25.7.2014 9:55

Η καλοκαιρινή βροχή έπληξε το μαστίχι

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΝΕΧΩΡΙ, ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ, ΝΕΝΗΤΑ, ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ, ΒΟΥΝΟ, ΠΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΥΚΟΥΣΗ

Στη χειρότερη εποχή για τη μαστίχα ήρθε η νεροποντή που έπληξε την κεντρική και νότια Χίο το πρωί της Πέμπτης προξενώντας σοβαρές ζημιές στα χωριά του νοτιοανατολικού τμήματος της Χίου.

Όπως σημείωσε στον «π» ο διευθυντής της Ένωσης Μαστιχοπαραγών Δ. Κουντουριάδης, χωριά όπως Νεχώρι, Καλλιμασιά, Νένητα, Καταρράκτης, Βουνό, Πατρικά και Άγιος Γεώργιος Συκούσης ήταν αυτά που επλήγησαν από τη νεροποντή καθώς το ύψος της βροχής ήταν αρκετό ώστε να μετατρέψει σε λάσπη το ασπρόχωμα κάτω από τους σχίνους, στην πιο παραγωγική περίοδο.

Σχεδόν ανέπαφες σύμφωνα με τον κ. Κουντουριάδη έμειναν Πυργί και Ολύμποι όπου η βροχή δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα.

Μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχε γίνει εκτίμηση του μεγέθους του προβλήματος, με τους προέδρους των συνεταιρισμών που επλήγησαν να τονίζουν στην Ένωση ότι η ζημιά υπερβαίνει συνολικά το 25% της παραγωγής.

Αιτήσεις στον ΕΛΓΑ

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι πρόκειται για σημαντικές ζημιές οι οποίες υπερβαίνουν το 25% της παραγωγής του μαστιχοπαραγωγού. Αυτό είναι και το ποσοστό που θέτει ο ΕΛΓΑ προκειμένου ο καθένας να έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα για αποζημίωση. Εμείς με τη σειρά μας έχουμε έρθει ήδη σε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ ώστε να ενημερώσουμε για την καταστροφή και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο ρόλος της Ένωσης στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποζημίωσης είναι καθαρά επικουρικός», εξήγησε ο κ. Κουντουριάδης.

Καμία αλλαγή στην τιμή

Ερωτώμενος για το αν η χθεσινή καταστροφή θα επηρεάσει την τιμή της μαστίχας ο Διευθυντής της Ένωσης υπήρξε ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει με δεδομένο ότι είναι προαποφασισμένη από τη Γ.Σ..

«Ουσιαστικά αυτό που επηρεάζεται είναι η ικανότητα του παραγωγού να αποδώσει την ποσότητα μαστιχιού που κανονικά θα έδινε πριν την καταστροφή. Η συγκεκριμένη καταστροφή αποτελεί πλήγμα για την Ένωση. Έστω κι αν έχουμε αποθέματα για διάθεση, έχουμε ταυτόχρονα και αυξημένες ανάγκες από παραγγελίες που πρέπει να προωθήσουμε», είπε ο κ. Κουντουριάδης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ