Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Χίο και το σύνολο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η υπό διαβούλευση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές NATURA 2000 και το σχέδιο διαχείρισης που τη συνοδεύει. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου εξέφρασε την αντίθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις περιορίζουν σημαντικά τις οικονομικές δραστηριότητες και την οικιστική ανάπτυξη των νησιών, δίχως την απαιτούμενη τεκμηρίωση των επιπτώσεων.
Η μελέτη προτείνει τη δημιουργία Εθνικών Πάρκων σε Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο και Λέσβο, συνοδευόμενη από αυστηρούς περιορισμούς στην οικοδόμηση. Στη Βόρεια Χίο, η ανέγερση νέων κατοικιών απαγορεύεται σχεδόν στο σύνολο της περιοχής, με εξαίρεση συγκεκριμένες ζώνες. Αντίθετα, επιτρέπονται εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, αλλά και μεταλλευτικές έρευνες στην περιοχή των Αγιασμάτων. Οι ρυθμίσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των τοπικών φορέων, καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τη δημογραφική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών.
"Είναι παράλογο να απαγορεύεται η κατοικία και να επιτρέπονται εξορυκτικές δραστηριότητες", επισημαίνει το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, ζητώντας αναθεώρηση των προτάσεων.
Οι γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες περιορίζονται στις ήδη υφιστάμενες εκτάσεις, αποκλείοντας την επέκταση των καλλιεργειών σε νέες περιοχές. Αντίστοιχα, στο σχέδιο περιλαμβάνεται η πενταετής απαγόρευση αλιείας συγκεκριμένων ειδών στον κόλπο της Καλλονής και της Γέρας, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη των επιπτώσεων στα αλιευτικά αποθέματα.
Το ΤΕΕ εκτιμά ότι οι απαγορεύσεις αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση του αγροτικού και αλιευτικού εισοδήματος, με ορατές συνέπειες στην τοπική οικονομία και την απασχόληση. Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι ήδη μεταξύ των οικονομικά ασθενέστερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με υψηλή ανεργία και δημογραφική συρρίκνωση.
Το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, δια του προέδρου του Ευστράτιου Μανωλακέλλη, ζητά την απόσυρση της πρότασης για τα Εθνικά Πάρκα, την εξαίρεση των νέων περιφερειακών ζωνών από το σχέδιο και την αναλυτική αντιστοίχιση των χρήσεων γης μεταξύ του ισχύοντος και του προτεινόμενου πλαισίου. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη για τεκμηρίωση των οικονομικών επιπτώσεων των μέτρων προστασίας, ώστε να μην οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου.
Η συζήτηση για το μέλλον των προστατευόμενων περιοχών της Χίου και των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου αναμένεται να συνεχιστεί με έντονες αντιπαραθέσεις, καθώς οι τοπικές κοινωνίες του Βορείου Αιγαίου ζητούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά όχι εις βάρος της οικονομικής επιβίωσης των κατοίκων τους.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.