Με δρώμενα και τραγούδια, δεκάδες μαθητές από σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Χίου, συμμετείχαν στην πανελλαδική δράση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τίτλο: «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας».
Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.
Στόχοι της δράσης είναι οι μαθητές/τριες:
-να ορίζουν τη βία και τον εκφοβισμό
-να αναγνωρίζουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και τις μορφές τους
-να κατανοούν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού
-να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
-να αξιολογούν θετικά το σπάσιμο της σιωπής σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
-να χρησιμοποιούν ειρηνικές πρακτικές επίλυσης των συγκρούσεων.
Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/τριες συζήτησαν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.
Στις 11 το πρωί με επίκεντρο την κεντρική πλατεία της πόλης, μαθητές και μαθήτριες φόρεσαν μάσκες που απεικόνιζαν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού και μέσα από δρώμενα αναπαράστησαν μορφές βίας με κάποιες κινήσεις.
Λίγο αργότερα έσπασαν ταυτόχρονα ένα μπαλόνι, συμβολίζοντας το σπάσιμο της σιωπής κατά του σχολικού εκφοβισμού.
Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024
«Απαιτείται πλάνο 20ετίας»
Μιλώντας σε γονείς και μαθητές, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευτυχία Βλυσίδου, αναφέρθηκε στον σχολικό εκφοβισμό χαρακτηρίζοντάς το ένα πολυσύνθετο πρόβλημα το οποίο εκδηλώνεται και απαιτεί σειρά μέτρων με τη συνεργασία πολιτείας, εκπαιδευτικών και γονέων.
Όπως εξήγησε, βασικό στοιχείο του οποιουδήποτε σχεδιασμού είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης οικογένειας και σχολείου, οι συμβουλευτικές παρεμβάσεις στους εκπαιδευτικούς από ειδικούς επιστήμονες καθώς και ο προγραμματισμός της πολιτείας σε βάθος 20ετίας για προσλήψεις ψυχολόγων στα σχολεία.
Από την πλευρά της η Δέσποινα Μουτάφη εκ μέρους των Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου αναφέρθηκε στη σημαντικότητα τέτοιων δράσεων λέγοντας ότι, έχει ιδιαίτερη αξία η πρόληψη τέτοιων φαινομένων αντί της εκ των υστέρων παρέμβασης.
Αναφερόμενη στην περίπτωση της Χίου, εξήγησε ότι τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού είναι περιορισμένα σε αριθμό καθώς τα περισσότερα τα προλαβαίνουν οι διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι έχουν σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς των παιδιών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.