Το πρώτο εξάμηνο του 2025 δρομολογούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι διαγωνισμοί για την ανάπτυξη υβριδικών μονάδων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και συστημάτων αποθήκευσης, αξιοποιώντας κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα αποσκοπεί στην επίλυση του σύνθετου προβλήματος ενεργειακής και υδατικής επάρκειας στα νησιά του Αιγαίου, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή αυτονομία και την αειφορία.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, το σχέδιο επικεντρώνεται στη δημιουργία υβριδικών σταθμών που θα λειτουργούν ως συνδυαστικές μονάδες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης, όπως μπαταρίες ή αντλησιοταμίευση. Η πρώτη εφαρμογή αναμένεται στη Ρόδο, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ολοκληρώσει τον επαναπροσδιορισμό των περιθωρίων εγκατάστασης υβριδικών σταθμών στο νησί, ενώ προχωρά στην αξιολόγηση για τα υπόλοιπα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ).
Οι σταθμοί αυτοί θα συμβάλουν καθοριστικά στην ενεργειακή αυτάρκεια των ΜΔΝ, τα οποία σήμερα βασίζονται σε ρυπογόνες και ακριβές μονάδες παραγωγής από ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη ενεργοβόρων μονάδων αφαλάτωσης, απαραίτητων για την υδροδότηση άνυδρων νησιών.
Η στρατηγική υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει την προτεραιότητα στα μεγαλύτερα ΜΔΝ, όπως η Ρόδος, το σύστημα Κω-Καλύμνου, η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση 2-3 υβριδικών σταθμών ανά νησί. Στα μεσαίου μεγέθους νησιά σχεδιάζεται η εγκατάσταση 1-2 σταθμών, ενώ στα μικρότερα νησιά προβλέπεται ένας σταθμός.
«Η διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης θα γίνει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΡΑΑΕΥ, ώστε να διασφαλιστεί η αποδοτική λειτουργία και η ομαλή διαχείριση των ενεργειακών αναγκών κάθε περιοχής» εξηγεί η κ. Σδούκου.
Η διεξαγωγή των διαγωνισμών θα γίνει από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και της οικονομικής αποδοτικότητας. Οι διαγωνισμοί θα βασίζονται στη χαμηλότερη τιμή αναφοράς, ενώ εξετάζεται η προσθήκη συμπληρωματικών κριτηρίων, όπως η τεχνική αξιοπιστία και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Η εμπειρία της ΡΑΑΕΥ στον σχεδιασμό παρόμοιων έργων, όπως ο υβριδικός σταθμός στην Αστυπάλαια, θα συμβάλει στην επιτυχία του προγράμματος. «Το έργο αυτό αποτελεί πρότυπο για την ενεργειακή αυτονομία και τη μετάβαση των ΜΔΝ σε βιώσιμες λύσεις», σημειώνει η κ. Σδούκου.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Απανθρακοποίησης με 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του αρχικού κόστους εγκατάστασης. Παράλληλα, οι υβριδικοί σταθμοί θα επωφεληθούν από λειτουργική ενίσχυση μέσω του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, εξασφαλίζοντας την οικονομική βιωσιμότητα των έργων.
«Ο διπλός μηχανισμός στήριξης στοχεύει στη διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας των επενδύσεων και στην αποφυγή υπεραποζημίωσης, προσφέροντας παράλληλα κίνητρα για τη βέλτιστη λειτουργία των σταθμών» υπογραμμίζει η υφυπουργός.
Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση των νησιών από τα ρυπογόνα καύσιμα και να προσφέρει καθαρή, φθηνή ενέργεια για τις ενεργοβόρες μονάδες αφαλάτωσης. Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθεί το κόστος παραγωγής νερού στα άνυδρα νησιά, ενώ θα περιοριστεί σημαντικά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας καταδεικνύουν την ανάγκη τέτοιων έργων, καθώς από το 2019 έως σήμερα έχουν διατεθεί 48,4 εκατ. ευρώ για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών, εκ των οποίων 12,3 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων.
Το πρόγραμμα υβριδικών σταθμών σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για την ενεργειακή και περιβαλλοντική βιωσιμότητα των ελληνικών νησιών. Με τη σταδιακή εφαρμογή του, το Αιγαίο αναμένεται να αποτελέσει υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης και ενεργειακής αυτονομίας, ενώ οι τοπικές κοινωνίες θα επωφεληθούν από νέες επενδυτικές ευκαιρίες και τη βελτίωση των υποδομών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.