Αναμφισβήτητα τα νησιά σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο ,δυσανάλογα με την υπόλοιπη Ελλάδα όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Τις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά ,καθώς και τις επιπτώσεις του ζητήματος αυτού στην οικονομική , κοινωνική ζωή , στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και τους κινδύνους από γεωπολιτικής άποψης που δημιουργούνται με την διαχείριση του πάνω στα ευαίσθητα νησιά, δεν τα γνωρίζει η υπόλοιπη Ελλάδα.
Σε τρείς συνέχειες με εκλαϊκευμένο τρόπο και με την μέθοδο των ερωτήσεων-απαντήσεων η Παγχιακή επιτροπή θα προσπαθήσει να κάνει ευρύτερα γνωστές όλες τις πτυχές του προβλήματος αυτού.
ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΙΑΣ από τα νησιά προς την υπόλοιπη Ελλάδα
(Μέρος 1ο)
Τελικά το νόμπελ δεν θα το πάρετε .... θυμίστε μου τι ψηφίσατε στις εκλογές (εννοώντας τον Σύριζα πριν, τώρα τον ...γαλάζιο Σύριζα ή τους Συριζαίους με γραβάτα ) ....
Έχετε βγάλει πολύ χρήμα από το μεταναστευτικό....Μην παραπονιέστε, έχετε χαμηλό ΦΠΑ... Μα γιατί αντιδράτε στα κλειστά κέντρα;...Είσαστε άξιοι της μοίρας σας...Οι ΜΚΟ σας κυβερνούν και καλά σας κάνουν!
....Μην σηκώνεστε από τον καναπέ, θα σας πούνε φασίστες!.....Το μόνο που θέλετε είναι να μας τους στείλετε στην κεντρική Ελλάδα....κλπ
Είναι τα συνήθη σχόλια κάτω από κάποια είδηση σχετικά με το μεταναστευτικό όταν αυτή ξεφύγει από τον στενό κύκλο των νησιών και αποκτήσει πανελλαδική εμβέλεια.
Τί όμως πραγματικά συμβαίνει στα νησιά; Γιατί υπάρχει τέτοιο κενό ενημέρωσης και μάλιστα για ένα θέμα που απασχολεί πρώτιστα την κοινή γνώμη;
Χωρίς φυσικά να κακολογούμε κανέναν θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα να εξηγήσουμε κάποια πράγματα που αφορούν το μεταναστευτικό και την διαχείριση του.
Συνήθως μία είδηση από τα νησιά προβάλλεται περιστασιακά όταν αφορά ναυάγιο, συμπλοκές, άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα χοτσποτ κλπ, παρόλα αυτά τα νησιά βιώνουν καθημερινά το πρόβλημα, κλείνοντας τον 5ο συνεχή χρόνο με τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών να έχουν τερματιστεί. Το να βιώνει κάποιος το πρόβλημα, έχει τεράστια διαφορά από το να το παρακολουθεί από απόσταση.
• Η μετανάστευση έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο σε μία χώρα;
Εξαρτάται. Οι προηγμένες χώρες προτιμούν την ελεγχόμενη μετανάστευση θέτοντας συνήθως ποιοτικά, ηλικιακά, εποχιακά ή πολιτισμικά κριτήρια με σκοπό την ενσωμάτωση και την γρήγορη απόδοση στην παραγωγική διαδικασία. Η Γερμανία για παράδειγμα έχασε τον έλεγχο μετά από την μαζική έλευση μεταναστών.
Χώρες προηγμένες με κουλτούρα ενσωμάτωσης λόγω αποικιών (π.χ. Ολλανδία, Βέλγιο) δεν τα καταφέρνουν ακόμα και στην τρίτη γενεά με τους μουσουλμάνους πολίτες τους. Από την άλλη ποιος άραγε γνωρίζει ότι η Πολωνία έχει περισσότερους από δύο εκατομμύρια Ουκρανούς μετανάστες; Είναι κοντά θρησκευτικά, πολιτισμικά και έχει βοηθηθεί σημαντικά η οικονομία της.
Η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική. Ως χώρα με τεράστια ανεργία, δεν επιζητεί μεταναστευτικό πληθυσμό. Οι ροές είναι ανεξέλεγκτες και καθορίζονται 100% από την Τουρκία. Δεν υπάρχει επίσης καμία πολιτισμική συγγένεια με τους νεοεισερχόμενους λαούς. Έχουν επανειλημμένως αποδειχθεί ότι χρησιμοποιούνται από την γείτονα χώρα ως μέτρο πολιτικής πίεσης και αποσταθεροποίησης τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ε.Ε.
Δυστυχώς για την Ελλάδα το μεταναστευτικό αποκτά υπαρξιακά χαρακτηριστικά εξαιτίας της αδράνειας με την οποία αντιμετωπίζεται.
• Η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας συνέβαλε πολύ στην μείωση των ροών.
Ναι αλλά για ποιούς; Η συμφωνία επιβλήθηκε μετά από την άφρονα πολιτική των ανοικτών συνόρων. Και όταν επιβάλλεται κάτι το πιθανότερο είναι να μην είναι για καλό. Διασφάλισαν τα σύνορα τους οι Ευρωπαίοι, με την Ελλάδα να γίνεται αυτόματα η χώρα εγκλωβισμού και τα νησιά ο πρώτος κυματοθραύστης των ροών. Από την άλλη η Τουρκία βγαίνει η μεγάλη κερδισμένη αφού λαμβάνει τεράστια χρηματικά ποσά για την υποτιθέμενη συγκράτηση των ροών.
Όσο οι συμφωνίες γίνονται με έπαθλο τα μετρητά, τότε αυτός που τα παίρνει έχει κάθε λόγο να συντηρεί αυτήν την κατάσταση.
Πόσο περισσότερο οι Τούρκοι που έχουν μία συνέχεια στην εξωτερική τους πολιτική.
Η συμφωνία λοιπόν ωφέλησε Τούρκους και Βορειοευρωπαίους, «σιγοτρώει» την Ελλάδα και κατέστρεψε τα νησιά.
• Η Μόρια η ΒΙΑΛ και το Βαθύ είναι η ντροπή της Ευρώπης. Ποιος φταίει γι αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;
Κυρίως οφείλεται στον γεωγραφικό περιορισμό, που εφευρέθηκε αφού δεν υπάρχει πουθενά σε άλλο μέρος της Ε.Ε. Όταν κάποιος εισέλθει παράνομα στα νησιά δεν μπορεί να μετακινηθεί εκτός αυτών.
Οι συνεχείς αφίξεις εντείνουν το πρόβλημα δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας. Κάποιοι πίστευαν ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει και αποτρεπτικά. Διαψεύστηκαν όμως από την πραγματικότητα.
Μόνο για το 2019 τα Ελληνικά νησιά διαχειρίστηκαν το 50% (!) των μεταναστευτικών ροών για λογαριασμό της Ε.Ε. κατέχοντας μόλις το μισό της χιλίοις (!!) της συνολικής έκτασής της! Αυτό είναι η μεγαλύτερη αδικία που έχουν υποστεί ποτέ, κάτοικοι ευρωπαϊκής περιοχής.
• Είναι το πρωτεύον η φύλαξη των συνόρων για τον έλεγχο των ροών;
Αναμφισβήτητα ΝΑΙ. Γιατί όμως δεν γίνεται τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση;
Επί Σύριζα την φύλαξη την αφήναμε αποκλειστικά στην καλή θέληση των ..Τούρκων. Η ΝΔ ενώ είχε ως σύνθημα της την φύλαξη συνόρων πιάστηκε στον ύπνο, χωρίς σχέδιο και είχαμε ραγδαία αύξηση των ροών. Έτσι τους πρώτους 6 μήνες (Σύριζα) είχαμε 12.870 αφίξεις, ενώ τους υπόλοιπους 6 μήνες (ΝΔ) το νούμερο σχεδόν τετραπλασιάστηκε μόνο στα νησιά! (https://www.ethnos.gr/ellada/80530_metanasteytiko-diplasies-roes-sto-aigaio-2019-asfyxia-sta-nisia).
Τα αλλεπάλληλα ΚΥΣΕΑ, ο ορισμός νέου συντονιστή για το μεταναστευτικό, η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής και η επανίδρυση του, απλά επιβεβαίωσαν το Βατερλό της νέας κυβέρνησης. Η Βουλγαρία με κοινά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, με την Τουρκία είχε μόνο 2.000 παράνομα εισερχομένους, ενώ εμείς 75.000! Σχεδόν 40 φορές παραπάνω!! Η περίφημη FRONTEX λειτουργεί ως...καλησπεράκιας και συνοδός προς τις Ελληνικές ακτές των μεταναστευτικών ροών. Ποτέ δεν διεκδικήσαμε ως κράτος έναν αποτρεπτικό και ενεργό ρόλο της, από την Ε.Ε.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.