Στο διαδικτυακό podcast του Politischios.gr, "Podopoleio", φιλοξενήθηκε η μεταλλειολόγος Μαρία Φραγκάκη, η οποία αναφέρθηκε στις σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρουν οι προγραμματισμένες εξορύξεις αντιμονίου στη Βόρεια Χίο. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την έλλειψη ενημέρωσης, τη μαζική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και τους κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Η Μαρία Φραγκάκη επεσήμανε ότι η τοπική κοινωνία αιφνιδιάστηκε από την ανακοίνωση των εξορύξεων, καθώς η ενημέρωση που είχε δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν ελλιπής. «Η επίσκεψη της Υφυπουργού τον Ιούλιο ήταν ξαφνική και το περιεχόμενο της ενημέρωσης είχε σοβαρά κενά. Στην αρχή, πολλοί πίστεψαν ότι θα ήταν μία αναπτυξιακή ευκαιρία, όμως όσο περισσότερο μαθαίνουν, τόσο αυξάνεται η ανησυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την μεταλλειολόγο, η εξορυκτική δραστηριότητα για το αντιμόνιο δεν είναι μια απλή διαδικασία εξόρυξης, αλλά μια βαριά βιομηχανική δραστηριότητα με σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες. «Η εξόρυξη αντιμονίου απαιτεί αποψίλωση δασών, ανατινάξεις, εξορύξεις μεγάλης κλίμακας και αποστραγγίσεις υδάτινων πόρων. Όλα αυτά δημιουργούν ένα τεράστιο αποτύπωμα στο περιβάλλον».
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προκύπτουν από την εξόρυξη του αντιμονίου είναι η όξινη απορροή. «Το μετάλλευμα, όταν βγαίνει στην επιφάνεια και σπάει σε μικρά κομμάτια, αντιδρά με το νερό και τον αέρα, παράγοντας θειικό οξύ, το οποίο διαλύει βαρέα μέταλλα και μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα».
Η ίδια παρουσίασε εικόνες από άλλες περιοχές του κόσμου, όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία, όπου έχουν σημειωθεί καταστροφές λόγω της αποθήκευσης των μεταλλευτικών αποβλήτων. «Τα λεγόμενα tailings, δηλαδή τα απόβλητα, παραμένουν τοξικά και επικίνδυνα για δεκαετίες. Αν αυτά αποθηκευτούν σε χωμάτινα φράγματα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διαρροής ή ακόμα και καταστροφής τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες».
Αν και το Υπουργείο Περιβάλλοντος αρχικά ανέφερε ότι η εξόρυξη θα είναι αποκλειστικά υπόγεια, η Μαρία Φραγκάκη εξέφρασε έντονες αμφιβολίες. «Μια εταιρεία που θα επενδύσει εκατομμύρια για έρευνα, δεν μπορεί να δεσμευτεί για τον τρόπο εξόρυξης. Στο παρελθόν οι εξορύξεις ήταν μικρής κλίμακας, αλλά σήμερα με τα σύγχρονα μηχανήματα, η επιφανειακή εκμετάλλευση είναι ο κανόνας».
Επιπλέον, τόνισε ότι οι συνέπειες της εξορυκτικής δραστηριότητας δεν θα είναι μόνο τοπικές, αλλά θα επηρεάσουν όλο το νησί. «Η Χίος είναι ένα μικρό νησί, δεν μπορούμε να συγκρινόμαστε με περιοχές όπου υπάρχουν αχανείς εκτάσεις».
Εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η Μαρία Φραγκάκη υπογράμμισε και τους κινδύνους για την τοπική οικονομία. «Ο τουρισμός και η γεωργία θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους θα κάνει αδύνατη την καλλιέργεια, ενώ οι τουρίστες δεν θα επιλέγουν ένα μέρος που έχει μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη».
Η Μαρία Φραγκάκη έκλεισε τη συζήτηση με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε τον τόπο μας είναι η ενημέρωση και η μαζική κινητοποίηση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί η Βόρεια Χίος σε ένα μεταλλευτικό πεδίο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις επόμενες γενιές».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.