Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η πρόθεση 8 οικογενειών της Συκιάδας να διεκδικήσουν αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις περιμετρικά του παραλιακού παρεκκλησίου του Αγίου Ισιδώρου.
Μετά το δημοσίευμα του «π» οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες των εκτάσεων επικοινώνησαν με την εφημερίδα καταθέτοντας της δική τους εκδοχή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των συγκεκριμένων περιοχών.
Όπως είπαν οι ίδιοι έχουν στην κατοχή τους έγγραφο του 1903 με το οποίο πιστοποιείται ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις είναι ιδιοκτησίας συγκεκριμένου ιδιώτη του οποίου αποτελούν νόμιμοι κληρονόμοι.
«Έχουμε ακούσει πάρα πολλά όλο αυτό το διάστημα. Μέχρι και ρουφιάνους των Τούρκων μας είπαν. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Το έγγραφο του 1903 φέρει πάνω ελληνικές υπογραφές και είναι ελληνικότατο. Δεν φέρει πουθενά τουρκική σφραγίδα ή όνομα.
Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δούμε κατά πόσο αυτές οι ιδιοκτησίες είναι εφικτό να αξιοποιηθούν. Δεν είμαστε ούτε κλέφτες ούτε καταπατητές. Έχουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και θα τα προσκομίσουμε σε κάθε δικαστήριο και σε κάθε υπεύθυνο αν χρειαστεί», σημείωσε ένας εκ των διεκδικητών στον «π».
Σχετικά με το ζήτημα της μη διεκδίκησης επί σειρά ετών και της αξιοποίησής τους από την κοινότητα ως βοσκήσιμες εκτάσεις από το 1940 και έπειτα, ο ίδιος ιδιώτης ανέφερε: «Υπάρχουν έγγραφα όπως και εσείς γνωρίζετε από το 1940 μέχρι το 1952 που πιστοποιούν όντως ότι αυτές οι εκτάσεις ενοικιάζονταν από την κοινότητα ως βοσκότοποι. Ας μου πει ένας λογικός άνθρωπος ποιος θα πήγαινε να διεκδικήσει τις εκτάσεις του μέσα στη γερμανική κατοχή».
Στον αντίποδα πάντως η Δασική Υπηρεσία Χίου ετοιμάζεται ήδη να χαρακτηρίσει ως καταπατημένα τμήματα των περιφραγμένων εκτάσεων που εμπίπτουν στον χαρακτήρα των «χορτολιβαδικών» με τον Κ. Μπέλλα να επισημαίνει ότι από το 1977 που απορρίφθηκε η αίτηση της κοινότητας Συκιάδας για οικειοποίηση των περιοχών, έχει λάβει εντολή αυτές οι εκτάσεις να διαχειρίζονται ως δημόσιες.
«Δεν μιλάμε για τις εκτάσεις που είναι γεωργικές. Μιλάμε καθαρά για χορτολιβαδικές. Τέτοιες εκτάσεις έχουν όντως περιφραχθεί και η υπηρεσία μας θα κάνει τα απαραίτητα βήματα που χρειάζονται. Αν τώρα η κοινότητα έχει διαφορά με τους ιδιώτες στο ζήτημα των γεωργικών εκτάσεων τότε είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους θα λυθεί πιθανά στα δικαστήρια. Εμείς δεν έχουμε καμία ανάμειξη σε αυτό. Θα ασχοληθούμε μόνο στο κομμάτι που αφορά τις βεβαιωμένα μέσα από αυτοψία καταπατημένες χορτολιβαδικές εκτάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Δασάρχης Χίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.