Οι τουριστικές περιοχές δέχονται σημαντική εποχιακή επιβάρυνση από τον τουρισμό στον τομέα των αποβλήτων και της διαχείρισής τους. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επιβιβάζονται καθημερινά σε τουριστικά ημερόπλοια σε όλη την Ελλάδα, τα οποία δε διαθέτουν -συνήθως- χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων και άλλων υλικών, ενώ ανακυκλώσιμα υλικά ή/και απορρίμματα αφήνονται συχνά στις παραλίες από τους επισκέπτες/τουρίστες.
Η Σκιάθος είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ελληνικού νησιού με σημαντικό αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο, το οποίο έχει πολλές παραλίες, που είναι καθημερινά επισκέψιμες με τουριστικά ημερόπλοια. Με το έργο Zero Waste Ρότα υλοποιήθηκαν ολοκληρωμένες δράσεις μείωσης των απορριμμάτων που παράγονται στα τουριστικά ημερόπλοια της Σκιάθου και στις παραλίες που αυτά επισκέπτονται, υιοθετώντας ενέργειες πρόληψης και βέλτιστης διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών.
Στόχος του έργου Zero Waste Ρότα ήταν η ενημέρωση και συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του έργου: των ιδιοκτητών και εργαζόμενων στα τουριστικά ημερόπλοια της Σκιάθου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επαγγελματιών της Σκιάθου που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, καθώς και των επισκεπτών του νησιού, ώστε να εφαρμοστούν νέα πρότυπα οργάνωσης και συμπεριφοράς για τη μείωση των αποβλήτων, αποτελώντας έτσι παράδειγμα καλών πρακτικών για τον ευρύτερο τουρισμό και την κοινωνία όχι μόνο της Σκιάθου, αλλά και ολόκληρης της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, όπου δραστηριοποιούνται ημερόπλοια.
Στο πλαίσιο των δράσεων του έργου Zero Waste Ρότα, παράχθηκε ο Zero Waste Οδηγός για Ημερόπλοια, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα αποτελέσματα/ συμπεράσματα του έργου, από τα οποία προκύπτει ότι: εάν υλοποιηθούν πανελλαδικά συστηματικές προσπάθειες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των ιδιοκτητών και εργαζόμενων στα τουριστικά ημερόπλοια, όσο και των επιβατών αυτών, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επαγγελματιών μιας τουριστικής περιοχής, όχι μόνο θα υπάρξει σημαντική συμβολή του ποσοστού ανάκτησης ανακυκλώσιμων συσκευασιών για αξιοποίηση/ανακύκλωση στο συνολικό αντίστοιχο ποσοστό της χώρας (ή/και οργανικών υλικών όπου υλοποιούνται προγράμματα κομποστοποίησης), αλλά θα αποτελέσουν και σημαντικές ευκαιρίες για αλλαγή της ευρύτερης αντίληψης των δήμων και ολόκληρης της κοινωνίας στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων κάθε περιοχής.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τον Zero Waste Οδηγό για Ημερόπλοια:
ZERO WASTE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΟΠΛΟΙΑ
Οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου Zero Waste Ρότα και ο Zero Waste Οδηγός για Ημερόπλοια θα παρουσιαστούν στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025 (10:30 - 13:30) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) στην Αθήνα. Τη σχετική πρόσκληση με το πρόγραμμα της Ημερίδας, καθώς και τη φόρμα για τη δήλωση συμμετοχής σας, μπορείτε να τα βρείτε πατώντας στο σύνδεσμο:
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ZERO WASTE POTA
Η Σκιάθος είναι το πρώτο νησί που χάραξε Zero Waste Ρότα και γίνεται παράδειγμα για εφαρμογή με πολλαπλασιαστικά οφέλη σε ολόκληρη την παράκτια τουριστική Ελλάδα!
Το έργο Zero Waste Ρότα υλοποιήθηκε από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου και την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), με χρηματοδότηση ποσού 49.990€ από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2023».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.