Μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη και τη συνολική προστασία του Κάμπου ως σύνολο που συνδυάζει την αρχιτεκτονική, την αγροτική οικονομία αλλά και την ανθρώπινη ύπαρξη και δραστηριοποίηση σε σύγχρονες συνθήκες αποτελεί η ανάδειξή του στη λίστα των 7 πλέον απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, που συνέταξε η «Europa Nostra» σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και που παρουσιάστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης στο «Ateneo Veneto» της Βενετίας στην Ιταλία.
Η υποψηφιότητα του Κάμπου για το πρόγραμμα «7 Most Endangered» 2016 υποβλήθηκε από την «Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» σε συνεργασία με το σωματείο Φίλοι του Κάμπου Χίου, που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες.
Νέες προοπτικές
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δημιουργεί η ένταξη του Κάμπου στη συγκεκριμένη λίστα, αναφέρθηκε μέσω του «π» ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς που πέρυσι είχε λάβει το βραβείο της «Europa Nostra» για την ανάδειξη του «Αντουάνικου».
«Η κατάταξη του Κάμπου αφενός αναδεικνύει το μέγεθος και την αξία του Κάμπου ως μνημείου σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό, αφετέρου μας θέτει προ των ευθυνών μας», ανέφερε ο κ. Βουρνούς σημειώνοντας ότι αυτή η ανάδειξη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε ανταγωνιστικά προγράμματα χρηματοδότησης της Ε.Ε..
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συντάσσει μελέτη σκοπιμότητες για καθένα από τα μνημεία και στη συνέχει δίνονται οδηγίες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν αφορμές και αφετηρίες για μία νέα αρχή.
Για τον Κάμπο έχουμε καταθέσει ήδη πρόταση στο «interreg» για καταγραφή και ανάδειξη κτιρίων. Είναι μία σοβαρή προσπάθεια που θα αναδείξει τον Κάμπο ως ένα από το σημαντικά πλεονεκτήματα του νησιού που θα συνδυάζει αρχιτεκτονική, αγροτική οικονομία, οικοτεχνία αλλά και τουρισμό», κατέληξε ο κ. Βουρνούς.
Προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω φθορά και αλλοίωση του μοναδικού χαρακτήρα του ιστορικού αυτού συνόλου, και μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής και της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ «Ευρώπη 2020», από την Ε.Τ.Ε. προτείνεται μια σειρά δράσεων αναφορικά με θέματα αποκαταστάσεων, υποδομών, καλλιεργειών, κυκλοφορίας κοκ.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τους επόμενους μήνες, η Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μαζί με άλλους εταίρους και τους φορείς που κατέθεσαν τις υποψηφιότητες, θα επισκεφθούν τη Χίο και θα συναντηθούν με τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς. Εμπειρογνώμονες στα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και οικονομικών θα προσφέρουν τεχνική υποστήριξη, θα προτείνουν πιθανές πηγές χρηματοδότησης και θα επιχειρήσουν να κινητοποιήσουν την κοινωνία με στόχο την ευρύτερη στήριξη του προγράμματος.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.