Θυελλώδης αναμένεται να είναι η σημερινή συζήτηση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου για την αγορά του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί άμεσα ως στεγασμένος χώρος για την προσωρινή διαμονή μεταναστών.
Ο τρόπος απόκτησης του κτιρίου, μέσω δανεισμού, αλλά κυρίως οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής Οικονομικής Επιτροπής με τους Π. Λαμπρινούδη και Στρ. Γδύση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σχετικά με τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής.
Προβληματισμός για τους όρους του δανείου
Οι λεπτομέρειες του δανεισμού έγιναν γνωστές μόλις χθες. Σύμφωνα με τον Στρ. Γδύση, ο Δήμος έχοντας υπόψη το πόρισμα του ειδικού εκτιμητή για το κτίριο και την έκταση γύρω από αυτά ξεκίνησε να αναζητά μέσω των τραπεζών τρόπους δανεισμού. Όμως από τα 5 τοπικά υποκαταστήματα ανταποκρίθηκε μόνο η τράπεζα Αττικής επιβάλλοντας όρους τους οποίους η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει δυσβάστακτους για τον Δήμο.
Όπως προβλέπεται, ο δανεισμός θα αφορά ποσό 700.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο 6,2%. Η αποπληρωμή του θα έχει δεκαετή διάρκεια και θα προέρχεται μέσα από 40 3μηνιαίες δόσεις των 22.722 ευρώ. Αυτό όμως που ουσιαστικά επέφερε τη σύγκρουση, είναι το γεγονός ότι μέσα στους όρους προβλέπεται, σύμφωνα με τον Π. Λαμπρινούδη, η δέσμευση των χρημάτων που έχει ο Δήμος στην Τράπεζα Αττικής για τα επόμενα 10 χρόνια ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου.
«Κοστίζει πολύ λιγότερα»
Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του ο πρώην Δήμαρχος σημείωσε ότι ακολουθούνται πρωθύστερα βήματα αφού πρώτα έπρεπε να λάβει απόφαση το Δ.Σ. και στη συνέχεια να παρθούν προσφορές από τις τράπεζες. Μάλιστα σημείωσε ότι ο δανεισμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα είναι με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους. «Ο κώδικας των ΟΤΑ λέει ότι αν 3 τράπεζες αρνηθούν στον Δήμο τον δανεισμό τότε ο Δήμος πάει στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αυτό στην περίπτωσή μας δεν έγινε», είπε ο κ. Λαμπρινούδης λέγοντας ότι η διαδικασία που ακολουθεί ο Δήμος είναι τελείως παράνομη.
Από το στόχαστρο του επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν ξέφυγε ούτε η τιμή του εργοστασίου. «Πρόκειται για ένα κτίριο χωρίς καμία αντικειμενική αξία. Εμείς για 33 στρέμματα πάμε δώσουμε 670.000 ευρώ όταν το πιο ακριβό στρέμμα στην περιοχή δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ», είπε ο ίδιος για να απευθυνθεί λίγο αργότερα στα τοπικά ΜΜΕ και να πει: «Σημειώστε, το λέω δημόσια, ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είχε ζητήσει 670.000 ευρώ και ο εκτιμητής αξιολόγησε την αξία του ακινήτου στις 669.000 ευρώ».
Συνηγορεί και ο Βεργίτσης
Να μη χαθεί ο αρχικός στόχος του δανείου, που είναι η αγορά του κτιρίου για τη διαδικασία της ανακύκλωσης, ζήτησε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Νότιας Χίου Α. Βεργίτσης.
«Επειδή ο ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει μία επένδυση της τάξεως των 600.000 ευρώ στο κτίριο της ΒΙ.ΑΛ. θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η χρήση του κτιρίου θα παραμείνει για την ανακύκλωση και μόνο», είπε ο ίδιος ενώ συνηγόρησε με τον Π. Λαμπρινούδη να επανεξεταστεί από πλευράς Δήμου το ενδεχόμενο δανεισμού μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών με πιο ευνοϊκούς όρους.
Από την πλευρά του πάντως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Επιτροπής Στρ. Γδύσης αρκέστηκε να χαρακτηρίσει τυπολατρίες τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι το πόρισμα του ειδικού εκτιμητή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.