10.4.2019 11:35

Στο πλευρό των εργαζομένων του ΝΗΡΕΑ το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων

Με την ακόλουθη ανακοίνωση τα μέλη του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου στηρίζουν τους εργαζομένους των ιχθυοκαλλιεργειών «ΝΗΡΕΑ», οι οποίοι αρνούνται να υπογράψουν άδικες κατ’ αυτούς συμβάσεις εργοδοσίας.

«Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων χαιρετίζει τη άρνηση των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες του «ΝΗΡΕΑ» να υπογράψουν τη σύμβαση της εργοδοσίας.

Με τη στάση τους αυτή  οι συνάδελφοι στις μονάδες του «ΝΗΡΕΑ» στη Χίο αλλά και πανελλαδικά, δίνουν μιας πρώτης τάξης απάντηση σ’ αυτά τα σχέδια.  Στάση απόρριψης της σύμβασης σημαίνει άρνηση στο να εξαναγκάζονται να δουλεύουν τις αργίες αλλιώς χάνουν μεροκάματο ή προσμετράται η αργία στα εβδομαδιαία ρεπό. Είναι ολοφάνερο ότι η εργοδοσία εκμεταλλεύεται τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Για αυτό το λόγο είναι δεμένα τα χέρια του ΣΕΠΕ. Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για νομικές λύσεις.

Οι απαιτήσεις της εργοδοσίας έρχονται ενάμιση μήνα μετά την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κοινό έλεγχο των τριών μεγαλύτερων εταιρειών στις ιχθυοκαλλιέργειες, ΝΗΡΕΑ, ΣΕΛΟΝΤΑ και ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, από τα επιχειρηματικά fund των Amerra Capital & Mubadala.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όταν προχωρούν σε συγκεντροποίηση της παραγωγής, στόχο έχουν την αύξηση της κερδοφορίας τους. Αυτός είναι ένας διαρκής κίνδυνος για τα δικαιώματά μας γιατί μας θεωρούν κόστος που απειλεί αυτή την κερδοφορία. Στην Ελλάδα οι εξαγορές έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Η παραγωγή συγκεντρώθηκε σε μια χούφτα επιχειρήσεις, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σ’ όλο και χειρότερη θέση. Αντίθετα, την περίοδο της κρίσης με την παραγωγή να αυξάνεται, οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν.  Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη σε παραγωγή μεσογειακού ψαριού στον κόσμο, με το 80% να εξάγεται, ενώ στη χώρα μας το ψάρι είναι είδος πολυτελείας.

Τα επιχειρηματικά fund αγοράζουν για να μεταπουλήσουν σε άλλα συμφέροντα. Ήδη ενδιαφερόμενοι ήρθαν στο νησί. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένα ανησυχητικά στοιχεία για τους εργαζόμενους. Το ίδιο το έγγραφό της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί να εκποιηθούν ιχθυοτροφεία, συσκευαστήρια, εκκολαπτήρια.

Μπροστά και στη νέα εξέλιξη οι εργοδοσίες και των τριών εταιρειών, φανερά εφησυχάζουν πως δεν κινδυνεύει κανείς και υπόγεια καλλιεργούν το φόβο πως δεν πρέπει κανείς να διεκδικεί τα δικαιώματά του, μην τυχόν και μείνει έξω από το νέο σχήμα.

Όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτούν με εκατομμύρια τις ιχθυοκαλλιέργειες (πρόσφατα 3,6 εκ € μόνο για τις μονάδες της Χίου) και παράλληλα χαιρετίζουν τις εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι όμως που έχτισαν με τα δικά τους χέρια και τον ιδρώτα αυτές τις επιχειρήσεις, βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει. Θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που διαφημίζει την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σιωπά μπροστά στη διασφάλιση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων έρχεται μέσα από την οργάνωση. Για αυτό κι τους καλούμε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να μη φοβηθούν. Να συμπορευτούν με την Ομοσπονδία τους που έχει διαμορφώσει και καταθέσει στο  Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες, η υπογραφή της οποία θα σημάνει αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Χρειάζεται να υψώσουν το ανάστημά τους βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες.

Η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας είναι ζητούμενο σε κάθε χώρο δουλειάς στα σούπερ μάρκετ, στα εμπορικά καταστήματα κλπ. Κάνουμε προσπάθειες να ενημερώσει και να οργανώσει σ αυτήν την κατεύθυνση κάθε συνάδελφο.

Ο αγώνας για ΣΣΕ είναι κοινός για όλους τους εργαζόμενους!».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ