Στις πλάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις εξαντλημένες δυνάμεις των εθελοντών, πέφτει για μία ακόμη φορά η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος αφού οι προσδοκίες ότι ο Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα ανακοίνωνε από τη Χίο τη χρηματοδότηση της ΒΙ.ΑΛ. ή άλλες παρεμβάσεις της κεντρικής διοίκησης προς την κατεύθυνση της διευθέτησης σημαντικών ζητημάτων που δημιουργούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές, διαψεύστηκαν πανηγυρικά.
Η επίσκεψή του, όπως φάνηκε, είχε καθαρά χαρακτήρα διερεύνησης, αποτύπωσης των προβλημάτων με τον Β. Παπαδόπουλο να υπόσχεται ότι κάποια στιγμή, πιθανά εντός της επόμενης εβδομάδας η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει συνολικές παρεμβάσεις, όχι μόνο για τη Χίο, αλλά για τα νησιά του Αιγαίου που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου μεταναστών.
Διαπίστωσε το μέγεθος του προβλήματος
Συνοδευόμενος από στελέχη της Δημοτικής Αρχής και της Αστυνομίας, ο κ. Παπαδόπουλος επισκέφθηκε κατά σειρά όλα τα σημεία που φιλοξενούνται πρόσφυγες. Η περιοδεία του ξεκίνησε από την οδό Δημοκρατίας και τη στέγη του ΔΗΠΕΘΕ, εκεί όπου είδε τη διαδικασία καταγραφής. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Δημοτικό Κήπο και το Ομήρειο όπου εκατοντάδες μετανάστες διαμένουν τις τελευταίες ημέρες ενώ αργότερα μετέβη στο Λιμεναρχείο Χίου όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Λιμενάρχη Γ. Αργυράκη, στελέχη του Ερυθρού Σταυρού αλλά και τον Δήμαρχο Οινουσσών Στ. Βογιατζή ο οποίος του ζήτησε την παροχή σκηνών στο γειτονικό νησί ώστε να φιλοξενούνται πρόσφυγες τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την αναχώρηση πλοίου προς τη Χίο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε ο κ. Παπαδόπουλος κατά την επίσκεψή του στον χώρο των Ταμπάκικων εκεί όπου ξεκινάει η διαδικασία καταγραφής των προσφύγων αλλά στο Μερσινίδι το οποίο σταδιακά αδειάζει ώστε όλοι οι αφιχθέντες να ταυτοποιούνται πλέον στα Ταμπάκικα.
«Λυγίζουμε κάντε κάτι»
Το πραγματικό όμως μέγεθος του προβλήματος διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στο κλειστό γήπεδο της πόλης. Η εικόνα των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που είχαν κατακλείσει από κερκίδες μέχρι και αγωνιστικό χώρο, ήταν κάτι που δημιούργησε προβληματισμό στον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος όμως αρκέστηκε μόνο στο να συγχαρεί τους εθελοντές και τη διοίκηση του Νομικού Προσώπου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. ζήτησε την άμεση συνδρομή και επιχορήγηση του φορέα από το κράτος με δεδομένο όπως είπε, ότι τα έξοδα πλέον είναι δυσβάσταχτα για το Νομικό Πρόσωπο που την τελευταία εβδομάδα έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει τα κενά του κράτους. Η απάντηση πάντως στις εκκλήσεις των εθελοντών μάλλον δεν ικανοποίησε κανέναν αφού ο κ. Παπαδόπουλος αναχωρώντας είπε ένα απλό: «κουράγιο παιδιά, στη Χίο τα πάμε καλύτερα».
Με θετικό μάτι το εγχείρημα της ΒΙ.ΑΛ. αλλά…
Την ίδια ώρα πάντως που οι τοπικές αρχές ανέμεναν έστω και την προφορική δέσμευση του Γενικού για χρηματοδότηση του εγχειρήματος της ΒΙ.ΑΛ. αυτή δεν ήρθε ποτέ. Οι προσδοκίες για ανακοίνωση χρηματοδότησης «προσγειώθηκαν» ταυτόχρονα με την οριστική ακύρωση της επίσκεψης του Υπουργού Γ. Μουζάλα αφού όπως έγινε γνωστό το ελικόπτερο που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του θα αντιμετώπιζε πρόβλημα προσέγγισης εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.
Κατά την επίσκεψή του στον χώρο της ΒΙ.ΑΛ. ο κ. Παπαδόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους υπεύθυνους του ΟΗΕ που σχεδίασαν τον χώρο, διατυπώνοντας καταρχήν τη θετική του άποψη ότι η λειτουργία ενός οργανωμένου χώρου καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων θα έλυνε σχεδόν το σύνολο των προβλημάτων στο νησί.
«Αν δεν γίνει τώρα η ΒΙ.ΑΛ, αν δεν τολμήσουμε τώρα να εφαρμόσουμε αυτό το πρότζεκτ τότε η Χίος θα γίνει Λέσβος μέχρι το τέλος του χρόνου» ήταν τα λόγια του υπεύθυνου μηχανικού του ΟΗΕ στον κ. Παπαδόπουλο με τον τελευταίο να σημειώνει ότι η χρηματοδότηση δεν εξαρτάται από τον ίδιο, δεσμευόμενος ότι θα μεταφέρει το αίτημα της Χίου στο Υπουργείο.
Στη μάχη της φιλοξενίας Σούδα και «ΕΥΟΔΟΣ»
ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Η ΒΙ.ΑΛ.
Με κομμένα τα φτερά της τοπικής αυτοδιοίκησης, για άμεση επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των προσφύγων, το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο ευρεία κλειστή σύσκεψη μεταξύ του Β. Παπαδόπουλου, του Δήμου, της Περιφέρειας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού αλλά και του ΟΗΕ.
Με δεδομένη τη μη εξαγγελία προτάσεων και μόνιμων λύσεων από την κεντρική διοίκηση οι φορείς αρκέστηκαν στο να παρουσιάσουν το σχέδιό τους στον Γενικό.
Στη σύσκεψη διατυπώθηκε η άποψη ότι σταθερός στόχος παραμένει η ΒΙ.ΑΛ. αλλά και η λειτουργία του κέντρου ταυτοποίησης στα Ταμπάκικα ενώ αποφασίστηκε αναδιάταξη των σκηνών του Δημοτικού Κήπου ώστε η χωρητικότητα να αυξηθεί από τα 700 στα 1.200 άτομα.
Για πρώτη φορά διατυπώθηκε και η άποψη για χρήση της βόρειας τάφρου του φρουρίου, αλλά και του χώρου στάθμευσης «ΕΥΟΔΟΣ» σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι σκηνές στον Κήπο.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης που ερωτώμενος από τον «π» σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι χώροι θα χρησιμοποιηθούν για την τοποθέτηση οικίσκων ή σκηνών μόνο σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης.
Παράλληλα ο Γ.Γ. του Υπουργείου εξήγγειλε από τη Χίο, με αφορμή ερώτηση του «π», την αυτόματη παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών σε κεντρικό επίπεδο ώστε να αποστέλλεται πλοίο όταν ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται υπέρμετρα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.