17.12.2014 18:26

Ανταποδοτικοί… καυγάδες [ΒΙΝΤΕΟ]

ΕΝΙΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Να κλείσει την τρύπα των 500.000 ευρώ ανά έτος που προέκυπτε μέχρι σήμερα από τα «παγωμένα» ανταποδοτικά τέλη σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό επιχειρεί η δημοτική αρχή που κατά πλειοψηφία ενέκρινε την αύξηση των δημοτικών τελών μετά από πάγωμα  τριών ετών επί δημοτικής αρχής Λαμπρινούδη.

Η ουσία δεν είναι η ελάχιστη αύξηση των τελών, αλλά ο κίνδυνος καθιέρωσης στη συνείδηση των δημοτών μιας λογικής που θέλει να υπάρχουν απαιτήσεις, χωρίς να μπαίνει το χέρι στην τσέπη.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις, ωστόσο τα νέα τέλη εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. 

Η τρύπα

Σύμφωνα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Στρ. Γδύση το γεγονός ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν επιχειρούσε την αύξηση των ανταποδοτικών τελών είχε ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να δημιουργείται έλλειμμα της τάξεως των 300.000 – 500.000 ευρώ, χρήματα που τελικά καλύπτονταν από άλλες δράσεις.

«Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να επενδύσουμε σε άλλους τομείς όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Με το να μην επιβάλλουμε όμως τέλη στερούμε από τον Δήμο μία σειρά δράσεων που θα μπορούσαν να γίνουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε εισαγωγικά ο ίδιος, κατανοώντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις που όμως δεν βλέπουν το γενικότερο συμφέρον του Δήμου.

Τα νέα τέλη

Σύμφωνα με την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου που έκανε κατά πλειοψηφία αποδεκτή η χθεσινή Οικονομική Επιτροπή σε ότι αφορά στα τέλη καθαριότητας εφαρμόζεται πλέον ενιαίος συντελεστής καθαριότητας για όλη τη Χίο εκτός της Αμανής στα 1,57 ευρώ και για την Αμανή στο 1,10 ευρώ.

Για τους επαγγελματικούς χώρους ο σχεδιασμός προβλέπει την διαίρεση της Χίου σε 3 κατηγορίες- ζώνες.

  • Για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός της Δ.Ε. Χίου καθιερώνεται τέλος 3,17 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Για τις επιχειρήσεις στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Μηνά, στις Δημοτικές Ενότητες Βροντάδου και Καρδαμύλων και στις Τοπικές Κοινότητες Λαγκάδας, Λιθίου, Καταρράκτη και Καλαμωτής επιβάλλεται τέλος 2,5 ευρώ ανά τ.μ..
  • Και τέλος για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στα υπόλοιπα χωριά του νησιού ισχύει η οικιακή τιμή.

Παράλληλα η υπηρεσία θέτει και ενιαίο τέλος ηλεκτροφωτισμό για όλη τη Χίο ίσιο σε 0,07 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι εξαιρέσεις

Από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό εξαιρούνται οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των ΑΜΕΑ, των ανέργων, των απόρων και των πολύτεκνων για τους οποίους ισχύει μείωση κατά 50% . 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ