8.2.2017 15:55

Η ιστορία των πολυελαίων του «Χανδρής»

ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΟΙ ΦΥΣΗΤΟΙ ΠΟΛΥΕΛΑΙΟΙ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΧΑΝΔΡΗ

Κόσμημα για την προκυμαία μας αποτελεί το ξενοδοχείο Χανδρή από το 1972 που λειτουργεί, παρά το ότι  η εξωτερική  αρχιτεκτονική του δεν είναι παραδοσιακή. Εσωτερικά έχει ορισμένα  παραδοσιακά χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά μέλη που θέλγουν, γοητεύουν, μαγεύουν τις αισθήσεις  πελατών και επισκεπτών. Εκπληκτικά  παραδείγματα αποτελούν στο ισόγειο  τα Πυργούσικα ξυστά ,οι ανεπανάληπτοι χειροποίητοι φυσητοί  πολυέλαιοι στο κεντρικό σαλόνι  και τα φωτιστικά ρεπλίκες σε όλους τους ορόφους.

Πελάτες και επισκέπτες θαυμάζουν  τα παραμυθένια κρυστάλλινα φωτιστικά του σαλονιού του ξενοδοχείου, τα οποία διατηρήθηκαν μετά την πρόσφατη ανακαίνιση του.

Διακόσμηση

Ο πρώην διευθυντής του ξενοδοχείου Γιάννης Κοκκινάκης μας ιστορεί ότι τα ξυστά είναι έργο του Νίκου Γιαλούρη και τα φωτιστικά έχουν κατασκευαστεί στην Ιταλία, με επιλογή του  Ιταλού σχεδιαστή  που διακόσμησε  όλο το συγκρότημα.

«Κάθε πολυέλαιος αποτελείται από 200 κομμάτια, οι Χανδρήδες ήταν πολύ καλλιεργημένοι άνθρωποι και επιχειρηματίες», θυμάται αναπολώντας τα 25 χρόνια που εργάστηκε εκεί ως βοηθός Διευθυντής με διευθυντές τους Ανδρέα Κατσίκα και  Παναγιώτη Μαστρογιαννάκη, αλλά και  ως Διευθυντής από το 1974 έως  το 1995 που συνταξιοδοτήθηκε.

Χειροτεχνία

Ο γλύπτης Γιάννης Κουτσουράδης επισημαίνει ότι είναι  η πρώτη φορά  που τα θαυμάζουμε απροκάλυπτα και τονίζει ότι το κρύσταλλο αυτό  είναι χειροτεχνία.

«Οι Χανδρήδες αγαπούσαν  αυτές τις δημιουργίες και ήταν πρωτοπόροι. Εγώ  φρόντισα και απόκτησα  ένα απο τα φωτιστικά του ξενοδοχείου μετά την ανακαίνιση του . Η παράδοση των υάλινων πολυελέων συνεχίζεται ως τώρα», λέει υπογραμμίζοντας  την καλλιτεχνική και εμπορική αξία τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ