4.2.2017 11:29

«Αυτή είναι η κρίσιμη λέξη: Αποσυμφόρηση»

• Η ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Την πλήρη απομόνωση βιώνει από την Παρασκευή ο κυβερνητικός σχεδιασμός ανάπτυξης πολλαπλών hot spot στα νησιά και η ουσιαστική μετατροπή τους σε φυλακές μεταναστών επ’ αορίστου χρόνου. Σε μια γενναία στροφή της πολιτικής της η Ν.Δ. υιοθέτησε ολοκάθαρα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, το βασικό αίτημα των νησιών για άμεση αποσυμφόρηση.

Από τη Μυτιλήνη ο Κυρ. Μητσοτάκης αποκαθήλωσε την κυβερνητική προπαγάνδα για το θέμα, μιλώντας ευθέως για «ψέματα ότι δήθεν απαγορεύεται από τη Συμφωνία να μετακινούνται σε άλλα μέρη οι μετανάστες». Με τη συγκεκριμένη του αναφορά και με τις 5 καθαρές θέσεις που ανέπτυξε για το προσφυγικό ο πρόεδρος της Ν.Δ. άδειασε οριστικά την κυβερνητική αδιαλλαξία για το θέμα, καθώς και όσους άκριτα συνεχίζουν να την υιοθετούν, εξυπηρετώντας σκοπιμότητες ασύνδετες με τα συμφέροντα των νησιών μας.

Επίσημη θέση της Ν.Δ.

Οι οιωνοί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εξετάζει με διαφορετικό πρίσμα το δίκαιο νησιωτικό αίτημα είχαν φανεί μέρες πριν. Η εξίσου καθαρή δημόσια τοποθέτηση των βουλευτών Χαρ. Αθανασίου, Ν. Μηταράκη και Γ. Κόνσολα υπέρ της αποσυμφόρησης ήταν φανερό ότι προετοίμαζε τη στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί ότι ποτέ επίσημα η Ν.Δ. δεν είχε υιοθετήσει την εθνικά επικίνδυνη κυβερνητική θέση για υποχρεωτική παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, εμφάνιζε όμως μια αναβλητικότητα στην ευθεία υποστήριξη της ανάγκης άμεσης αποσυμφόρησης, επηρεασμένη, ίσως, από ελλιπή στοιχεία γύρω από το ζήτημα και την πολύ προσεκτικά δομημένη κυβερνητική κινδυνολογία.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μυτιλήνη αλλά και η προηγηθείσα συνάντηση του με τους 5 δημάρχους έδρασε ως καταλύτης επιτάχυνσης της διαμόρφωσης εκ μέρους της Ν.Δ. μιας καθαρής θέσης, ικανοποιητικής σε μεγάλο βαθμό των αιτημάτων των νησιών.

Άλλα δεσμεύτηκε, άλλα πράττει

Μεταφέροντας μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αυτά που συμβαίνουν στη Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά τη «μεγαλύτερη απόδειξη της διαχειριστικής αποτυχίας της σημερινής κυβέρνησης. Μια αποτυχία που οφείλεται τόσο σε ιδεοληπτικές εμμονές, όσο και σε προκλητική ανικανότητα».

Ιδιαίτερα επικριτικός προσωπικά για τον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι αθέτησε το κοινό πλαίσιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, όπως χαράχθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.  

«Ασχέτως με το ποιες ήταν οι προθέσεις του κ. Τσίπρα, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του. Και το αποτέλεσμα ήταν ότι, από την πρώτη στιγμή, αυτή η κυβέρνηση έστειλε σε όλους τους διακινητές ψυχών ένα λανθασμένο μήνυμα: ότι ο ευκολότερος τρόπος να μπεις στην Ευρώπη είναι μέσα από την Ελλάδα, είναι μέσα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.  Από εκεί και πέρα όλα όσα εξελίχθηκαν είναι μια κλασική συριζαϊκή ιστορία».

Εξαπάτησαν τους νησιώτες

«Στην πορεία εξαπάτησαν τους κατοίκους των νησιών, με την υπόσχεση ότι οι δομές φιλοξενίας θα ήταν για ολιγοήμερη παραμονή. Όπως συμβαίνει με όλες τις υποσχέσεις τους, απεδείχθη και αυτή ψεύτικη. Οι δομές έγιναν μόνιμες και φυσικά με εξαίρεση ένα μικρό κομμάτι της Μόριας είναι ανοιχτές δομές. Τα νησιά άρχισαν να σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος. Θυμίζω ότι, το Μάρτιο του περασμένου έτους, τα νησιά είχαν αδειάσει τελείως από πρόσφυγες και μετανάστες. Το κόστος για την τοπική οικονομία έγινε αβάσταχτο. Οι αντιδράσεις άρχισαν να γίνονται ανεξέλεγκτες. Κάθε λογής καιροσκόποι άρχισαν να επενδύουν σε αυτό. Άλλοι για να στήνουν φάμπρικες και πελατειακά συστήματα με τα χρήματα της Ε.Ε. για το προσφυγικό. Άλλοι για να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με εξτρεμιστικές και απάνθρωπες θέσεις. Και όλα αυτά στην πλάτη των κατοίκων της Λέσβου και των νησιών».
  
Εθνικισμός και πατριωτισμός   
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προχώρησε σε σαφή διαχωρισμό των δυο εννοιών. «Ο πατριωτισμός σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον στείρο εθνικισμό. Ο εθνικισμός γεννά μίσος, διχόνοια, ρατσισμό, μισαλλοδοξία. Ο πατριωτισμός είναι από τη φύση του οραματικός, είναι δημιουργικός. Εμπεριέχει  βασικές ανθρώπινες αξίες. Προϋποθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης και δημιουργεί κοινωνική, αλλά και εθνική συνείδηση. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του υγιούς πατριωτισμού. Και το ζήτημα του προσφυγικού πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ακριβώς υπό αυτό το πρίσμα. Δεν θα αφήσουμε  ακραίες και σκοτεινές δυνάμεις, εχθρούς της Δημοκρατίας, του Κράτους δικαίου και του ανθρωπισμού, να καπηλευτούν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Και πάντως δεν επιτρέψουμε σε κανέναν να ταυτίζει όποιον ασκεί εμπεριστατωμένη κριτική στην Κυβέρνηση για το προσφυγικό με την ακροδεξιά», κατέληξε.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ