26.6.2015 10:31

Ο εφιάλτης των ναρκωτικών δεν τελείωσε

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ LOCOS

Τον ύπνο του δικαίου κοιμάται η τοπική κοινωνία νομίζοντας ότι με τη σύλληψη των «locos» 4 χρόνια πριν, ξόρκισε το κακό, τη μάστιγα των ναρκωτικών και την πέταξε έξω από το νησί μας.

Υπάρχει θέμα

Πλανάται όμως πλάνη οικτρά, όμως κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά σχεδόν από τις συλλήψεις του Τμήματος Δίωξης ναρκωτικών για κατοχή και χρήση.

Όπως μας αρέσει να κάνουμε ασχοληθήκαμε, ή μάλλον παρα-ασχοληθήκαμε με το θέμα των ναρκωτικών εκείνη την περίοδο, όχι σε βάθος σε επίπεδο κουτσομπολιού θα έλεγα. Καθησυχαστήκαμε, κάποιοι από μας αναστέναξαν με ανακούφιση γιατί το πρόβλημα ήταν στην πόρτα του διπλανού κι όχι στη δική μας και πήγαμε με άνεση παρακάτω, προσπερνώντας επιδερμικά τις ενδείξεις έως και τις αποδείξεις ότι τα ναρκωτικά εξακολουθούν να είναι στην πόρτα μας. Εξακολουθούν να βρίσκονται σε άφθονες ποσότητες στο νησί κι αυτό καταμαρτυρούν και οι κατασχέσεις ποσοτήτων με περίτρανο παράδειγμα την κατάσχεση της τελευταίας μεγάλης ποσότητας, 6 κιλών, ακατέργαστης κάνναβης σε δύσβατη περιοχή της Χίου.

«Είναι οξυμένο το φαινόμενο και ανησυχητικό. Οι περισσότερες συλλήψεις που γίνονται αφορούν νεαρά άτομα από 15-21 ετών.  Το 2015 από τις 27 συλλήψεις οι 20 είναι ανήλικοι ή μέχρι 21 ετών. Μας προβληματίζει, είναι υπαρκτό το φαινόμενο, όπως εξίσου μας προβληματίζουν και οι ποσότητες που διοχετεύονται στην ντόπια αγορά», αναφέρει στον «π» ο Διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χίου, Π. Καλανδρόπουλος.

Από όλα έχει ο μπαξές

Από τις ναρκωτικές ουσίες ιδιαίτερα διαδεδομένες στο νησί είναι η κάνναβη, η ηρωίνη και τα χάπια ενώ σε μικρότερες ποσότητες συναντάται η κοκαΐνη. Όπως εξήγησε ο κ. Καλανδρόπουλος στον «π», οι τελευταίες επιτυχίες του τμήματος δίωξης και η κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων έχουν φέρει αναταράξεις στην τοπική αγορά και κυρίως έχουν ανεβάσει την τιμή της κάνναβης από 4-5 ευρώ που έχει αλλού, σε 15-17 ευρώ.

Οι επιτυχίες υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν είναι ικανές να εξαλείψουν το φαινόμενο αφού η έρευνα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει φτάσει ποτέ στην άκρη του νήματος.

Η τάση

Για τις γενεσιουργές αιτίες της εξάρτησης δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Η περιέργεια είναι το πρώτιστο και το πιο επικίνδυνο ίσως. « Το ανησυχητικότερο όλων είναι ότι η χρήση ξεκινά από τις μικρές ηλικίες, από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, κυρίως από περιέργεια, για την αποδοχή της παρέας, λόγω κάποιων προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί στο σπίτι ή στο ευρύτερο περιβάλλον του» αναφέρει ο κ. Καλανδρόπουλος υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι πιο επιρρεπείς είναι τα αγόρια και ότι οι περισσότεροι χρήστες είναι στην πόλη από ότι στην περιφέρεια.

Οι locos και το σήμερα

Δεν έχουν γίνει λιγότεροι οι χρήστες με τη σύλληψη των locos. Η διαφορά του τότε με του σήμερα είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε ένα ευρύτερο φάσμα παραβατικότητας, δεν περιορίστηκε μόνο στη χρήση, είχε και κλοπές και βιαιοπραγίες και επιθέσεις κ.λπ.  Η μόνη αντίσταση της κοινωνίας και της οικογένειας απέναντις ε όλο αυτό, είναι ο διάλογος και η επαφή των γονιών με τα παιδιά, εκεί τουλάχιστον το επικεντρώνει ο Διοικητής του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών.

«Συστήνω διάλογο των γονιών με τα παιδιά, να μάθουν να τα ακούν, να αφουγκράζονται τις αγωνίες τους και τα προβλήματα τους, να ενημερώνονται αλλά και να βάζουν κανόνες και όρια. Δεν γίνεται να βάλεις σε ένα νέο στα 25 του κανόνες και όρια αυτό πρέπει να γίνει από πολύ νωρίτερα. Εμείς προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους γονείς, τους προειδοποιούμε, κάποιοι δείχνουν να ταρακουνιούνται κάποιοι ίσως δεν συνειδητοποιούν την κατάσταση», ανέφερε ο ίδιος.

Συνεργασία

Η συνεργασία με όλους τους φορείς αλλά με διακριτούς τους ρόλους και τις αρμοδιότητες του καθενός είναι ένα ακόμη όπλο ενάντια στη μάχη κατά των ναρκωτικών. Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν και οι ενημερωτικές εξορμήσεις σε Λιμενικό, Αστυνομία, στην πόλη κ.λπ.

Αποδεκατισμένες οι δομές πρόληψης και θεραπείας

Την ώρα που οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες εντείνουν το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, τα Κέντρα πρόληψης και το ΚΕΘΕΑ είναι αποδεκατισμένα, χωρίς προσωπικό, υποχρηματοδοτούνται και  η λειτουργία τους μετά τη λήξη των συμβάσεων του προσωπικού τους τίθεται εν αμφιβόλω.

«Ειδικότερα για τη Χίο, η παροχή υπηρεσιών από το ΚΕΘΕΑ ξεκίνησε μετά από τις μαζικές συλλήψεις νέων  για πράξεις σχετικές με τη χρήση ουσιών. Η παρουσία του ΚΕΘΕΑ διευκόλυνε τις οικογένειες αυτές ώστε να μην χρειαστεί να μεταβούν  σε άλλες πόλεις και λειτούργησε υποστηρικτικά στο να ενταχθούν αρκετοί από αυτούς σε θεραπευτικά προγράμματα. Η λήξη της λειτουργίας του ψυχοδιαγνωστικού κέντρου –για τη Χίο- αφήνει πάλι ακάλυπτες τις ανάγκες του νησιού. Η ευρύτερη Περιφέρεια Β.Α. Αιγαίου, έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την λειτουργία  του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης. Για το λόγο αυτό διεκδικούμε τη σταθερή χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ και τη στελέχωσή του με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και όχι με προγράμματα ΕΣΠΑ που έχουν ημερομηνία λήξης. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο τόσο σημαντικό ρόλο του, ως το μοναδικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Τέλος, διεκδικούμε τη δημιουργία παραρτημάτων του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου στη Χίο και στη Σάμο.

Συμπερασματικά, λόγω όλων των παραπάνω επιβάλλεται άμεσα η επίλυση των προβλημάτων τόσο των θεραπευτικών δομών όσο και των κέντρων πρόληψης της Περιφέρειάς μας, που επιτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό έργο» αναφέρει χαρακτηριστικά κοινή ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης και στο Κέντρο πρόληψης Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ