27.10.2014 23:20

Ανοίγει ο φάκελος διεκδίκησης της πύλης Σένγκεν στα Μεστά [ΒΙΝΤΕΟ]

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΗΔΗ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Τις προσπάθειες κατάρτισης πλήρους φακέλου με όλα εκείνα τα στοιχεία που επιτέλους θα ενεργοποιήσουν τον λιμένα Μεστών ως πύλη Σένγκεν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της Λιμενικής Επιτροπής της Δευτέρας ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Μ. Μπελέγρης.

Όπως εξήγησε ήδη έχει επικοινωνήσει τόσο γραπτά όσο και προφορικά με το Τελωνείο και την Αστυνομία ώστε να καταρτιστεί ο πίνακας των προαπαιτούμενων για τη δημιουργία πύλης Σένγκεν στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έρχεται να συμπληρώσει τον ήδη υπάρχοντα που προβλέπει την άμεση χρήση του λιμένα Μεστών ως βασικού λιμένα για τη φορτοεκφόρτωση αδρανών κι επικινδύνων υλικών.

«Το Νοέμβριο του 2005 η Λιμενική Επιτροπή κατ’ εξαίρεση ενέκρινε τη φορτοεκφόρτωση των συγκεκριμένων φορτίων στο λιμάνι της Χίου μέχρι την αποπεράτωση των εργασιών στα Μεστά. Τώρα που το λιμάνι τελείωσε κι οι χερσαίες εγκαταστάσεις είναι πραγματικά τεράστιες σε μέγεθος ήρθε η ώρα όλα τα φορτηγά κι οχηματαγωγά πλοία να επανέλθουν στη νότια Χίο. Άλλωστε το υφιστάμενο οδικό δίκτυο που οδηγεί στα Μεστά σχεδιάστηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο λιμενάρχης Γ. Αργυράκης.

Στα ίδια πλαίσια ήταν κι η πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος να προκύψουν διερευνητικές επαφές ώστε ο δυτικός λιμένας να χρησιμοποιηθεί κι από επιβατηγά πλοία που θα ξεκινούν από Πειραιά ή Λαύριο για Μεστά. «Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να γίνουμε προορισμός τριημέρου», είπε ολοκληρώνοντας το σκεπτικό του ο κ. Αργυράκης.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση οπότε θα υπάρξει κι η σχετική εισήγηση γύρω από την πλήρη αξιοποίηση του λιμένα Μεστών. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ