Δύο διαφορετικές εικόνες, δύο διαφορετικοί κόσμοι σε απόσταση μόλις μερικών χιλιομέτρων αποτελούν τη σημερινή πραγματικότητα στη ζωή των εκατοντάδων μεταναστών που καθημερινά φθάνουν στο νησί μας από τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Μία πραγματικότητα που είτε βιώνουν μέχρι να φύγουν από το νησί, είτε είναι αναγκασμένοι να βιώνουν και να υπομένουν. Το κριτήριο της διαφοροποίησης έχει να κάνει με το σημείο στο οποίο βρίσκονται καθώς ο Κήπος και το Μερσινίδι εδώ και δύο ημέρες είναι ο δικός τους παράδεισος αλλά και η κόλαση αντίστοιχα.
«Απροστάτευτοι από τη βροχή»
Η απότομη μεταβολή των καιρικών συνθηκών είχε ως αποτέλεσμα και την μεταβολή προς το χειρότερο των συνθηκών διαμονής των μεταναστών που μεταφέρονται στον καταυλισμό του Μερσινιδίου για τη διαδικασία της ταυτοποίησης. Εκεί όπου το μοναδικό μέτρο προστασίας τους από τη βροχή αποτελούν μερικά κομμάτια νάιλον που μοίρασαν το πρωί της Τρίτης τα μέλη της «Λάθρα;».
Ο αριθμός των ατόμων παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αστυνομικών παραμένει μεγάλος. Μόνο χθες το πρωί στον καταυλισμό υπήρχαν περί τα 500 άτομα, αριθμός που προφανώς δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον λίγο αριθμό σκηνών που έχουν στηθεί δίπλα από το δημοτικό νεκροταφείο.
Οι λίγοι τυχεροί, κυρίως γυναικόπαιδα, έχουν καταλάβει το υπόστεγο του νεκροταφείου ενώ οι πάνινες σκηνές του στρατού είναι προφανές ότι δεν μπορούν να τους προστατεύσουν από τη βροχή.
Για τους υπόλοιπους το μοναδικό σημείο προστασίας είναι ο ελάχιστος χώρος κάτω από τα δέντρα ή τα βράχια της περιοχής.
Δραματική την ίδια ώρα παραμένει η κατάσταση περιμετρικά του Λιμεναρχείου Χίου. Η πρώτες ώρες διαμονής των μεταναστών είναι ενδεικτικές του επιπέδου υποδομών του νησιού. Πρόσφυγες και μετανάστες εναποθέτοντας χαρτόκουτες πάνω στη λάσπη, προσπαθούν να ξεκουραστούν έπειτα από πολυήμερη ταλαιπωρία προτού περάσουν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο «παράδεισος» του Κήπου
Εντελώς διαφορετική τις τελευταίες ημέρες είναι η κατάσταση τον Δημοτικό Κήπο. Η υπερπροβολή από τα τοπικά ΜΜΕ της κατάστασης που επικρατεί μέσα σε αυτόν, επικέντρωσε τις προσπάθειες φορέων και εθελοντών στην καλυτέρευση των συνθηκών στην καρδιά της πόλης. Τα πρωτοβρόχια κινητοποίησαν σύσσωμο τον μηχανισμό, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να στήνει καταυλισμό με περίπου 10 σκηνές, χωρητικότητας 20 ατόμων. Σημαντική όλες αυτές τις ημέρες είναι η βοήθεια που παρέχουν οι εθελοντές ενώ ιδιαίτερη είναι η προσφορά της «Λάθρα;» που αναδεικνύεται σε κύριο διαχειριστή της κατάστασης ελλείψει ενδιαφέροντος κυρίως από την κεντρική διοίκηση.
Το σχέδιο, σε περίπτωση δραματικής μεταβολής των καιρικών συνθηκών προβλέπει τη μεταφορά και στέγαση των μεταναστών σε κτίρια όπως το Εργατικό Κέντρο, ή το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου.
Βασικό ζητούμενο παρόλα αυτά είναι η δρομολόγηση εξελίξεων για την οριστική επίλυση του στεγαστικού ζητήματος των μεταναστών ώστε επιτέλους να δημιουργηθεί ένας χώρος στον οποίο θα γίνεται η καταγραφή αλλά και η προσωρινή διαμονή των μεταναστών μέχρι την αποχώρησή τους από το νησί.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ύπατη Αρμοστεία, δεσμεύθηκε για την κατασκευή 100 οικίσκων συνολικής χωρητικότητας 1000 ατόμων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στο πρώην εργοστάσιο εφόσον τελικά ο Δήμος προχωρήσει στην αγορά του κτιρίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.