21.1.2017 11:04

«Να μην επικαλούμαστε το προσφυγικό ως εμπόδιο σε κάθε μας λειτουργία»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ ΦΡ. ΣΕΡΓΗ

Υπέρμαχος των ήπιων τόνων και των ψύχραιμων αντιδράσεων στο προσφυγικό εμφανίζεται με συνέντευξη του στον «π» ο νέος συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατεύθυνση της σμίκρυνσης του μεγέθους του προβλήματος είναι η συνταγή που φαίνεται να προκρίνει και ο Φρ. Σέργης, αποδεχόμενος σοβαρές ευρωπαϊκές ευθύνες αλλά επιμένοντας και στη γραμμή Μουζάλα ότι είναι υποχρέωση της τοπικής κοινωνίας η πρόταση χώρου για νέα δομή. Σ’ αυτήν ο κ. Σέργης εκτιμά ότι η συνολική χωρητικότητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 3.000.

Συνέντευξη στο ΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ

Ερ.: Ο κίνδυνος να βαλτώσει το νησί από το προσφυγικό είναι υπαρκτός;

Φ.Σ.: Σίγουρα το προσφυγικό ήταν κάτι που μας ξεπερνούσε όλους. Ήταν τέτοιο το μέγεθός του, που δεν μπορούσαμε να το διαχειριστούμε. Δεν είναι θέμα σημερινό για τη χώρα μας, απλά  σήμερα το αντιμετωπίζουν τα νησιά μας σε μεγαλύτερη ένταση.

Στην Ελλάδα, χρόνια τώρα, παρότι είχαμε μεταναστευτικές ροές, δεν είχαμε μεταναστευτική πολιτική. Όντως ήμασταν ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κύματα. Θυμάστε την περίοδο των μεγάλων προσφυγικών ροών πώς ήταν η κατάσταση στην πόλη μας. Ο κόσμος αγκάλιασε και δέχθηκε αυτούς τους ανθρώπους. Φτάσαμε στο σημείο να υπογραφεί μια Συμφωνία, η οποία ξεκάθαρα έχει φέρει αποτέλεσμα καθώς σταμάτησε τις μεγάλες ροές και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε την κατάσταση κάπως καλύτερα. Για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο πρέπει όλοι μαζί να κατανοήσουμε ότι δεν πρέπει το προσφυγικό να μπαίνει εμπόδιο σε κάθε μας δραστηριότητα και λειτουργία.  

Ερ.: Η εντολή όσοι έρχονται στα νησιά να παραμένουν σε αυτά μέχρι την εξέταση της αίτησης ασύλου καταδικάζει τα νησιά στον σημερινό προσφυγικό υπερπληθυσμό. Γιατί η κυβέρνηση δεν συζητά εναλλακτικές λύσεις;

Φ.Σ: Το αποτέλεσμα βασίζεται σε μία τριμερή απόφαση -συμφωνία με πολιτικά χαρακτηριστικά. Είναι Συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε., της Ελλάδας και μιας τρίτης χώρας, που δεν τηρείται όμως από όλες τις πλευρές. Εμείς, κατά την άποψη μου, την τηρούμε απόλυτα, οι υπόλοιποι όμως όχι αφού, από ό,τι γνωρίζω, οι πρόσφυγες που οδηγούνται στην ενδοχώρα δεν μετακινούνται προς χώρες της Ευρώπης που έχουν δεσμευθεί ότι θα τους πάρουν. Η Ευρώπη δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Ερ..: Γιατί επομένως η κυβέρνηση δεν στρέφει την ευθύνη προς την Ευρώπη αλλά τη μεταφέρει στις  τοπικές αρχές;

Φ.Σ:. Ο Δήμος σίγουρα έχει την ευθύνη της εξεύρεσης ενός χώρου. Έχει την ευθύνη να βρει και να προτείνει ένα χώρο φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.

Ερ.: Ο Δήμος βρήκε, πρότεινε, έλαβε δάνειο για να αγοράσει το χώρο της ΒΙΑΛ. Έκανε αυτό που του αναλογούσε. Η πολιτεία όμως, μόλις ο Δήμος αρνήθηκε να συνεχίσει να κουβαλά μόνος του το βάρος του προσφυγικού, άρχισε να αντιδρά και να ρίχνει τις ευθύνες στις τοπικές αρχές.

Φ.Σ: Ο Δήμος σε συμφωνία με το Υπουργείο πρότεινε τον χώρο του ΧΑΔΑ. Επίσης γνώριζε ότι η ΒΙΑΛ θα φιλοξενούσε κόσμο.

Ερ.: Προοπτική και μεταναστευτικό ταυτίζονται; Μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή που θα έκανε ο Κολάκης, παγώνουν.  

Φ.Σ:  Από εμάς εξαρτάται. Εγώ προσωπικά πιστεύω και στηρίζω την επένδυση Κολάκη γιατί θα πάει μπροστά τον τόπο μας. Είμαι υπέρ των επενδύσεων που θα φέρουν πλούτο στο νησί. Υποχρέωση των θεσμικών και όλων μας είναι να «μικρύνουμε» το πρόβλημα. Αν τρωγομαστε μεταξύ μας όμως δεν θα γίνει τίποτα. Συμφέρον μας είναι να τηρηθεί η Συμφωνία για να μην αυξηθούν οι ροές.

Ερ.: Εφόσον έχουν αποφασίσει η Κυβέρνηση, η Ε.Ε. και η Τουρκία αυτοί οι άνθρωποι να «φυλακίζονται» στα νησιά για ένα χρονικό διάστημα, εμείς δεν έπρεπε να είμαστε διεκδικητικοί;

Φ.Σ:  Υπάρχει το αναπτυξιακό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε για τα νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν το ζήτημα του προσφυγικού. Δυστυχώς τα χρήματα που δίνει η Ευρώπη για το προσφυγικό τα χειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία. Βέβαια χρήματα δίνονται και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεια της Ε.Ε. αλλά χρειάζονται μελέτες για να απορροφηθούν.

Ερ.: Πώς γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου να είναι πιο διεκδικητικός και να έχει διαφορετική άποψη από τον ΣΥΡΙΖΑ Χίου;

Φ.Σ: Ο καθένας βλέπει τη δική του κατάσταση. Εγώ δεν γνωρίζω τι γίνεται στη Σάμο, γνωρίζω τι γίνεται στον τόπο μας.  Τουρισμό εμείς δεν χάσαμε από το προσφυγικό. Υπήρχαν από πριν απώλειες, τις οποίες βέβαια αύξησε το προσφυγικό. Έχουμε τα εργαλεία να δημιουργήσουμε. Έχουμε το ΕΣΠΑ.

Ερ.: Το ΕΣΠΑ υπήρχε πριν από το προσφυγικό, δεν δημιουργήθηκε τώρα…

Φ.Σ:  Ναι αλλά δεν είχαμε το αναπτυξιακό σχέδιο για τα νησιά του Αιγαίου. Είναι κάποια χρήματα συγκεκριμένα που θα διοχετευτούν στα νησιά.

Ερ.: Πώς θα γίνουν μελέτες αφού δεν δίνονται χρήματα στους Δήμους;

Φ.Σ: Η κάθε Τεχνική Υπηρεσία έχει προσωπικό που μπορεί να εκπονήσει μελέτες. Ο Δήμος Χίου έχει πάρει από τον κρατικό προϋπολγισμό 630.000 ευρώ για το προσφυγικό. Είναι υποχρέωση του να δημοσιοποιήσει που διοχέτευσε όλα αυτά τα χρηματα για να ενημερωθεί και ο Χιώτικος λαός.

«Ένα διαχειρίσιμο νούμερο για τη νέα δομή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3.000»

Ερ.: Μπορεί η Συμφωνία να μείωσε τις ροές αλλά δεν τις έχει σταματήσει οριστικά. Μπορεί η Χίος να ακολουθήσει τη λογική του κ. Μουζάλα, της φιλοξενίας όσων προσφύγων φτάνουν στο νησί;

Φ.Σ: Το συμφέρον μας είναι να συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ η Συμφωνία. Να μην δώσουμε ερέθισμα στον Τούρκο να τη σπάσει.  Πρέπει να δούμε τι χρειάζεται ο τόπος μας για να προχωρήσουμε. Το προσφυγικό έφερε χρήματα στον τόπο μέσω της Ευρώπης και του αναπτυξιακού σχεδίου. Χρήματα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Δεν πρέπει να μας απορροφήσει και να μην ασχολούμαστε με τίποτε άλλο. Πρέπει οι θεσμικοί παράγοντες να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν.

Ερ.: Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει νέα δομή απεριορίστου αριθμού;

Φ.Σ: Δεν μπορώ να προσδιορίσω το μέγεθος της. Να είναι ένα διαχειρίσμο νούμερο. Με 5.000 είναι σαν να φτιάχνεις μια κωμόπολη. Μιλάμε για ένα λογικό νούμερο που μπορεί να είναι μέχρι 3.000.

Ερ.: Η Τουρκία δεν ανέφερε ποτέ ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μένουν στα νησιά. Αυτά τα αναφέρει ο κ. Μουζάλας.

Φ.Σ: Δεν μπορώ να απαντήσω εγώ για κάτι που λέει η Συμφωνία. Η πολιτική Συμφωνία λέει να μένουν στα νησιά μέχρι να πάρουν το άσυλο.  

«Μην σπέρνουμε φόβους για δήθεν εθνικούς κινδύνους»

Ερ.: Εθνικό κίνδυνος από την παραμονή αυτών των ανθρώπων στα νησιά υπάρχει;

Φ.Σ: Θεωρώ ότι δεν υπάρχει. Μην σπέρνουμε φόβους στην κοινωνία για εθνικούς κινδύνους.

Ερ.:Αν στο μέλλον γίνει η ενσωμάτωση τους στην κοινωνία της Χίου και δημιουργηθεί ένας αριθμός 1000-1500 μουσουλμάνων στο νησί δεν υπάρχει κανένας απολύτως εθνικός κίνδυνος;

Φ.Σ: Μιλάτε εντελώς υποθετικά. Γνωρίζετε ότι κανένας από αυτούς δεν επιθυμεί να μείνει εδώ. Όσοι δεν πάρουν άσυλο θα επιστρέψουν πίσω, όσοι πάρουν θέλουν να φύγουν. Δεν υπάρχει κίνδυνος.

Ερ.: Γιατί οι Θρακιώτες φωνάζουν ότι δεν επιθυμούν ενσωμάτωση ή παραμονή προσφύγων στον τόπο τους και δεν πρέπει το ίδιο να απαιτήσουν τα νησιά του Αιγαίου;

Φ.Σ:  Δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις σε αυτό. Η Θράκη έχει προβλήματα. Δεν είναι το ίδιο τα νησιά με την Θράκη. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ