Νησιά γερασμένα, αραιοκατοικημένα και με αυξημένη ανεργία. Αυτή είναι η εικόνα και η πραγματικότητα για το Β. Αιγαίο έτσι όπως αυτή περιγράφηκε στα πλαίσια της συνεδρίασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στη Χίο που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο “Χανδρής” σε ότι αφορά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Ο αριθμός των ηλικιωμένων πολιτών σε σχέση με τη νεότερη γενιά αλλά και το γεγονός ότι η ανεργία στην περιφέρειά μας αυξήθηκε το β’ τρίμηνο του 2014 όταν σε όλες τις άλλες μειώθηκε, έκανε τους παρευρισκόμενους να αναζητήσουν εναλλακτικές προτάσεις προώθησης της απασχόλησης αλλά και τόνωσης της επιχειρηματικότητας.
Για τους ντόπιους που συμμετείχαν στη σύσκεψη απλά, ομολογήθηκε και παρουσιάστηκε και με αριθμούς η ζοφερή εικόνα της τοπικής μας οικονομίας.
Ανεργία 22,7%
Σύμφωνα με την παρουσίαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας το ποσοστό της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο αυξήθηκε κατά περίπου μισή μονάδα σε σχέση με πέρυσι φθάνοντας στο 22,7%, όταν σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειας παρατηρήθηκε μείωση.
Δημογραφικό πρόβλημα
Δεύτερο αποθαρρυντικό στοιχείο το οποίο επισημάνθηκε από πολλούς είναι το έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Ο πληθυσμός της Χίου είναι γερασμένος. Τόσο στη Χίο όσο και γενικότερα στην περιφέρειά μας, το ποσοστό των γηραιότερων είναι υψηλότερο του πανελλαδικού μέσου όρου κατά 5% ενώ αντίστοιχα το ποσοστό των νεότερων είναι χαμηλότερο απ’ ότι στις υπόλοιπες περιφέρειες κατά 4,5%.
Σε αυτά τα στοιχεία έρχεται να προστεθεί και η πυκνότητα του πληθυσμού αφού η Περιφέρεια μας είναι η πιο αραιοκατοικημένη συγκριτικά με όλο το Αιγαίο αλλά και το Ιόνιο πέλαγος με 51 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
ΕΣΠΑ, εξαγωγές, τεχνολογία
Με αυτό το τρίπτυχο τόσο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης όσο και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Κόλλιας προσπάθησαν να δώσουν το στίγμα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Χίος προκειμένου να βρει διέξοδο προς την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.
«Οι προτάσεις που καταθέτουμε προς την πολιτεία για τη Χίο έχουν να κάνουν κύρια με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020. Το νέο ΕΣΠΑ για τις ακριτικές περιοχές όπως η Χίος είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να απορροφήσει μεγάλα κονδύλια για καινοτόμες πράξεις και ιδέες. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι και το ζήτημα των εξαγωγών. Η Χίος έχει σημαντικές εξαγωγές όπως η μαστίχα και το μανταρίνι. Αυτό όμως δεν φθάνει. Τόσο αυτά τα δύο κύρια προϊόντα όπως και πολλά άλλα που παράγει το νησί θα πρέπει να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο που είναι μία μόνιμη, σταθερή εξαγωγική διαδικασία που θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης κι απασχόλησης», σημείωσε στον «π» ο κ. Κόλλιας.
«Δεν καταργείται ο νησιωτικός Φ.Π.Α.»
Τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι ο μειωμένος Φ.Π.Α στις νησιωτικές περιοχές θα συνεχίσει να υφίσταται, επανέλαβε από το βήμα του ομιλητή ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης, κάνοντας λόγο για αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό κεκτημένο της Ελλάδας.
Ο ίδιος αφού ευχαρίστησε το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου που αποδέχτηκε την πρόσκλησή του να συνεδριάσει στη Χίο, έκανε λόγο για ανάγκη αξιοποίησης της τεχνολογίας που θα δώσει την ευκαιρία στη νέα γενιά να επενδύσει στον τόπο της και να διασυνδεθεί τόσο με την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και με τον ευρωπαϊκό επενδυτικό κορμό.
Ο κ. Μηταράκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα τουρισμού και μεταφορικών συνδέσεων.
«Είναι σαν το ερώτημα αν το αυγό γέννησε την κότα ή η κότα το αυγό. Συνεπώς δεν ξέρουμε αν ο μειωμένος τουρισμός δημιουργεί το πρόβλημα με την συχνότερη σύνδεση των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό ή αν οι αεροπορικές κι ακτοπλοϊκές συνδέσεις επηρεάζουν τον τουρισμό», εξήγησε , εξαγγέλλοντας παράλληλα άμεσες πρωτοβουλίες και για τους δύο τομείς.
Σε ότι αφορά στη νέα προγραμματική περίοδο ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι με βάση τον αναπτυξιακό νόμο για το νέο ΕΣΠΑ που θα τεθεί προς διαβούλευση αυτή την εβδομάδα η επιδότηση επενδύσεων για το Βόρειο Αιγαίο θα φθάνει το 45% της συνολικής επένδυσης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.