9.11.2015 10:39

«Βάλαμε πλάτη, δώστε αντισταθμιστικά για το προσφυγικό»

Η αδυναμία της κεντρικής διοίκησης να διαχειριστεί μόνη της την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά- πύλες αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας, διαπιστώθηκε στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή Δημάρχων, Περιφερειαρχών και Μητροπολιτών.

«Μη λειτουργείτε με συναισθηματισμούς»

Στην ισότιμη μεταχείριση των νησιών και στην ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων τους προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορέσει να συνεχίσει να σηκώνει στους ώμους της το βαρύ φορτίο του μεταναστευτικού εστίασε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς.

Θέτοντας ως προαπαιτούμενο την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας σε σειρά ζητημάτων ο κ. Βουρνούς ζήτησε από τον πρωθυπουργό να σταματήσει η κυβέρνηση να συμπεριφέρεται με συναισθηματισμούς.

«Η Χίος αποτελεί τη δεύτερη πύλη εισόδου. Παρόλα αυτά εξαιτίας της προβολής από τα ΜΜΕ η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί το νησί στρέφοντας τις προσπάθειές της εκεί όπου είναι και τα φώτα της δημοσιότητας», διαμαρτυρήθηκε Δήμαρχος Χίου ζητώντας διαφάνεια στα κριτήρια των αποφάσεων της Κυβέρνησης. 

«Χρήσιμη η συνάντηση, θα πρέπει να επαναληφθεί»

Στη χρησιμότητα της συνάντησης κυρίως επειδή αποτύπωσε τις πιο λεπτομερείς πτυχές της επίλυσης του προσφυγικού ζητήματος, εστίασε σε δηλώσεις του στον «π» ο κυβερνητικός Βουλευτής Α. Μιχαηλίδης.

«Ήταν εξαιρετικά σημαντική η διαπίστωση της άμεσης χρηματοδότησης σε πρώτη φάση των δομών αυτών καθώς και η διάθεση της εκκλησίας κεντρικά να αναλάβει τη σίτιση ανθρώπων που θα βρίσκονται στα hotspot και στο νησί μας. Νομίζω ότι τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες και θα πρέπει αν επαναλαμβάνονται συχνότερα και σε διαφορετικά επίπεδα στις οποίες πρέπει να προσκαλούνται και οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων όπως και αλληλέγγυοι πολίτες που έχουν αναλάβει σε μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα τη διαχείριση του προβλήματος. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικός ο άμεσος ορισμός συντονιστή σε τοπικό επίπεδο, υπό την εποπτεία του υπουργείου μετανάστευσης», ανέφερε.

Εμπλοκή στην απευθείας αγορά της ΒΙ.ΑΛ.

Σε ότι αφορά στο άλλο σημαντικό ζήτημα αυτό της αγοράς του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. και μετατροπής του σε hotspot, στο περιθώριο της σύσκεψης, έγινε γνωστό ότι υπήρξε εμπλοκή στη διαδικασία απευθείας χρηματοδότησης από το Υπουργείο καθώς η νομοθεσία δεν δικαιολογεί την αγορά κτιρίου. Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται νέα σύσκεψη προκειμένου να εξευρεθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης του Δήμου για την αγορά του πρώην εργοστασίου.

Σε κάθε περίπτωση όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, οι όποιες παρεμβάσεις από μέρους της κεντρικής διοίκησης θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου, χωρίς όμως να έχει δοθεί στους συμμετέχοντες σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση κυβερνητικών εξαγγελιών.

Τα αιτήματα της Χίου

  • Παραμονή της Χίου στο μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ.
  • Να προχωρήσει το ζήτημα του αεροδρομίου.
  • Η βοήθεια στον Δήμο για θέματα αγροτικής οδοποιίας .
  • Να προχωρήσει ο θεσμός της αυτεπιστασίας.
  • Παροχή βοήθειας με διαφανή κριτήρια.
  • Να αναδειχθεί συντονιστής σε επίπεδο Υπουργείου για κάθε νησί.
  • Ticket system για μετανάστες και πρόσφυγες.
  • Άμεση ενίσχυση Αστυνομίας και Λιμενικού.
  • Κυβερνητική παρέμβαση στα ακτοπλοϊκά ζητήματα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ