9.10.2024 10:31

Η μέθοδος Μοντεσσόρι στη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ανθρώπων με άνοια

Μια εκδήλωση από τη ΘΑΛίΑ και τη Μούσα Ελληνική με την εξειδικευμένη σύμβουλο νοσηλεύτρια Anne Kelly

Για τη σχέση και την ωφέλεια της εφαρμογής της Μεθόδου Μοντεσσόρι στη φροντίδα ατόμων Τρίτης Ηλικίας, ή ατόμων με αναπηρίες και άνοια, μίλησε το βράδυ της Τρίτης 8 Οκτωβρίου 2024, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, η Anne Kelly, Επικεφαλής της Επιτροπής Μοντεσσόρι για την Άνοια, την Αναπηρία και την Τρίτη Ηλικία.

Η αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου γέμισε κόσμο και αναπτύχθηκε πολύ εποικοδομητικός διάλογος με το κοινό, μετά την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση της Anne Kelly. Η Anne Kelly, μίλησε, για την αγάπη και το σεβασμό που πρέπει να συμπληρώνουν την πρακτική φροντίδα (διατροφή καθαριότητα ασφάλεια) των ηλικιωμένων και ανήμπορων, και για την αίσθηση της ελευθερίας, της αυτοπειθαρχείας αυτοδιαχείρησης και ευθύνης, που πρέπει να καλλιεργούνται στο περιβάλλον διαβίωσής τους, για να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη και η δημιουργία, που δίνουν ζωή... όχι μόνο στους μικρούς, αλλά και στους μεγάλους.

Posted by Εφημερίδα Πολίτης on Wednesday, October 9, 2024

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΘΑΛίΑ με τη Μούσα Ελληνική, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μοντεσσόρι Ελλάδας και τη Διευθύντρια Σπουδών του, Ειρήνη Φαφαλιού, η οποία, όπως τόνισε η Ελευθερία Λυκοπάντη (από τη ΘΑΛίΑ και τη Μούσα Ελληνική), έκανε ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας στη γενέτειρά της τη Χίο για μια ακόμη φορά, φέρνοντας την Anne Kelly από την Αυστραλία.

Η Anne Kelly, μια σπεσιαλίστα στο χώρο της, έκανε 30 ώρες ταξίδι, για να φέρει «τα φώτα» της Μοντεσσοριανής Μεθόδου και στη Χίο, στον τομέα της φροντίδας των ανθρώπων με αναπηρία ή άνοια, και των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Παρέθεσε τρόπους, που δημιουργούν περιβάλλοντα, που ενθαρρύνουν την προσωπικότητα και την ανεξαρτησία, και προκαλούν ευχαρίστηση, με κατάλληλες δραστηριότητες. Χρήσιμες κατευθύνσεις και για εξειδικευμένες μονάδες και για οικογένειες.

Στις 5.30 το απόγευμα, σήμερα Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, η Anne Kelly, θα βρίσκεται στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, για πιο εξειδικευμένες απαντήσεις ερωτημάτων και συζήτηση, με επαγγελματίες και νοσηλευτικό προσωπικό μονάδων υποστήριξης Ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ. 

Ο περισσότερος κόσμος, γνωρίζει την προσφορά και την παρουσία της Φιλοσοφίας Μοντεσσόρι στα πρώτα στάδια του κύκλου της ζωής του ανθρώπου με τα Εκπαιδευτήρια προσχολικής και σχολικής ηλικίας του Ινστιτούτου Μοντεσσόρι ανά τον κόσμο. Όμως, η φιλοσοφία και η μέθοδος Μοντεσσόρι, μπορούν να εφαρμοστούν και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, μέχρι το τέλος της ζωής. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος αντιμετώπισης της ζωής και της εξέλιξής της, και πολύ ωφέλιμος για όσους την εισπράττουν στην καθημερινότητά τους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σε συναρπαστικό βαθμό, η σταδιακή εφαρμογή των αρχών Μοντεσσόρι, σε περιβάλλοντα, άνοιας, αναπηρίας, και φροντίδας τρίτης ηλικίας.

Από το 2006, έχει αναγνωριστεί το γεγονός, ότι οι αρχές της Μοντεσσόρι είναι πολύ ωφέλιμες στην αντιμετώπιση της Άνοιας και στους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή (με παραδείγματα βελτίωσης), καθώς και στη φροντίδα Ηλικιωμένων. Από τότε, άρχισαν να δημιουργούνται μονάδες με περιβάλλοντα Μοντεσσόρι για τη φροντίδα ηλικιωμένων... και όχι μόνο... καθώς τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε, ότι η ίδια φιλοσοφία και η εφαρμογή της, είναι ωφέλιμη, σε κάθε άτομο που ζει, με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας.

Όλοι μας χρειαζόμαστε έναν λόγο για να σηκωθούμε από το κρεβάτι, όπως είπε στην ομιλία της η Anne Kelly, όλοι θέλουμε να αισθανθούμε ότι μας εκτιμούν, ότι μας σέβονται και ότι είμαστε σε θέση να συνεισφέρουμε στην κοινότητα που ανήκουμε, όπου κι αν αυτή βρίσκεται. Με σεβασμό σε αυτό ακριβώς, που πηγάζει από την φυσική ανθρώπινη αγάπη και κατανόηση, κινείται η Μέθοδος Μοντεσσόρι. 

Η ομιλία της Anne Kelly είναι συναρπαστική και πολύ κατατοπιστική. Είναι πολύ ενδιαφέρον να τη δείτε και να την ακούσετε, στο βίντεο που εξασφάλισε ο «Πολίτης», και είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική μας σελίδα. Η Anne Kelly μίλησε στα Αγγλικά, και η άμεση μετάφραση που έκανε η Λότη Αλεξάκου, ήταν εύστοχη, και έκανε την εκδήλωση ευχαριστη και απολύτως κατανοητή.

Η Γιατρός και Παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι, άρχισε να αναπτύσσει τη Φιλοσοφία και τη μέθοδό της, το 1897, όταν το Εκπαιδευτικό Σύστημα ήταν ακόμα εξαιρετικά άκαμπτο. Έδωσε έμφαση στο άτομο και στις αξίες ευγνωμοσύνης και σεβασμού, που εκφράζονται αυθόρμητα στον άνθρωπο, όταν βρίσκεται σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που ενθαρρύνει την ελευθερία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία. Σήμερα το μοντέλο αυτό, εφαρμόζεται σε 60.000 σχολεία στον κόσμο (ως επί το πλείστον στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βόρειο Ευρώπη). Στην Αθήνα έχουμε το Μοντεσσοριανό Ινστιτούτο που διευθύνει η Ειρήνη Φαφαλιού, που έφερε και στη Χίο την Anne Kelly, σε συνεργασία με την Ελευθερία Λυκοπάντη (ΘΑΛίΑ-Μούσα Ελληνική). Η Anne Kelly, είναι Πιστοποιημένη Νοσηλεύτρια και Σύμβουλος Μοντεσσοριανής Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας και θεωρείται ηγέτιδα στον τομέα της Μεθόδου.

Η Ελευθερία Λυκοπάντη με τη ΘΑΛίΑ εθελοντική ομάδα για την Τρίτη Ηλικία και με τη Μούσα Ελληνική, που είχαν την πρωτοβουλία και τη δράση για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, συμπληρώνουν φέτος, 10 χρόνια ωφέλιμων δραστηριοτήτων στη Χίο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ