Σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με τη μελέτη που βρίσκεται σε διαβούλευση για το νέο καθεστώς Natura στο Βόρειο Αιγαίο έκανε ο Πρόεδρος του Τμήματος Χίου του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου, Μάνος Μισιρλής. Ειδικότερα, στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της τεκμηρίωσης των προτάσεων και των περιορισμών, ενώ αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Χίου, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν λόγω της ερημοποίησης και των περιορισμών στην αγροτική δραστηριότητα.
Ελλείψεις στην τεκμηρίωση των προτάσεων
Ο κ. Μισιρλής επεσήμανε πως, παρά τη σημαντική δουλειά που έχει πραγματοποιηθεί από τους μελετητές, σε κρίσιμα σημεία οι προτάσεις και οι περιορισμοί που προτείνονται δεν συνοδεύονται από επαρκή τεκμηρίωση. «Έχει συγκεντρωθεί πλούσιο υλικό και πρόκειται για μια αξιόλογη εργασία, όμως στα σημεία που επιβάλλονται απαγορεύσεις ή δίνονται επιτρεπτικές άδειες, λείπουν τα απαραίτητα αριθμητικά δεδομένα που θα καθιστούσαν τη μελέτη πιο κατανοητή και εύληπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Χίος μπροστά σε νέες προκλήσεις
Εστιάζοντας στην περίπτωση της Χίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε πως η Βόρεια Χίος, που αποτελεί μία από τις πιο ερημοποιημένες περιοχές του νησιού, κινδυνεύει από την επιβολή περιορισμών που ενδέχεται να επιδεινώσουν το φαινόμενο. «Στη μελέτη υπάρχουν προτάσεις που απαγορεύουν την επέκταση της αγροτικής δραστηριότητας, ακόμα και σε περιοχές με κατάλληλες εδαφολογικές συνθήκες», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα περιοχές κοντά στη Βολισσό, όπου δεν επιτρέπεται η εκχέρσωση εδαφών για αγροτική χρήση, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.
Ο κ. Μισιρλής επεσήμανε τη δυσαρμονία αυτής της προσέγγισης, καθώς, όπως είπε, η αγροτική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή περαιτέρω ερημοποίησης, ενώ παράλληλα δημιουργεί προοπτικές οικονομικής δραστηριότητας που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τον πληθυσμό. «Δεν μπορούμε να ερημοποιήσουμε πλήρως τον τόπο μας, αφήνοντάς τον να μετατραπεί σε ένα απρόσιτο φυσικό πάρκο χωρίς ανθρώπινη παρουσία», είπε χαρακτηριστικά.
Απουσία μακροχρόνιου σχεδιασμού
Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε είναι η έλλειψη πρόβλεψης για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, η μελέτη δεν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες της περιοχής. «Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική, αλλά πρέπει να συνδυάζεται με την πρόβλεψη των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών», σημείωσε.
Υπογράμμισε, μάλιστα, πως είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις κοινότητες, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι περιβαλλοντικές πολιτικές θα εφαρμοστούν χωρίς να δημιουργήσουν ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη.
Αίτημα για παράταση της διαβούλευσης
Τέλος, ο κ. Μισιρλής γνωστοποίησε πως το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου έχει ήδη υποβάλει αίτημα για παράταση της διαβούλευσης, καθώς η καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Φεβρουαρίου. Η παράταση, σύμφωνα με τον ίδιο, κρίνεται αναγκαία προκειμένου να δοθεί χρόνος για ουσιαστική ανάλυση των προτεινόμενων αλλαγών και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. «Η διαβούλευση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν επαρκεί για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που αφορά το περιβάλλον αλλά και την ανάπτυξη των νησιών μας», κατέληξε.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.