5.8.2016 19:35

«Ποιος θα φύγει πρώτος με το ελικόπτερο;» [ΒΙΝΤΕΟ]

ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ

Οι δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργεί η απόφαση της Κυβέρνησης να εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί, μονοπώλησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών βρέθηκαν στο προσκήνιο έπειτα από την πρωτοβουλία που πήρε ο πρώην δήμαρχος Π. Λαμπρινούδης με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν 3 ώρες εξαντλητικής συζήτησης από την οποία δεν έλειψαν ούτε οι εντάσεις, κυρίως ανάμεσα στον συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας του στελέχους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χίου Φραγκίσκου Σέργη.

 Τα ελικόπτερα και η παραίτηση Δαμίρη

Η συνεδρίαση μύριζε από αρχή μπαρούτι κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγα λεπτά αργότερα. Η διαπίστωση του συμβούλου της αντιπολίτευσης Στέλιου Καμπούρη ότι η απραξία της κυβέρνησης ανάγκασε τον πρώην Αστυνομικό Διευθυντή Ανδρέα Δαμίρη να παραιτηθεί, προκάλεσε την παρέμβαση του Φραγκίσκου Σέργη.

«Μη μιλάτε εξ ονόματος του Ανδρέα Δαμίρη. Τον λόγο της παραίτησής του τον ξέρει μόνο ο ίδιος και κανείς άλλος», είπε ο Φρ. Σέργης για να πάρει την οργισμένη απάντηση του Π. Λαμπρινούδη: «Θα φύγετε με ελικόπτερα άρον – άρον».

«Μη μιλάτε εσείς. Σας έκρινε ο Χιώτικος λαός και σας κατέταξε εκεί που σας κατέταξε. Και εσάς και το κόμμα σας που είναι άφαντο», ήταν η ανταπάντηση του Φρ. Σέργη που δεν θέλησε να συνεχίσει τον διαπληκτισμό.

Από την πλευρά του πάντως ο πρώην δήμαρχος Π. Λαμπρινούδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Σούδα ενώ καυτηρίασε και την ανοχή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο ζήτημα της ύπαρξης καταυλισμού στην τάφρο του φρουρίου.

«Ανοιχτή συνεδρίαση για το προσφυγικό στο Ομήρειο»

Καταθέτοντας τα δικά του βιώματα από την περιοχή των Καμποχώρων ο Στ. Καμπούρης πρότεινε ως ύστατο μέτρο πίεσης την ομαδική παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και την δημιουργία ανοιχτού Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου.

«Οι ευθύνες έχουν όνομα»

Στην πολιτική διάσταση του μεταναστευτικού στάθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκος Σκούφαλος τονίζοντας ότι η απόφαση εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών στο νησί ανήκει τόσο στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η απόφαση

Τελικά έπειτα από τρίωρη συνεδρίαση αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η άποψη του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μάρκου Σκούφαλου με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο θα ζητήσει την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού σε τέτοιο βαθμό ώστε ο αριθμός των μεταναστών να καταστεί διαχειρίσιμος, να ενισχυθούν οι δομές της Χίου με προσωπικό αλλά με υλικά και τέλος να εμπεδωθεί η ασφάλεια τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των μεταναστών μέχρι να αναχωρήσουν από το νησί. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ