Την πόρτα σε κάθε σενάριο αξιοποίησης του συνεδριακού κέντρου «Γ. Καλουτάς» προς την κατεύθυνση της στέγασης προσφύγω, κλείνει άρον – άρον η Περιφέρεια, μία ημέρα μετά την πρόταση που κατέθεσε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η παράταξη του Πολ. Λαμπρινούδη.
Μιλώντας στον «π» ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης σημείωσε ότι η Περιφέρεια στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει το «Γ. Καλουτάς», εξ αρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι η στάση της αναφορικά με τη στέγαση των μεταναστών στο συγκεκριμένο κτίριο ήταν αρνητική.
«Δίνουμε μία μάχη για να λύσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Είναι προφανές ότι είναι θέμα χρόνου να λυθεί οριστικά και αν δεν μας είχαν προλάβει οι βροχές τότε θα είχε ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που είχαμε θέσει εξ αρχής», σημείωσε ο ίδιος.
Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο κ. Κάρμαντζης τόνισε ότι αν για κάτι δεν έχει διασφαλιστεί κοινωνική συναίνεση είναι η λειτουργία του κέντρου ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών.
«Στο άκουσμα ότι οι μετανάστες θα μεταφερθούν στον Κάμπο, η Περιφέρεια γέμισε από κατοίκους της περιοχής που ζητούσαν την παρέμβασή μας προκειμένου αυτό το σενάριο να μην υλοποιηθεί. Και ξεκάθαρα το λέω ακόμη μία φορά ότι κι εμένα αυτό το σενάριο δεν με βρίσκει σύμφωνο», τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Κάρμαντζης.
«Στόχος να προχωρήσουμε μπροστά»
Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης Χίου σημείωσε ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας προβλέπει την αξιοποίηση του κτιρίου σε βάθος 5ετίας ώστε να λειτουργήσει για τον σκοπό τον οποίο δημιουργήθηκε.
«Δεν θα διαφωνήσω ότι το κτήριο είναι νεκρό αυτή τη στιγμή. Είναι ένα κτήριο κλειστό το οποίο παραμένει αναξιοποίητο. Όμως η λογική μας δεν είναι να καταστρέφουμε ήδη υπάρχουσες υποδομές για να λύσουμε ένα πρόβλημα. Ο σχεδιασμός μας είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη αξιοποίησή του», εξήγησε ο κ. Κάρμαντζης.
Αίτημα για 30 οικίσκους
Παράλληλα με τις κινήσεις του Δήμου για την μετατροπή του εργοστασίου της ΒΙΑΛ σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών ο κ. Κάρμαντζής έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ήδη αιτηθεί την εγκατάσταση 30 οικίσκων, επιφάνειας 25τ.μ. ο καθένας, προκειμένου να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο σημείο το νησιού ώστε να προκύψει στεγασμένος χώρος 500 περίπου τετραγωνικών μέτρων.
«Είναι κάτι το οποίο έγινε και στη γειτονική Σάμο και βοήθησε πολύ στην παροχή ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης ειδικά τώρα που ο καιρός χειμωνιάζει», ανέφερε ο ίδιος.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.