7.1.2020 10:09

Τριάδα ανακοινώσεων για τις άθλιες συνθήκες διαμονής ανθρώπων στη ΒΙ.ΑΛ.

Τις πραγματικά άθλιες συνθήκες διαμονής προσφύγων και μεταναστών στη ΒΙ.ΑΛ., ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση του Δήμου για την παραχώρηση χώρων διαμονής την χειμερινή περίοδο, θίγουν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους οι δημοτικές παρατάξεις «Χιακή Συμπολιτεία» και «Δίκτυο Πολιτών» καθώς και η Ν.Ε. Χίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Δήμος Χίου αποφάσισε να ανοίξει την αποθήκη του στη ΒΙ.ΑΛ. όπου στεγάστηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν σε σκηνές ενώ ο χώρος θερμάνθηκε με σόμπες υγραερίου.


Χιακή Συμπολιτεία

Με τον καιρό να θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της ΒΙΑΛ, όσες αρμόδιες αρχές θα μπορούσαν να πράξουν κάτι δραστικό για να δώσουν μια προσωρινή λύση σε αυτό το αίσχος (Δήμος, Αστυνομία, Περιφέρεια, Εκκλησία κ.λπ.) κάνουν απλά την πάπια, μεταθέτοντας το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον.

 Όσες ειδήσεις κυκλοφόρησαν για δήθεν άνοιγμα χώρων ή εύρεση λύσεων, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, αποδείχθηκαν ως τώρα σκέτα επικοινωνιακά τεχνάσματα: πολεμικό πλοίο από την Αθήνα για προσωρινή στέγαση δεν ήρθε ποτέ, κι όλοι οι κλειστοί χώροι που θα παρείχαν ένα ελάχιστο καταφύγιο σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες παραμένουν πεισματικά κλειστοί. Αναφέρουμε ενδεικτικά: κλειστό γήπεδο Καμποχώρων, δημαρχεία Καμποχώρων και Αγίου Μηνά, ενοριακή αίθουσα Χαλκειούς, κλειστά σχολεία γύρω από τα Καμπόχωρα, κέντρο Γ. Καλουτάς κ.ά. 

Μήπως θα πρέπει να υπάρξει πρώτα κάποιος θάνατος, για να πειστούν οι υπεύθυνοι να πάψουν να παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων;

Η Χιακή Συμπολιτεία καλεί τους αρμόδιους φορείς που αναφέρθηκαν συνοπτικά παραπάνω να δράσουν με το ελάχιστο ψήγμα υπευθυνότητας που αναλογεί στη θέση τους, έστω και τώρα: ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΟΥΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ, ΕΣΤΩ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΩΡΑ!

Απαραίτητο υστερόγραφο: Μόλις περάσει η κακοκαιρία, ας θυμηθούν οι αρμόδιοι να επικοινωνήσουν με τον κ. Μηταράκη και την κυβέρνηση που τους έχουν φορτώσει αυτούσιο το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού, στοιβάζοντας χιλιάδες ανθρώπους στο κολαστήριο της ΒΙΑΛ, και τώρα είναι άφαντοι.

 

ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Εδώ και αρκετές  μέρες έχουμε πληροφορηθεί για την επέλαση σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που θα επηρεάσει και την Χίο.

Κάθε υπεύθυνη Δημοτική Αρχή  θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει πριν την κακοκαιρία ,έτσι ώστε να βρουν στέγη όλοι όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς διαχωρισμούς, διακρίσεις και αποκλεισμούς. Γνωρίζουν καλά ότι υπάρχουν ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες(ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, μοναχικοί, πολίτες με οικονομικά προβλήματα) , ρομά ,πρόσφυγες-μετανάστες που ζουν στο ύπαιθρο σε άθλιες συνθήκες και  μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή τους.

Αντί αυτού διαβάσαμε με έκπληξη σε καθυστερημένο  Δελτίο τύπου του  Δήμου Χίου που δημοσιεύθηκε στα τοπικά ΜΜΕ αργά το βράδυ της 5/1/2020 ,ότι «ο χώρος του κλειστού γηπέδου Χίου θα διατεθεί για τη φιλοξενία όσων χρειάζονται θαλπωρή και ζεστασιά από αύριο Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020»,αλλά αυτό που μας εξέπληξε περισσότερο  είναι ότι : «Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται σε πρώτη φάση στις αστυνομικές αρχές από τις οποίες οι υπηρεσίες του Δήμου θα ενημερώνονται και θα προβαίνουν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες».

Εμείς αυτό που ξέρουμε καλά είναι ότι η Ανθρωπιά και η Αλληλεγγύη δεν υπόκεινται σε κανένα αστυνομικό έλεγχο και αναρωτιόμαστε  για την σκοπιμότητα αυτής της κίνησης.

Προφανώς ,ή ο Δήμος Χίου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες που ζουν στην Χίο ή το δόγμα «νόμος και τάξη»- που εφαρμόζεται με ευκολία στους αδύναμους-, από την  Κυβέρνηση της ΝΔ ,έχει βρει ένθερμο υποστηρικτή στο πρόσωπο του Δημάρχου Χίου και εφαρμόζεται με την μετακύλιση αρμοδιοτήτων του τομέα Πρόνοιας και Πολιτικής Προστασίας, του  Δήμου  Χίου στην Αστυνομία. Αναρωτιόμαστε ,μήπως θα ζητείται από την Αστυνομία  δήλωση «κοινωνικών φρονημάτων» και εντοπιότητα ή θα παίρνουν άδεια εισόδου ανάλογα με το χρώμα και την καταγωγή;

Ότι και να συμβαίνει από τα δύο ,υπάρχουν χώροι πέριξ της ΒΙΑΛ  αλλά και άλλοι στην πόλη της Χίου, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι ήδη ανοικτοί.

Επιτέλους ,ας δείξει ο Δήμος Χίου την πρέπουσα υπευθυνότητα  για να δοθεί άμεσα λύση και  να μην φθάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε  θύματα εξαιτίας της ανεπάρκειας  της ιδεοληψίας  και της αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας τους.

 

Δίκτυο Πολιτών Χίου

Η έλευση του χειμώνα δεν είναι έκτακτη  είδηση, επί της οποίας υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία για την ανετοιμότητα νομικών προσώπων από την πλευρά του Δήμου Χίου να έχει προβλέψει κατάλυμα για τις ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας.

 Η δοκιμασία αφανισμού  φυσικών προσώπων  από το κρύο όμως, λόγω αυτής της ανετοιμότητας ή της ασυνεννοησίας στους υπεύθυνους του Δήμου, που προφανώς προκύπτει από τα δελτία τύπου περί ανοίγματος του Κλειστού Γυμναστηρίου και της πραγματικότητας του λουκέτου στο Κλειστό, θα είναι έκτακτη είδηση. Και θα είναι και πρωτοφανής παγκοσμίως, τη στιγμή που παντού στην Ελλάδα και στον κόσμο, ειδικά όταν από μέρες περιμένουν έναν «Ηφαιστίωνα», ανοίγουν χώροι κατάλληλοι να φιλοξενήσουν αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.

Βέβαια αυτή η πρόβλεψη και η ετοιμότητα προϋποθέτουν ενασχόληση των ιθυνόντων από τον Δήμο με το θέμα, καιρό πριν, γενικά για την έλευση του χειμώνα και μέρες πριν, για τον Ηφαιστίωνα. Προϋποθέτουν καλή συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ τους που σημαίνει οι πράξεις να ακολουθούν τα Δελτία Τύπου και πριν από αυτά να έχει ενημερωθεί το προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσουν για το κοινό καλό. Όχι τελευταία στιγμή.

Όμως, ποιος διοικεί τον Δήμο Χίου τελικά; Γιατί η πραγματικότητα διαψεύδει το Δελτίο Τύπου του Δήμου; Τι γίνεται τώρα; Περιμένουμε να περάσει η μέρα, να ξεχαστούν όλα;

Το Δίκτυο Πολιτών Χίου απαιτεί από τον Δήμαρχο Χίου, τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου,την Δ/νση Πρόνοιας και την Πολιτική Προστασία, ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΝ και να ανοίξουν άμεσα Κλειστό Γυμναστήριο  ΚΑΠΗ , «ΚΑΛΟΥΤΑ», «Δημοτικό Σχολείο Χαλκειούς» για να βρουν «ζεστασιά και θαλπωρή όσοι έχουν ανάγκη για όσες ημέρες χρειαστεί» όπως λέει και το Δελτίο Τύπου του Δήμου, πριν γίνουμε πράγματι έκτακτη είδηση όχι μόνο εξαιτίας θυμάτων λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και ως παράδειγμα προς αποφυγή έλλειψης ετοιμότητας και φερεγγυότητας δημοτικής αρχής.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ