16.6.2023 11:01

Με επιτυχία η ημερίδα της ΕΤΑΧ με θέμα: «Θαλάσσια ρύπανση, κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντικές απειλές»

Με επιτυχία διοργανώθηκε από την Εταιρία τοπικής ανάπτυξης Χίου την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, η ημερίδα - συνάντηση στρογγυλής τραπέζης τοπικών φορέων με θέμα «Θαλάσσια ρύπανση, κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντικές απειλές», στο πλαίσιο του προγράμματος Θαλάσσιο περιβάλλον, παράκτιες απειλές και αλιεία. Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» καθώς επίσης την παρακολούθησαν 30 παρευρισκόμενοι.

Απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη και τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη νομού Χίου κ. Βρουλή Παντελή δια του θεματικού αντιπεριφερειάρχη παιδείας κ. Καμπούρη Στυλιανό, από τον χωρικό αντιπεριφερειαρχη περιβάλλοντος  κ.Μπουρνιά Παντελή και τον δήμαρχο Χίου κ. Κάρμαντζη Σταμάτη  δια του αντιδημάρχου παιδείας κ. Ξυλά Νικόλαο καθώς και από τον οικονομικό διευθυντή της εταιρίας τοπικής ανάπτυξης Χίου κ. Καρρά Ιωάννη.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν επιστημονικά στοιχεία και αποτελέσματα ερευνών από διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Αναλυτικά:

Η κ.Ζώτου Μαρία, υποψήφια διδάκτωρ, αντιπροσωπεύοντας το εργαστήριο βιοποικιλότητας και διαχείρισης οικοσυστημάτων του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών  του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενημέρωσε για το φαινόμενο εξαφάνισης του εμβληματικού δίθυρου Pinna nobillis ( λαϊκή ονομασία πίννα) από τις ελληνικές θάλασσες. Στην παρουσίαση αναπτύχθηκαν τα αίτια, οι συνέπειες και οι προβλέψεις για το μέλλον, καθώς και τον κίνδυνο για άλλα παρόμοια φαινόμενα που θα συμβούν στο μέλλον ή συνέβησαν και πέρασαν απαρατήρητα στην επιστημονική κοινότητα. Στην ομιλία ανακοινώθηκε η εκκίνηση έρευνας μέσω συνεντεύξεων σε αλιείς για πιθανά παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν.

Η  κ.Μαρμαρά Δήμητρα, υποψήφια διδάκτωρ, αντιπροσωπεύοντας το εργαστήριο χημικής Ωκεανογραφίας Θαλάσσιων Βιοεπιστημών  του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την ρύπανση από πλαστικά στην θάλασσα. Εστίασε στους κινδύνους υπό εκτίμησης του φαινομένου, λόγο της διαχειριστικής εστίασης στα μακροπλαστικά ενώ τα μικροπλαστικά έχουν την μεγαλύτερη ποσοτική συμβολή στην ρύπανση.

Στην συνέχεια ο κύριος Μιχαήλ Ραγκούσης , υποψήφιος διδάκτωρ, επίσης αντιπροσωπεύοντας το εργαστήριο βιοποικιλότητας και διαχείρισης οικοσυστημάτων του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών  του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενημέρωσε για το φαινόμενο ξενικών ειδών στον ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα. Η παρουσίαση περιελάμβανε την ιστορική αναφορά του φαινομένου και τις προβλέψεις για την εξέλιξη του . Αναφέρθηκε στην λειτουργία παρατηρητηρίου στην νήσο Χίο για την καταγραφή καινούργιων δεδομένων της εξάπλωσης του φαινομένου. 

 Η κ. Ισαβέλλα Μονιούδη και ο κ. Αντώνης Χατζηπαυλής , ωκεανογράφοι phD , μέλη του  Εργαστήριου Παράκτιας Μορφοδυναμικής, Διαχείρισης και Θαλ. Γεωλογίας - Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών του εργαστηρίου για την διάβρωση των παραλιών της Χίου. Προβλήθηκαν τα αίτια του φαινομένου της διάβρωσης και οι συνέπειες  για το περιβάλλον, την οικονομία που θα έχουν επιπτώσεις στο μέλλον.

Στην συνέχεια και κατά την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης τοπικών φορέων που διεύθυνε ο κ. Γιούργης  Έκτωρ MSc ιχθυολόγος  ωκεανογράφος   ανταλλάχτηκαν οι απόψεις μεταξύ αιρετών, επιστημών και εκπροσώπων φορέων για τα παραπάνω θέματα. 

Υποδείχτηκε η ανεπάρκεια ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορέων. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων για την καλύτερη πληροφόρηση και λήψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ