.

          Ταυτόχρονα με την οικονομική εκμετάλλευση της γυναίκας εργαζόμενης συνυπάρχει ακόμα και η πρόσθετη καταπίεση του γυναικείου φύλου αφού είναι ζητούμενα στη ζούγκλα της αγοράς η άδεια μητρότητας, η έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας και στήριξης της οικογένειας από το κράτος (Υγεία, προσχολική και ειδική αγωγή, δημιουργική απασχόληση παιδιών). Τέτοιες απαιτούμενες δαπάνες θεωρούνται “κόστος” για το κεφάλαιο.

          Παρά τη μαζική είσοδο της γυναίκας στην παραγωγή, με τις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν απαλλάσσεται από την ατομική- οικογενειακή ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ.

          Για να απαλλαχθεί οριστικά χρειάζεται άλλος τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας όπου δεν θα θεωρεί βάρος τέτοιου είδους υποδομές δημόσιες και δωρεάν σε μαζική κλίμακα.

          Η κατάσταση αυτή δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τις νέες γυναίκες αλλά και τους νέους άνδρες για το λόγο ότι έχουν ξεπεραστεί στη νομοθεσία και στις κοινωνικές σχέσεις κραυγαλέες διακρίσεις, που υπήρχαν παλιότερα, σε βάρος των γυναικών στην εκπαίδευση, στο οικογενειακό δίκαιο, στα αστικά πολιτικά δικαιώματα, τυπικά ακόμα και στο εργατικό δίκαιο.

          Ωστόσο, αναπαράγεται με σύγχρονους όρους ο περιορισμός ή ο αποκλεισμός της γυναίκας από την εργασία και την πολύπλευρη κοινωνική δράση, από τη δυνατότητα να έχει “ελεύθερο”- από οικιακές, οικογενειακές υποχρεώσεις- χρόνο.

          Επίσης, επισκεφτήκαμε το Λιμεναρχείο όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες σε μια διπλή συμβολική κίνηση που αφορά στις γυναίκες εργαζόμενες όπου μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού και συνομιλήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του πάγιου αιτήματος του Συλλόγου μας απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα και για το κλείσιμο όλων των Χοτ Σποτ, τη μη δημιουργία νέων ανοικτών ή  κλειστών κέντρων-φυλακών της ΕΕ. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας με μικρή προσφορά από διάφορες λιχουδιές στα παιδιά των προσφύγων και θα είμαστε σε επικοινωνία για ο, τι άλλο μπορούμε να προσφέρουμε από υλική βοήθεια. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ