Τη σαδιστική αντιμετώπιση του ελληνικού κράτους στην πολυτεκνεία φέρνει ξανά στο προσκήνιο η δημοσιοποίηση της συμπεριφοράς του απέναντι σε μια πολύτεκνη οικογένεια του νησιού μας. Με ισοπεδωτικούς νόμους και λογικές τα κρατικά ταμεία δεσμεύουν τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμα και οικογενειών με 5 παιδιά για οφειλές πολύ μικρών ποσών. Από την πρακτική δεν εξαιρούνται ούτε όσοι αναθρέφουν πολλά παιδιά, σε πείσμα των εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συγκυριών.
Το κείμενο που ακολουθεί απεστάλη στο Σύνδεσμο Πολυτέκνων Χίου. Ο συγγραφέας του επέλεξε την ανωνυμία επιδιώκοντας να διασώσει τουλάχιστον την ατομική και οικογενειακή αξιοπρέπεια. Το δημοσιοποιεί η πρόεδρος του Συνδέσμου με το δικό της σχόλιο: «Είμαι σίγουρη ότι πολλοί από εμάς, αν αλλάξουμε κάποια στοιχεία, θα αναγνωρίσουμε μέσα σ’ αυτό το κείμενο τους εαυτούς μας». Δεν έχει άδικο.
Το σημείωμα
Παρακολουθούμε την δράση του Συνδέσμου μας και μάλιστα είμαστε από τις οικογένειες που τις τελευταίες μέρες έχουμε πάρει και γάλα και πατάτες.
Έχουμε 5 παιδιά, 10, 12, 15, 17 και 25 ετών. Ο μεγάλος μας γιος έχει τελειώσει τις σπουδές του και εργάζεται και ο δεύτερος ετοιμάζεται να δώσει φέτος Πανελλήνιες.
Διαβάζοντας σήμερα την ανάρτηση της ανοιχτής επιστολής διαμαρτυρίας για το ΚΕΑ αποφάσισα να σας καταθέσω κι εγώ την οργή και την αγανάκτηση μου για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το κράτος τους πολίτες του και όχι μόνο τους πολύτεκνους, οι οποίοι, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, « έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Kράτος».
Πάντα θεωρούσαμε υποχρέωση απέναντι στο κράτος να είμαστε τυπικοί στις υποχρεώσεις μας και μέχρι το 2013 καταφέρναμε να είμαστε συνεπείς.
Το 2013 η σύζυγος μου απολύθηκε από την επιχείρηση που δούλευε για αρκετά χρόνια επειδή έκλεισε λόγω κρίσης. Έτσι το οικογενειακό μας εισόδημα μειώθηκε κατά έναν μισθό.
Ο δικός μου μισθός το ίδιο χρονικό διάστημα 2013-2017 έχει μειωθεί σχεδόν 50% και έχει φτάσει τα 1.028 ευρώ.
Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες έπρεπε και να συντηρήσω την οικογένεια μου και τον φοιτητή γιο μου. Ήταν πλέον αδύνατον να είμαι συνεπής. Βάζοντας προτεραιότητα τα παιδιά μου κι όχι την Εφορία έφτασα στο σημείο να χρωστάω 2.175 ευρώ.
Να αναφέρω ότι έχω κάνει διακανονισμό στην ΔΕΗ, στην ΔΕΥΑΧ, για το δάνειο που είχαμε πάρει πριν από 20 χρόνια και τότε η δόση αντιστοιχούσε στο 1/6 του οικογενειακού μας εισοδήματος ενώ τώρα μετά τον διακανονισμό έχει φτάσει σχεδόν στο ύψος του 1/3 του μειωμένου εισοδήματος μας καθώς και στην Εφορία για μέχρι το 2014 και όλα αυτά προσπαθούμε και τα πληρώνουμε κανονικά.
Πριν 4 μέρες πήρα μια επιστολή από την ΔΟΥ Μυτιλήνης, η οποία με ενημέρωνε για το ποσόν της οφειλής μου και μου έδινε διορία 30 ημερών από την ημερομηνία παράδοσης της για να αποπληρώσω ή να ρυθμίσω το χρέος μου. Από την τράπεζα δεν είχα καμία ειδοποίηση.
Προχθές με πήρε τηλ. ο γιος μου και μου είπε ότι η τράπεζα έχει δεσμεύσει τον τραπεζικό λογαριασμό του και όταν ρώτησε τον λόγο του απάντησαν ότι επειδή με έχει δεύτερο όνομα στο βιβλιάριο του δέσμευσαν τα ΔΙΚΑ ΤΟΥ χρήματα για το ΔΙΚΟ ΜΟΥ χρέος!
Πηγαίνοντας στην τράπεζα διαπίστωσαν ότι έχουν δεσμευμένους όλους τους λογαριασμούς στους οποίους υπάρχει το όνομά μου! Τον λογαριασμό των 1.100 ευρώ του δεύτερου γιου μου που τον είχαν ανοίξει πέρσι οι γονείς μου και έβαζαν ό,τι μπορούσαν για να μας βοηθήσουν όταν το παιδί θα πήγαινε να φοιτήσει, καθώς και τον παλιό μισθοδοτικό λογαριασμό της γυναικάς μου που περιείχε το τρομερό ποσόν των…. 12,30 ευρώ!
Ο δικός μου λογαριασμός, επειδή έχει δηλωθεί ως μισθοδοτικός και ακατάσχετος, ακόμα είναι αδέσμευτος αλλά ποιος ξέρει μέχρι πότε;
Δεν ζητάω ούτε βοήθεια ούτε οίκτο. Ξέρω ότι ήμουν ασυνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις μου που όμως είναι υπερβολικές πλέον και μου τις επιβάλει ένα κράτος που δεν υπολογίζει ούτε την οικογενειακή μου κατάσταση ούτε την οικονομική μου αδυναμία για την οποία εκείνο είναι εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνο.
Καταθέτω τον θυμό, την αγανάκτηση, την απογοήτευση μου. ΑΠΑΙΤΩ από αυτό το κράτος που στερεί από εμάς και τα παιδιά μας τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς ζωής να αναθεωρήσει τη στάση του και τις απαιτήσεις του απέναντι στους πολίτες του και πολύ περισσότερο απέναντι στους πολύτεκνους.
Η επιστολή μου είναι ανώνυμη για έναν και μόνο λόγο. Το μόνο που μου έχει μείνει πλέον σ’ αυτό τον τόπο είναι η αξιοπρέπεια μου και θέλω να την διαφυλάξω.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.