Την αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας προκειμένου να ηλεκτροδοτήσει μία από τις πιο ενεργειακά κοστοβόρες εγκαταστάσεις της, αυτή της αφαλάτωσης του Θόλους επιστρατεύει η ΔΕΥΑΝ Χίου, που την Παρασκευή υπέβαλλε πλήρη φάκελο χρηματοδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου αλλά και δύο ανεμογεννητριών σε δημοτική έκταση του Θόλους.
Το σκεπτικό
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρία Απ. Τζιώτη ένα μεγάλο κομμάτι της ύδρευσης της Χίου κυρίως κατά τους ξηρούς μήνες προέρχεται από τη μονάδα Αφαλάτωσης του Θόλους γεγονός που μεταφράζεται σε 1.000.000 kw κατανάλωσης ρεύματος σε ετήσια βάση και ρύπανση ίση με 1.300 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
«Η ΔΕΥΑΝΧ είναι μία κοστοβόρα επιχείρηση αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο πληρώνουμε κοντά στο 1,5 εκ. ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος για τις αφαλατώσεις και τα 400 περίπου αντλιοστάσιά μας. Με δεδομένο ότι τα κονδύλια που προέρχονται από το κράτος συνεχώς μειώνονται είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές πηγές ηλεκτροδότησης που αφενός θα μειώσουν το κόστος και αφετέρου θα μας επιτρέψουν να μην αυξήσουμε τα τέλη ύδρευσης», σημείωσε ο κ. Τζιώτης.
Το πρόγραμμα
Η μελέτη του έργου που θα χρηματοδοτηθεί κατά 100% από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, προβλέπει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου σε δημοτική έκταση στο Θόλος σε επιφάνεια 14 στρεμμάτων και η τοποθέτηση δύο μικρών ανεμογεννητριών ύψους 15 μέτρων.
«Η χρονική διάρκεια του προγράμματος που χρηματοδοτείται από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Λιχνενστάιν ήταν από το 2009 μέχρι το 2014. Ωστόσο επειδή δεν υπήρξαν σοβαρές προτάσεις παρατάθηκε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 κι έτσι η εταιρία αποφάσισε να υποβάλλει πρόταση», ανέφερε ο κ. Τζιώτης.
Από την εγκατάσταση των ΑΠΕ στο Θόλος σύμφωνα με τη μελέτη αναμένεται να εξοικονομηθούν 650.000 κιλοβατώρες τον χρόνο ενώ το περιβάλλον θα είναι πιο καθαρό κατά 800 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Η μελέτη όπως εξήγησε ο κ. Τζιώτης περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση των συνοδών έργων όπως οι χωματουργικές εργασίες, οι βάσεις σκυροδέματος καθώς και οι καλωδιώσεις.
Το έργο που έχει προϋπολογιστεί στα 2,5 εκ. ευρώ έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 8 μήνες και χαρακτηρίζεται ως εύκολα υλοποιήσιμο καθώς δεν απαιτούνται ιδιαίτερες εργασίες.
«Θα ενημερώσουμε τις τοπικές κοινότητες»
Παρότι σύμφωνα με τον κ. Τζιώτη «το περιβάλλον δεν θα αλλοιωθεί σημαντικά» στόχος της ΔΕΥΑΝ Χίου είναι να ενημερώσει την τοπική κοινότητα Συκιάδας ώστε να λάβει τη σύμφωνη γνώμη για το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.