11.2.2015 17:01

Ανατέλ...λει η ιστορία του Κάστρου

ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΒΡΟΧΑΡΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ιστορία κάθε τόπου είναι μοναδική. Εμείς έχουμε την τύχη εκτός από τη μοναδικότητα της να έχουμε και τον πλούτο της. Έναν πλούτο που δυστυχώς ελάχιστοι ξέρουμε κι αυτό κυρίως χάρη στις αναζητήσεις μας μέσα στα χρονοντούλαπα της, κατά την ενήλικη ζωή μας. Συνήθως ως μαθητές την Ιστορία την βαριόμαστε ή την... παπαγαλίζουμε.

Να ανατρέψει το τελευταίο έχει στόχο, ένα φιλόδοξο, σύγχρονο και πραγματικά αξιοζήλευτο πρόγραμμα που εμπνεύστηκε, ξεκίνησε και δημιούργησε η Ανατολή Βροχαρίδου από το Γραφείο Σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. Πρόκειται για το «Κυνήγι του θησαυρού στο Κάστρο», μια προσπάθεια γνωριμίας των μαθητών με τα μνημεία και την ιστορία του Κάστρου της Χίου.

«Η ιδέα υπήρχε εδώ και τρία χρόνια, αφού σκεφτόμασταν ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρχει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το Κάστρο. Θεώρησα ότι αν υπήρχε ένα κυνήγι θησαυρού που οι μαθητές θα συγκέντρωναν πληροφορίες επί δυο μήνες για τα μνημεία του Κάστρου και την ιστορία τους, αν υπήρχαν διαδραστικά παιχνίδια ακόμη και κατασκευές αλλά και η αίσθηση αναμονής για τη μεγάλη μέρα του κυνηγιού στον χώρο του Κάστρου, θα κέντριζε το ενδιαφέρον των παιδιών. Όλα αυτά τα περιλάβαμε στην ιστοσελίδα που φτιάξαμε και που αποτελεί έναν εκπαιδευτικό χώρο για το Κάστρο. Είναι σαν να ισορροπούμε σε ένα τεντωμένο σκοινί, να μάθουμε την ιστορία με τρόπο τέτοιο που να υπάρχει η αναμονή, το παιχνίδι, η τεχνολογία κ.λπ» περιγράφει την ιδέα για το κυνήγι θησαυρού η κ. Βροχαρίδου.  

Η ιστοσελίδα

Τα παιδιά είναι εξοικειωμένα πλέον με την τεχνολογία. Ένα σύγχρονο «εργαλείο γνώσης» δεν θα μπορούσε να απέχει από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το «κυνήγι του θησαυρού» ξεκινά από τον ιστότοπο που έφτιαξε η κ. Βροχαρίδου με την υποστηρικτική ομάδα του Γραφείου δραστηριοτήτων.

Ο ιστότοπος αυτός έχει ως στόχο την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των μαθητών που θα συμμετάσχουν στο "Κυνήγι Θησαυρού στο Κάστρο της Χίου" που θα πραγματοποιηθεί τέλος Απριλίου. «Το "Κυνήγι θησαυρού στο Κάστρο της Χίου" αποτελεί μια προσπάθεια γνωριμίας των μαθητών με τα μνημεία και την ιστορία του Κάστρου της Χίου, όπως, επίσης, και μια προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας του Κάστρου της Χίου, το οποίο αποτελούσε παλαιότερα το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης. Επιπροσθέτως, αποτελεί μια προσπάθεια διάχυσης της δράσης αυτής και στην ευρύτερη κοινότητα με την ελπίδα να συνεχιστούν τέτοιου τύπου δράσεις και πρακτικές γνωριμίας με  ιστορικούς τόπους, μέσα από διαδραστικές, βιωματικές μεθόδους, όπου εμπλέκονται εθελοντικά πολλοί φορείς» ανέφερε στον «π» η κ. Βροχαρίδου.

Το ξεκίνημα

Ήδη έχουν αποσταλεί στα σχολεία, προσκλήσεις σχετικά με το παιχνίδι και αναμένεται σήμερα να απαντηθούν ηλεκτρονικά έτσι ώστε να υπάρχει ο αριθμός των σχολείων αλλά και των μαθητών που θα συμμετέχουν επί τόπου στο κυνήγι του θησαυρού, μέσα στο Κάστρο και στα μνημεία του. Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής 120 παιδιών που θα είναι χωρισμένα σε 12 ομάδες τα ονόματα των οποίων θα έχουν Βυζαντινή, Γενουατική, Οθωμανική καταγωγή, ενώ οι ομάδες θα έχουν και τα δικά τους λάβαρα, επίσης κατασκευασμένα από τα ίδια τα παιδιά. Η διαδικασία αυτών των δυο μηνών έχει ως εξής:

«Μαζί με την πρόσκληση για συμμετοχή των σχολικών τάξεων (ΣΤ τάξεις των σχολικών μονάδων) θα αποσταλεί η ιστορία   "Η Άννα  η Κομνηνή και η μηχανή του χρόνου", η οποία θα αποτελέσει την αφόρμηση για την εκκίνηση του κυνηγιού στις τάξεις και θα συνοδεύεται από μια online δραστηριότητα. Κάθε εβδομάδα θα αναρτώνται και θα αποστέλλονται κείμενα σχετικά με τα μνημεία και θα συνοδεύονται με δραστηριότητες μέχρι την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί το κυνήγι. 

Την ημέρα που θα υλοποιηθεί δια ζώσης το "κυνήγι του θησαυρού" θα βασιστεί σε μυθοπλαστικές ιστορίες ανθρώπων που πέρασαν από το Κάστρο της Χίου. Οι ιστορίες αυτές θα βρίσκονται μέσα σε χρονοκάψουλες σε μια χρονομηχανή που θα υπάρχει στην κεντρική πλατεία και θα λειτουργήσουν ως γρίφοι για την εντόπιση των μνημείων. Σε κάθε μνημείο θα πρέπει οι ομάδες να υλοποιήσουν μια δράση, να λύσουν ένα γρίφο κτλ. για να μπορέσουν να συνεχίσουν. Η πιο γρήγορη ομάδα, που έχει περάσει από όλους τους σταθμούς-μνημεία θα κερδίσει το κλειδί του Κάστρου».

Για να γίνουν όλα αυτά σημαντική θα είναι η συμβολή του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου. 

Και εξ αποστάσεως

Πέρα από τους μαθητές που θα συμμετέχουν τον Απρίλιο στο κυνήγι, μπορούν όλοι να πάρουν μια «γεύση» από την ιστορία της Άννας Κομνηνής, να περιδιαβούν στην ιστορία του Κάστρου και να παίξουν φτιάχνοντας παζλ κι απαντώντας σε κουίζ, σε ιστορίες και υλικό που θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον κι από σχολεία εκτός Χίου. «Μία συνάδελφος από τη Θεσσαλονίκη, είδε την ιστοσελίδα και εκδήλωσε την επιθυμία να συμμετέχει θα μας ακολουθήσουν διαδραστικά και διαδικτυακά» είπε η κ. Βροχαρίδου.

Υπάρχουν εκπαιδευτικοί, υπάρχει διάθεση που μπορούν να κάνουν πολλά τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα στον εκπαίδευσης αλλά τα οφέλη τους να τα απολαμβάνει ολόκληρη η κοινωνία. Μπορεί το παιχνίδι του θησαυρού στο Κάστρο να υιοθετηθεί από κάποιον φορέα, ή από τον δήμο και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο με συμμετοχή και σχολείων εκτός Χίου. Μπορεί με βάση αυτή την ιδέα να ακολουθήσουν ανάλογες προτάσεις και για άλλα μνημεία του νησιού. «Διάθεση υπάρχει και θα υπάρχει. Οι εκπαιδευτικοί αφιερώνουμε για όλα αυτά τον ελεύθερο χρόνο μας, αλλά είναι ευχάριστο όλο αυτό. Ελπίζουμε να βγει κάτι καλό και να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα . Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα με ελάχιστα χρήματα» κατέληξε η κ. Βροχαρίδου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ