4.10.2024 13:18

Τα µάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν

...μια σπουδαία γλώσσα (Martin Buber, 1878-1965, Αυστροεβραίος φιλόσοφος)

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των ζώων 4/10 λίγα λόγια για την επίδραση τους στην ψυχολογία μας. Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υγεία του ανθρώπου, δηλαδή η κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ατόμου, συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον. Στην εποχή μας για τον άνθρωπο η επαφή με τη φύση έχει γίνει πια αναζήτηση και επιδίωξη, μια εποχή που η απομόνωση και η αποξένωση των ανθρώπων είναι δεδομένη. Η αληθινή επαφή με τα ζώα και μέσα από αυτά με τη φύση έχει για τον άνθρωπο αποδεδειγμένα πάρα πολλά οφέλη σε όλες της διαστάσεις της ανθρώπινης υγείας.

Για τα κατοικίδια έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική διάθεση των ανθρώπων και να προσφέρουν πολλά παραπάνω πέρα από συντροφιά, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην ψυχική μας ανάταση. Η επαφή μαζί τους έχει κατευναστική ιδιότητα μας φτιάχνουν τη διάθεση, υπενθυμίζουν την αξία των απλών πραγμάτων, της αποδοχής, της ενσυναίσθησής, βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία συντροφεύοντας, προσφέροντας χαρά και εξασκώντας μας στην επικοινωνία αλλά και στον ενεργό τρόπο ζωής. Λίγα μόλις λεπτά χρειάζονται αγαλλιάζοντας το σκύλο ή τη γάτα μας, ακούγοντας το καναρίνι μας να κελαηδάει για να ελαττωθεί το στρες καθώς έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να απορροφούν τους συναισθηματικούς κραδασμούς προσφέροντας αποδοχή, επιμονή και αυξημένο αίσθημα υποστήριξης επομένως μειώνεται η κατάθλιψη, το άγχος προσφέροντας ηρεμία και αίσθηση ασφάλειας. Δεν είναι τυχαίο που η θεραπεία μέσω των ζώων ( pet therapy ) κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια τόσο για ψυχικές όσο και και για σωματικές ασθένειες με εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα.

Ας μην ξεχνάμε το πώς συνδέεται το ζώο με ένα ξεχασμένο-κρυμμένο κομμάτι μας, αυτό του παιδικού μας εαυτού, του πιο αδύναμου αλλά αθώου και τρυφερού που μας το υπενθυμίζει, φέρνοντάς το στην επιφάνεια. Η αγάπη για τα ζώα είναι ένδειξη ψυχικού πολιτισμού.

Για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, αγαπάμε φροντίζουμε και προστατεύουμε τα ζώα.

Γράφει η Μαρία Ρημική, Νοσηλεύτρια Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ