Ερωτηματικά και πονηρές σκέψεις εγείρονται για τα κίνητρα που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αλλαγές σχετικά με τον τρόπο μισθοδοσίας των υπαλλήλων στις Περιφέρειες της χώρας Πρόσθετο βάρος στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης έρχεται να προσθέσει η πολιτεία μεταφέροντας τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας από το Υπ. Εσωτερικών στις κατά τόπους Περιφέρειες.
Η κυβέρνηση σταματά από 1.1.2016 τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γινόταν ως τώρα, και πλέον η μισθοδοσία θα γίνεται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Αυτό σημαίνει ότι το ακαθάριστο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη της μόνο η Περιφερειακή Ενότητα Χίου ανέρχεται σε 225.000 ευρώ μηνιαίως ή 2,7 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητά της.
Σφοδρές αντιδράσεις
Όπως ήταν αναμενόμενο η συγκεκριμένη απόφαση δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους του Περιφερειακού Συμβουλίου με τις παρατάξεις , από τη μία, να σημειώνουν ότι είναι αδύνατο η Περιφέρεια να αντέξει ένα τόσο μεγάλο φορτίο και τους εργαζόμενους, από την άλλη, να υπογραμμίζουν την ανησυχία τους για την μη έγκυρη καταβολή των δεδουλευμένων τους.
«Προφανώς μία τέτοια απόφαση εγείρει δικαίως τις διαμαρτυρίες υπαλλήλων και πολιτικής ηγεσίας. Οι πόροι της Περιφέρειας είναι συγκεκριμένοι. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει σε περίπτωση που το Υπουργείο αποφασίσει, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα στέλνει εκείνο τα χρήματα, να μειώσει τη ροή της χρηματοδότησης», ανέφερε στον «π» ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης.
Τον ίδιο προβληματισμό πάντως κατέθεσαν και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με τον Κ. Γανιάρη να σημειώνει ότι τα μοναδικά έσοδα της Περιφέρειας είναι από τα ΚΤΕΟ που όμως δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις δαπάνες για τη μισθοδοσία.
«Ποιος εγγυάται και πώς, όπως έχουν αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια τα μνημόνια, ότι και του χρόνου ή στο μέλλον το σχετικό κονδύλι από τους ΚΑΠ για τη μισθοδοσία θα είναι το ίδιο; Κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί. Και τι θα γίνει αν μειωθούν οι ΚΑΠ, γιατί το κουαρτέτο έτσι θα αποφασίσει; Πού θα βρει η περιφέρεια τα κονδύλια για να καλύψει τη μισθοδοσία;», προσέθεσε με τη σειρά της η Αγλαΐα Κυρίτση.
Το θέμα πάντως αναμένεται να απασχολήσει και την επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με το Περιφερειακό Συμβούλιο επί του παρόντος να αποφασίζει κατά πλειοψηφία να αποδεχτεί την εισήγηση του Υπουργείο Εσωτερικών για ενσωμάτωση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων στον Προϋπολογισμό του.
«Αν δεν κάναμε αποδεκτή τη συγκεκριμένη εισήγηση τότε, ο προϋπολογισμός θα επιστρέφονταν πίσω με ότι αυτό συνεπάγεται», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Βαλσαμίδης.
Τι λένε οι υπάλληλοι
Ο Σύλλογος των υπαλλήλων της Περιφέρειας κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στη συνεδρίαση. «Είναι αυτονόητο ότι οι μισθοί των υπαλλήλων στις Περιφέρειες πρέπει να εξασφαλίζονται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το κράτος πρέπει να εγγυάται την απρόσκοπτη και υπεύθυνη καταβολή των μισθών των υπαλλήλων των Περιφερειών, εντάσσοντάς την στον κρατικό προϋπολογισμό, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των Περιφερειών.
Η μεταφορά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων στις Περιφέρειες θέτει αυτομάτως το ζήτημα της εξεύρεσης πόρων, δεδομένου ότι οι ΚΑΠ βαίνουν μειούμενοι και οι λειτουργικές δαπάνες είναι ανελαστικές. Δεδομένης της συνεχούς μείωσης των ΚΑΠ και της συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών των Περιφερειών ελέω Καλλικράτη, θεωρούμε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.»
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.