Τα βάσανα και η οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών από την παραπαιδεία δε σταματούν στη Γ' Λυκείου.
Με ρυθμούς επιδημίας εξαπλώνεται η παραπαιδεία και στο Πανεπιστήμιο και όπως προκύπτει από συνομιλίες του "π" με φοιτητές από όλα τα τμήματα της Χίου, ένας στους πέντε περίπου αναζητά «βοήθεια» σε ιδιαίτερα για τα μαθήματα του Πανεπιστημίου.
Ο ανταγωνισμός, η προσπάθεια για την πρωτιά ή για την κατά το δυνατό υψηλότερη βαθμολογία, αλλά και οι συχνές απουσίες από τις Πανεπιστημιακές αίθουσες έχουν στρέψει στους φοιτητές στα «ιδιαίτερα» τα οποία είναι και ακριβοπληρωμένα αλλά και δυσεύρετα μιας και οι καθηγητές που αναλαμβάνουν να διδάξουν την ύλη του Πανεπιστημίου είναι μετρημένοι. «Όταν ψάξεις βρίσκεις. Συνήθως πάνε μιλημένα όλα αυτά. Κάποιος θέλει να παρακολουθήσει ιδιαίτερο, βρίσκει μαζί με κάποιους τον καθηγητή που συνήθως είναι γνωστός στους κύκλους του Πανεπιστημίου και ξεκινά πληρώνοντας την ώρα από 20 ευρώ και πάνω».
Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα το όνομα του καθηγητή, τις ώρες διδασκαλίας, το επίπεδο και τον αριθμό των μαθητών. "Νομίζαμε ότι η οικονομική αφαίμαξη θα σταματήσει μετά το Λύκειο. Όταν πέτυχε τον παιδί την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο στη Χίο δεν περιμέναμε ποτέ ότι όσα χρήματα θα γλυτώναμε που σπούδαζε οντά μας θα τα δίναμε στα φροντιστήρια. Είναι θέμα ανταγωνισμού, είναι και μόδα, δεν ξέρω στου λέει οι περισσότεροι κάνουν ιδιαίτερα και τι να κάνεις, ακολουθείς κι εσύ ελπίζοντας ότι θα τελειώσει στα τέσσερα χρόνια" ανέφερε στον "π" γονιός φοιτητή.
Προφανώς και τα φροντιστήρια στο Πανεπιστήμιο δεν ανακαλύφθηκαν τώρα, αλλά εν τέλει μια ολόκληρη γενιά μεγαλώνει και ανδρώνεται εκπαιδευτικά έχοντας ως δεκανίκι τη... δημόσια Παιδείας και ως βασικό στήριγμα την παραπαιδεία με μόνιμο τροφοδότη την εκπαιδευτική πολιτική και το ίδιο το σύστημα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.