Η κατακλείδα από τον Δήμο Αβδελιώδη μιας άκρως ενδιαφέρουσας συζήτησης, ότι μέλλον δεν υπάρχει, αν δεν τεθούν οι βάσεις του στο παρόν, έγραψε τον ιδανικό επίλογο προβληματισμού στην πρωτοβουλία που άνοιξε από χθες ο «π», να δούμε διορατικά την πορεία του νησιού μας.
Σε ένα πινγκ – πονγκ ιδεών, διάρκειας περίπου δυο ωρών, το ακροατήριο είχε τη δυνατότητα να απολαύσει μια εύστοχη επιλογή εισηγητών, με τις απόψεις του ενός να λειτουργούν επικουρικά στις απόψεις του άλλου για να απαντήσουν, στην ολότητα τους πια, στο ερώτημα πώς θέλουμε τη Χίο έπειτα από 20 χρόνια.
Οι αξίες της ελευθερίας και του διαλόγου
Ο Δήμος Αβδελιώδης όρισε την έννοια της ευτυχίας ως τον απώτατο στόχο της κοινωνίας μας μετά από 20 χρόνια. Και έφερε το παράδειγμα της Αθήνας του Περικλή, στην οποία η επιλογή από την ηγεσία της πόλης του αισθήματος της ελευθερίας και των συνθηκών του διαλόγου, μετέτρεψε σε συμμετοχικούς και ευτυχισμένους τους πολίτες, με το αποτέλεσμα των συναισθημάτων τους να αντανακλά σε πρόοδο, ευημερία, ακόμα και στρατιωτική ισχύ.
Ο τρίποδας
Την προσδοκία μιας σύγχρονης οικονομικής λειτουργίας προσέθεσε στην εισήγηση του ο Θωμάς Ανδρουλάκης, στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, ισχυριζόμενος ότι οι τόποι στηρίζονται στο τρίποδο «κοινωνία, περιβάλλον, οικονομική λειτουργία». Η ανάπτυξη του τομέα της οικονομίας θα τροφοδοτεί ανεμπόδιστα τις κοινωνικές ανάγκες και τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του τόπου όπως την γνωρίσαμε, ισχυρίστηκε, και έφερε ως ολοζώντανο παράδειγμα επιτυχημένης οικονομικής λειτουργίας την αξιοποίηση της μαστίχας από την Ε.Μ.Χ. και τις εταιρείες της.
Ιστορία, χωροταξία, διεθνείς παρενέργειες
Στον τρίποδα του Θ. Ανδρουλάκη ο Θ. Βλαστός πρόσθεσε και το χάρισμα μιας ανεξάντλητης Ιστορίας, επιχειρώντας να αναλύσει πως θα είναι η Χίος, αν επιτρέψει η διαμόρφωση της να επηρεαστεί αποκλειστικά από εξωγενείς παράγοντες (κυβέρνηση, Ευρώπη, γειτνίαση με Τουρκία) ή αν θα αναλάβει η ίδια πρωτοβουλίες διατήρησης της ανόθευτης σημερινής φυσιογνωμίας της. Ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. τόνισε την ανάγκη χωροταξικού καθορισμού όλης της Χίου και υπερτόνισε τους κινδύνους που απορρέουν από το μονοσήμαντο ενδιαφέρον μας για την πρωτεύουσα του νησιού, ορίζοντας ως επιπρόσθετο στόχο τη διαμόρφωση ενός τόπου με υπευθυνότητα απέναντι στην απειλή της κλιματικής αλλαγής, με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τέλος, παρότρυνε να αντιμετωπιστεί η Τουρκία όχι από την σκοπιά ενός επικίνδυνου γείτονα αλλά την ευκαιρίας γειτνίασης με το σύνορο της Ευρώπης.
Ναυτική εκπαίδευση
Ο διευθυντής των «Ναυτικών Χρονικών», Ηλ. Μπίσιας, εξήγησε γιατί η Χίος κρατά τα σκήπτρα της ελληνικής και συνάμα παγκόσμιας ναυτιλίας και ζήτησε από τους Χιώτες να μην θεωρούν ως δεδομένη τη συνέχεια, την οποία μπορούν να επιτύχουν, αν εκμεταλλευτούν τη συγκυρία ύπαρξης στο νησί όλων των βαθμίδων της Ναυτικής Εκπαίδευσης, από πανεπιστημιακή σχολή ως Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, δημόσιας (και πολύ σύντομα ιδιωτικής) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προέτρεψε να ενθαρρύνουν την πλήρωση όλων των δυνατοτήτων ναυτικής εκπαίδευσης στο μέλλον, για τη μετατροπή της Χίου σε διεθνές κέντρο ναυτιλιακής εκπαίδευσης.
Φως, νερό, τηλέφωνο
Συμπληρώνοντας ιδανικά το σύνολο των απόψεων ο Γιάννης Μανδάλας εύστοχα στάθηκε στο θέμα των υποδομών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ζητούμενο των περασμένων δεκαετιών «φως, νερό, τηλέφωνο», στη σύγχρονη εκδοχή του, δεν έχει ακόμα καλυφθεί. Εξέλιξη στο φως δίνει η ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας του τόπου μας, τα προβλήματα στην υδροδότηση φανερώνουν ότι δεν έχουμε επιτύχει ακόμα την κρίσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, ενώ το τηλέφωνο σηματοδοτεί την ανάγκη η Χίος να διεκδικήσει να συμβαδίζει με την τεχνολογική πρόοδο.
Κλειδί ο σχεδιασμός
Το σύνολο των εισηγητών συμφώνησε ότι κλειδί για τη Χίο του μέλλοντος είναι ο σχεδιασμός, που επιβάλλεται να ξεκινήσει σήμερα, με απαραίτητη τη συμμετοχή σ’ αυτών όλων των πολιτών και των κοινωνικών φορέων κι αφού καταλήξουμε πρώτα στο «τι», να το ζητήσουμε απαντήσεις στο «που», το «πότε» και το «πως».
Το επίπεδο των τοποθετήσεων άφησε απόλυτα ικανοποιημένο το ακροατήριο, με την ώθηση η πρωτοβουλία επέκτασης του διαλόγου που ανέλαβε σε μηνιαία βάση ο «π» να έχει ανάλογη επιτυχία και στη συνέχεια, για να πετύχει τον τελικό στόχο να εμπλουτίσει την κοινωνία με ιδέες τις οποίες της στερεί σήμερα ο ακρωτηριασμένος δημόσιος λόγος.
Αναλυτικά οι εξαιρετικές παραινέσεις των εισηγητών στην ειδική θεματική έκδοση του εβδομαδιαίου «π», την Παρασκευή 2 Μαρτίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.