Κυρίαρχο ερώτημα από το Σάββατο για τους πολίτες είναι το τι θα κάνουν στο δημοψήφισμα , το τι θα ψηφίσουν. Θα ταχθούν υπέρ του Ναι και τι θα σημάνει αυτό ή υπέρ του ΟΧΙ.
Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικές απόψεις συμπολιτών μας
Γιώργος Δανιήλ
Συντάσσομαι με όλες τις βάσιμες ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος. Η σύντμηση προθεσμιών και η ανατροπή όλου του νομοθετικού πλέγματος απαξιώνουν έναν μείζονος σημασίας θεσμό του δημοκρατικού πολιτεύματος και δημιουργούν επικίνδυνες ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών. Αναφορικά με το ερώτημα και οι δύο προτάσεις Κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών είναι αναμφισβήτητα επώδυνες. Χάσαμε πολύ χρόνο, παραγκωνίσαμε πολλές ευκαιρίες, δώσαμε μάχες σε λάθος σημεία, που δεν μας προσέφεραν κανένα πλεονέκτημα. Σε μια οικογένεια με πολλά δικά της προβλήματα δεν διαπραγματευόμαστε με εκβιασμούς, απειλές, ύβρεις, εχθρότητα και μισαλλοδοξία. Ας παραμείνουμε στην Ευρώπη λέγοντας ναι στην υπευθυνότητα, με εφικτές προτάσεις, με αγώνα μέσα στο ευρώ για ν' αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές μας και σοβαρή διάθεση να συμβάλλουμε στην λύση των κοινών προβλημάτων μας.
Σοφία Παρθενίδου
Για εμένα είναι δεδομένο το ΝΑΙ στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας, το ΝΑΙ στις μεταρρυθμίσεις, το ΝΑΙ στη διαχείριση των οικονομικών μας ζητημάτων εντός του ευρώ. Ανήκουμε σε ένα ισχυρό οικονομικό, πολιτισμικό, κοινωνικό blog, και είναι άστοχη η επιθυμία κάποιων για αποχώρηση από αυτή τη συμμαχία. Είναι αυτή η Ευρώπη των λαών που ονειρευόμαστε; Όχι ακόμα. Μόνο όμως μέσα από τη συμμετοχή μας και τη συνοδοιπόρευση θα συνδιαμορφώσουμε τις συνθήκες της Ευρώπης που οραματιζόμαστε και αξίζουμε και εμείς και τα παιδιά μας. Η σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος είναι οπωσδήποτε αμφιλεγόμενη και θα αναλυθεί στο μέγιστο τις μέρες μέχρι την Κυριακή. Οφείλουμε να κρατήσουμε όλοι χαμηλούς τόνους. Είμαστε υπεύθυνοι, γνώστες των συνεπειών μιας πόλωσης αλλά κυρίως με βαθιά εμπιστοσύνη στη δύναμη της Δημοκρατίας.
Ευαγγελινός Αιμιλιανός
Εκείνο που δεν περίμενα, όπως και πολλοί άλλοι, ήταν ότι, ο πρωθυπουργός τελικά θα ζητούσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μιας και το 2011 ήταν κατά του δημοψηφίσματος. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έκανε αυτή την επιλογή σαν μέσο πίεσης προς τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά δεν νομίζω ότι είναι σωστή κίνηση για δύο λόγους: α) οι ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν από τέτοιες κινήσεις γιατί είναι αρκετά τεχνοκράτες, β) ο λαός μας πανικοβλήθηκε και τρέχει στις τράπεζες να πάρει τα χρήματα του, οπότε το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καταρρεύσει πριν το δημοψήφισμα.
Εδώ πρέπει να πω ότι η ευθύνη γι αυτή την εξέλιξη δεν είναι μόνο της κυβέρνησης αλλά και των θεσμών, γιατί νομίζω ότι δεν έδειξαν την απαραίτητη ευελιξία στα μέτρα που πρότειναν για την χώρα μας.
Τώρα αυτή τη στιγμή που γράφω αυτές τις σκέψεις η βουλή έχει ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, δεν ξέρω αν τελικά θα γίνει ή θα ακυρωθεί μέχρι την Κυριακή 5 Ιουλίου, αλλά όπως και να έχει εγώ προσωπικά θα ψήφιζα ΝΑΙ γιατί πιστεύω ότι ο στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι και θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.
Αυτή τη στιγμή, εμείς, όλοι οι Έλληνες, έχουμε πλέον ένα και μόνο υπέρτατο χρέος: να προφυλάξουμε τη δημοκρατία, την ενότητα του ελληνικού λαού και την πατρίδα. Ελπίζω ο καθ’ ένας, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα θα κάνει το καθήκον του την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, πάντα με ελευθερία και σεβασμό στην άλλη άποψη, όποια κι αν είναι αυτή.
Ο λαός σε επτά ημέρες θα αποφασίσει αν θέλει Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που σαφώς περιέχει τα μέτρα που μας προτείνουν οι δανειστές ή εκτός Ευρωζώνης με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες.
Παντ. Καλόγερος
Το δημοψήφισμα είναι χωρίς ουσία . Ο λόγος είναι ότι πάλι μνημόνιο θα έχουμε άσχετα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Θέλουμε Ευρώπη εξαθλιωμένων ανθρώπων; θέλουμε Μεσόγειο νεκροταφείο ανθρώπων ; ( Εκεί που δημιουργήθηκε ο πολιτισμός ) . Θέλουμε να είμαστε όμηροι των λεγόμενων αγορών ; Εγώ λέω όχι . Το ερώτημα είναι ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ Ή ΌΧΙ. Αυτό είναι το κυρίαρχο ταξικό ερώτημα κι αυτό πρέπει να θέσει ξεκάθαρα η κυβέρνηση.
Γιώργος Επιτροπάκης
Λεωνίδας 480 π.Χ.: "Μολών Λαβέ"
Καραϊσκάκης 1826: "Μου λέγεις πασά μου να σε προσκυνήσω, κι ερώτησα τον πούτσον μου τον ίδιον, κι αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω, κι αν έλθεις καταπάνω μου, ευθύς να πολεμήσω"
Έλληνες 1940: "ΟΧΙ" και Εθνική Αντίσταση
Έλληνες 2015: Υπερήφανο ΟΧΙ σε ΔΝΤ, "εταίρους" και απεχθές χρέος. 5 ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ !
Γιώργος Δημίδης
Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έπραξε πολύ σωστά. Δεν έχει κανένα νόημα να βάζουμε φόρους που δεν έχουμε να πληρώσουμε. Αυτά τα μέτρα δεν οδηγούν πουθενά.
Γιώργος Γαρρής
Θα ψηφίσω όχι στο μνημόνιο. Είμαι υπέρ του να γίνει δημοψήφισμα γιατί είναι η πρώτη φορά, που έστω και αργά, μας ρωτούν τη γνώμη μας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.