30.9.2024 13:38

ΠΕΣ ΝΑΤ σε Κεραμέως: "Είμαστε κι εμείς συνταξιούχοι"

Η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ) Χίου, με επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, διαμαρτύρεται για την άνιση μεταχείριση των συνταξιούχων του ΝΑΤ κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Συγκεκριμένα, η Ένωση αναφέρει ότι έχουν διαπιστωθεί αδικίες στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι συντάξεις των παλαιών και νέων συνταξιούχων του ΝΑΤ. Η επιστολή, που κοινοποιήθηκε και σε άλλους φορείς, εστιάζει στα λάθη που έγιναν στον επανυπολογισμό των συντάξεων, ιδίως στις 65.000 συντάξεις του ΝΑΤ.

Σύμφωνα με την ΠΕΣ ΝΑΤ, οι επανυπολογισμοί έγιναν με βάση παλαιά στοιχεία, χωρίς να διορθωθούν τα σφάλματα σε αποδοχές ή χρόνο ασφάλισης που είχαν προκύψει. Η Ένωση επισημαίνει ότι παρά την αναγνώριση των σφαλμάτων αυτών από το Υπουργείο, δεν έχει γίνει επανυπολογισμός με τα σωστά κριτήρια, σε αντίθεση με άλλους συνταξιούχους ασφαλιστικών ταμείων που έχουν λάβει αυξήσεις και αναδρομικά λόγω διορθώσεων.

Ιδιαίτερα τονίζεται η ανάγκη να ληφθεί υπόψη η προσαύξηση 0,75% που αντιστοιχεί στις επιπλέον εισφορές των ναυτικών. Ακόμη, η Ένωση αναφέρει την αδικία στον διαχωρισμό των συνταξιούχων σε παλαιούς και νέους, ενώ οι εισφορές που καταβλήθηκαν ήταν ίδιες. Οι παλαιοί συνταξιούχοι έχουν υποστεί μείωση της συνταξιοδοτικής τους περιόδου κατά 7% έως 20%, χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον νόμο.

Η ΠΕΣ ΝΑΤ ζητά άμεση παρέμβαση από το Υπουργείο για τον σωστό επανυπολογισμό των συντάξεων που εκδόθηκαν πριν από τις 15 Μαΐου 2016, καθώς και ενημέρωση για τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης για το ζήτημα

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ