27.10.2015 13:47

Άξιοι μεν, άφραγκοι δε… [ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ]

ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙ.ΑΛ. Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΖΑΛΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

Στις θετικές προοπτικές για τη μετατροπή του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. σε hotspot, χωρίς όμως να αναφέρει το παραμικρό για το ενδεχόμενο κρατικής χρηματοδότησης για αγορά του κτιρίου, περιορίστηκε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας με αφορμή τη σημερινή του περιοδεία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης από τη Χίο.

«Ταυτοποίηση και όχι μόνιμη εγκατάσταση στα νησιά»

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για παροχή 50.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ο κ. Μουζάλας αντέκρουσε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση πέτυχε στις Βρυξέλλες να μειώσει τον συγκεκριμένο αριθμό σε 20.000 θέσεις φιλοξενίας οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά στη βόρεια και νότια ηπειρωτική Ελλάδα.

«Σε καμία περίπτωση τα hotspot δεν θα προσφέρονται για μόνιμη εγκατάσταση. Πρόκειται ουσιαστικά για δομές όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση και η καταγραφή των προσφύγων  με μέσο όρο διαμονής τις 48-72 ώρες (ήδη λειτουργεί το hotspot στη Λέσβο και τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται άλλα τέσσερα στην Κω, στη Χίο, στη Λέρο και στη Σάμο). Η Ελλάδα προσπαθεί να «σπάσει» τους δυο αυτούς χώρους σε μικρότερους ενώ πέτυχε και την έγκριση της ΕΕ για 20.000 επιδοτήσεις ενοικίων προκειμένου να φιλοξενηθούν κυρίως οικογένειες προσφύγων σε διαμερίσματα. Το ενοίκιο θα το επιδοτεί η ΕΕ και το πρόγραμμα για τα διαμερίσματα θα το τρέχει η Ύπατη Αρμοστεία», ανέφερε ο ίδιος.

Στις αρχές του 2016 το hotspot της Χίου

Ερωτώμενος για το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου σχετικά με τη δημιουργία χώρου ταυτοποίησης στη Χίο, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι στόχος είναι μέχρι τον Φεβρουάριο τα νησιά να αποκτήσουν τέτοιους οργανωμένους χώρους.

Βασική όμως προϋπόθεση είπε, είναι να υπάρξει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαφορετικά καμία τέτοια δομή δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ούτε στα νησιά αλλά ούτε και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Θα οριστεί άμεσα συντονιστής

Ο Γ. Μουζάλας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και στο ζήτημα του συντονισμού, γεγονός που έθιξε και ο κυβερνητικός Βουλευτής Α. Μιχαηλίδης, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα υπάρξει τοπικός συντονιστής σε κάθε νησί που θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Να στηθεί μνημείο αφανούς εθελοντή»

Με τη φράση «είσαστε άξιοι στο νησί σας» ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, θέλησε να εξάρει τις προσπάθειες τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντών καθώς όπως είπε, η Χίος είναι πολύ μπροστά σε σχέση με άλλα νησιά.

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την κρίση. Όσο οι ροές δεν ελέγχονται από την Ελλάδα αυτή η κατάσταση θα μας συνοδεύει. Γι’ αυτό ζητάμε ο έλεγχος των ροών να γίνεται στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο. Πέρα όμως από αυτό θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στις τοπικές αρχές αλλά κυρίως στους εθελοντές, στους οποίους στέλνω την αμέριστη αλληλεγγύη μου γιατί κατάφεραν να υποκαταστήσουν λειτουργίες του κράτους», σημείωσε ο κ. Μουζάλας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Στη Χίο έχετε το μνημείο του αφανή Ναύτη, θα πρέπει να στηθεί και το μνημείο του αφανή εθελοντή».

Κόντρα με το Ν. Μηταράκη

Στο πλαίσιο πάντως της συνέντευξης Τύπου ο Υπουργός διασταύρωσε τα πυρά του με το Ν. Μηταράκη διαφωνώντας κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται το μεταναστευτικό. Οι δηλώσεις του κ. Μηταράκη για μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών αλλά και έλλειψη συντεταγμένης πολιτικής προκάλεσαν την οργή του Γ. Μουζάλα που με πρόφαση την έλλειψη χρόνου αποχώρησε από τη συνέντευξη μη συνεχίζοντας την κόντρα με τον Χιώτη Βουλευτή.

 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Η άφιξη

Ο υπουργός Γ. Μουζάλας αφίχθη στη Χίο στις 07:40 το πρωί της Τρίτης με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τον Υπουργό περίμεναν στο αεροδρόμιο ο δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Λαγός, και ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου Ανδρ. Δαμίρης.

Ο υπουργός συνοδεύτηκε από την αντιστράτηγο Ελληνικής Αστυνομίας υπεύθυνη για το μεταναστευτικό Ζ. Τσιριγιώτη και την υπεύθυνη του ΟΗΕ για την Ελλάδα.

Η επίσκεψη στο «Καλουτάς»

Ο κ. Μουζάλας εξέπληξε τους πάντες ζητώντας να επισκεφθεί το εκθεσιακό κέντρο "Γ. Καλουτάς προκειμένου να έχει άποψη για τον χώρο. Την οποιαδήποτε σκέψη για χρήση του κτιρίου διέκοψε έγκαιρα ο Ταξίαρχος Κ. Λαγός που τόνισε στον Υπουργό ότι η Περιφέρεια αρνείται κατηγορηματικά να το παραχωρήσει για τη συγκεκριμένη χρήση.

Θετικό το εγχείρημα της ΒΙ.ΑΛ.

Θετικές ήταν οι εντυπώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, από την επίσκεψη του στο χώρο της ΒΙΑΛ.

Στον υπουργό τόσο ο δήμαρχος όσο και τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, εξήγησαν τον σχεδιασμό και το πλάνο που υπάρχει.

Το σχέδιο προβλέπει ότι στη δυτική πλευρά του εργοστασίου θα τοποθετηθούν 40 οικίσκοι ενώ στην ανατολική πλευρά περίπου 60. Παράλληλα αναζητήθηκε και τρόπος θέρμανσης στο εσωτερικό του εργοστασίου. Ο υπουργός από την πλευρά του υποστήριξε πως ο χώρος προσφέρεται για την εγκατάσταση οικίσκων αντίστοιχων του Ελαιώνα ενώ ιδανικό τον χαρακτήρισε και η αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ζ. Τσιριγιώτη.

«Αυτό είναι στάβλος, θα πρέπει να κλείσει»

Απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί στο Μερσινίδι δήλωσε κατά την επίσκεψη του στον χώρο καταγραφής των μεταναστών ο Υπουργός.

Χαρακτηρίζοντας τον χώρο ως «στάβλο» διερωτήθηκε ποιος διαστροφικός νους είχε την ιδέα για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας στη συγκεκριμένη περιοχή. Βέβαια τα πνεύμα ηρέμησαν όταν ενημερώθηκε ότι στον χώρο δεν διαμένει πλέον κανένας πρόσφυγας.

Ικανοποίηση για τα Ταμπάκικα

Τέλος ο κ. Μουζάλας δήλωσε την έκπληξή του κατά την επίσκεψη του στα Ταμπάκικα εκεί όπου σύντομα θα στηθεί το κέντρο καταγραφής προσφύγων και μεταναστών. Όπως είπε, η ιδέα του Αντιπεριφερειάρχη Στ. Κάρμαντζη δίνει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα, κάτι που στα υπόλοιπα νησιά αποτελεί ακόμα ζητούμενο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ