26.10.2018 10:22

ΦΩΤΟ| Τοποθετήθηκε στο Κοντάρι τιμητική πλάκα με τα ονόματα των Χιωτών που εκτελέστηκαν στην Κατοχή

Πηγή φωτογραφιών: Κ. Καρατζάς

Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, τοποθετήθηκε στο μνημείο των εκτελεσθέντων από του Γερμανούς Ναζί στο Κοντάρι τιμητική μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των Χιωτών που εκτελέσθηκαν στο σημείο αυτό – και όχι μόνο-  κατά τη διάρκεια της Κατοχής, την οποία φιλοτέχνησε ο Νίκος Πανέρης.  

 

Το μνημείο, όπως ήταν πριν την αναστήλωση και την τοποθέτηση της τιμητικής πλάκας.

Το μνημείο όπως είναι σήμερα.

Εκτός από την τοποθέτηση της πλάκας έγινε μία ολική αναστήλωση του, ήδη υπάρχοντος, μνημείου, που βρίσκεται στο σημείο αυτό, από τον Πέτρο Παραδείση, που φρόντισε με δικά του έξοδα να το θωρακίσει από την κυματική δράση και γενικότερα να  το μετατρέψει από ένα εγκαταλελειμμένο και άγνωστο στους περισσότερους μνημείο, σε ένα μνημείο όπως αξίζει στους ανθρώπους που πάλεψαν και έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία.

Δεξιά στη φωτογραφία ο Πέτρος Παραδείσης μετά της συζύγου του και αριστερά ο Κ. Καρατζάς. 

Ο Πέτρος Παραδείσης είναι γιος του Γεωργίου Παραδείση, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς Ναζί στις 12-12-1942, σε ηλικία μόλις 33 ετών, επειδή βοηθούσε τους Έλληνες αξιωματικούς του στρατού να αναχωρούν κρυφά, από τη Χίο στις μικρασιατικές ακτές.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ