18.10.2024 14:12

Στο επίκεντρο τα προβλήματα των Οικογενειών Α.με.Α. του Βορείου Αιγαίου

Σε μια εποικοδομητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου στην Αγιάσο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Νομού Χίου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, καίρια ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πατεριμός, σε δηλώσεις του, ανέδειξε τα κύρια σημεία της συνάντησης, εστιάζοντας στις ανάγκες, τις δυσκολίες και τις προοπτικές για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πατεριμός, σε δηλώσεις του, ανέδειξε τα κύρια σημεία της συνάντησης, εστιάζοντας στις ανάγκες, τις δυσκολίες και τις προοπτικές για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ στην περιοχή.

Αύξηση Προνοιακών Επιδομάτων και Προβληματισμοί για το Πρόγραμμα Προσωπικού Βοηθού

Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε το αίτημα για αύξηση των προνοιακών επιδομάτων, ένα ζήτημα που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εν μέσω των αυξημένων αναγκών και του υψηλού κόστους ζωής που επικρατεί στο Βόρειο Αιγαίο. Ο κ. Πατεριμός υπογράμμισε ότι η μικρή αύξηση που δόθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, οι οποίες δίνουν καθημερινά έναν δύσκολο αγώνα.

Παράλληλα, εκφράστηκαν προβληματισμοί για το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού, το οποίο, παρά την πιλοτική εφαρμογή του εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο Βόρειο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, από τους χίλιους ωφελούμενους πανελλαδικά, μόνο 22 άτομα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, ενώ μόλις 8 παραμένουν ενεργοί συμμετέχοντες. Η έλλειψη προσωπικών βοηθών και η δυσκολία εύρεσης κατάλληλων συνδυασμών με τους ωφελούμενους αποτελούν τα βασικά εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του προγράμματος.

Δεσμεύσεις για Επέκταση του Προγράμματος και Έλλειψη Δημόσιων Χώρων για Κατασκηνώσεις ΑμεΑ

Η Υπουργός κ. Ζαχαράκη δεσμεύτηκε για την επέκταση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του προγράμματος προσωπικού βοηθού μετά το 2025, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της ενημέρωσης του κοινού, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή και η υποστήριξη προς το πρόγραμμα.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που τέθηκε ήταν η έλλειψη δημόσιων χώρων για την οργάνωση κατασκηνώσεων ΑμεΑ στο Βόρειο Αιγαίο. Η απουσία δημόσιας υποδομής και οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση από το Υπουργείο δυσχεραίνουν την πραγματοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κοινωνικοποίηση και την ψυχαγωγία των ατόμων με αναπηρία.

Ηθική και Οικονομική Στήριξη για τις Οικογένειες ΑμεΑ

Ο κ. Πατεριμός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες ΑμεΑ, και ειδικότερα οι μητέρες, οι οποίες συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους. Ζήτησε τη θέσπιση κινήτρων για την επανένταξη αυτών των γυναικών στην αγορά εργασίας, όπως η μερική απασχόληση ή η μοριοδότηση για πρόσληψη στο δημόσιο τομέα.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου υπογράμμισε την ανάγκη για ηθική και οικονομική στήριξη από το κράτος προς τις οικογένειες με ΑμεΑ, προτείνοντας μάλιστα τη θέσπιση σύνταξης για τις μητέρες που αδυνατούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τον κ. Πατεριμό, η Υπουργός κ. Ζαχαράκη ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματα του Συλλόγου και δεσμεύτηκε να τα εξετάσει. Ζήτησε μάλιστα την γραπτή καταγραφή των αιτημάτων, προκειμένου να προγραμματιστεί μελλοντική συνάντηση στο Υπουργείο για την περαιτέρω συζήτηση και προώθησή τους.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ