21.12.2015 19:45

Δια πυρός αντιπολιτεύσεων η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού

«ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ» ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΟΥΡΝΟΥΣ

Έναν από τους δυσκολότερους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών κλήθηκε να ψηφίσει το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις αντιπολιτεύσεις να τον καταψηφίζουν σύσσωμες, αρνούμενες να δεχτούν τις νέες περικοπές που προβλέπονται μέσα σε αυτόν.

Εισηγούμενος επί του θέματος ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στρατής Γδύσης επανέλαβε ότι στον φετινό προϋπολογισμό προβλέπονται περικοπές ύψους 700.000 ευρώ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως σημείωσε ο ίδιος τα περισσότερα από τα έσοδα αποτελούν ανελαστικές δαπάνες κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δαπανηθούν για συγκεκριμένο σκοπό όπως οι μισθοδοσίες ή τα προνοιακά επιδόματα.

Αναφερόμενος στις γενικές κατευθύνσεις του Προϋπολογισμού ο κ. Γδύσης υπογράμμισε τη συμπίεση των χρηματοδοτήσεων των νομικών προσώπων του Δήμου αλλά και των επιχορηγήσεων των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων.

«Δεν μας αρέσει αυτός ο προϋπολογισμός αλλά την 1η του Γενάρη ο Δήμος θα πρέπει να λειτουργεί. Τα έσοδα δεν τα καθορίζουμε εμείς. Πρέπει να διαχειριστούμε αυτά τα χρήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προσπαθήσαμε να μη θίξουμε τις κοινωνικές δομές και πολιτικές του Δήμου. Φροντίσαμε να μη μειώσουμε τα χρήματα που κατευθύνονται για την παιδεία και ειδικά τις σχολικές επιτροπές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γδύσης.  

Π. Λαμπρινούδης: «Εξαθλιώνονται τα νομικά πρόσωπα»

Την έλλειψη αναπτυξιακής λογικής είτε μέσω του Τεχνικού Προγράμματος είτε μέσω του Προϋπολογισμού προέταξε στην τοποθέτησή του ο Π. Λαμπρινούδης.

«Δεν υπάρχουν οι πιστώσεις για να διεκδικήσουμε χρήματα μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου που αποτελεί και τη μοναδική δίοδο για να κάνουμε έργα που θα δώσουν πνοή ανάπτυξης στον τόπο. Βλέπουμε τρομερές μειώσεις στις επιχορηγήσεις την ώρα που τα έσοδα είναι αβέβαια. Δεν υπάρχει αποθεματικό, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Δεν καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου και των πολιτών. Θα έπρεπε τα έσοδα να είναι πιο ρεαλιστικά και τα έξοδα να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών εν μέσω κρίσης», τόνισε ο κ. Λαμπρινούδης ενώ πρότεινε την είσπραξη των οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.

«Συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας»

Για διαχείριση ένδειας και μιζέριας κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή Βουρνού η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» Ερμιόνη Φρεζούλη υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που πλήττει κοινωνικές δομές και νομικά πρόσωπα του Δήμου.

« Καταψηφίζουμε αυτόν τον πρϋπολογισμό γιατί οι περικοπές δεν είναι μονόδρομος. Αδυνατείτε να αντιληφθείτε τον άλλο δρόμο γιατί έχετε πολιτικά αγκυλώματα», είπε απευθυνόμενη στον Δήμαρχο η Ερμιόνη Φρεζούλη.  

«Στη γραμμή που χάραξε η συγκυβέρνηση»

Στις γενικές γραμμές που ακολουθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου αναφέρθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκος Σκούφαλος λέγοντας ότι από πέρυσι μέχρι σήμερα υπάρχει μείωση ύψους 45% από τις κρατικές επιχορηγήσεις.

«Καθαρός και ρεαλιστικός»

Απαντώντας στις αιτιάσεις των αντιπολιτεύσεων ο Μ. Βουρνούς παρατήρησε καταρχήν ταύτιση του διαλόγου για τον προϋπολογισμό με το πολιτικό υπόβαθρο του καθενός για να πει λίγο αργότερα ότι «οι ιδεοληψίες και οι υπόγειες διαδρομές του παρελθόντος είναι αυτό το οποίο πληρώνει σήμερα η χώρα μας».

«Όλοι λέτε που να δώσουμε το χρήματα αλλά δεν μας λέτε που θα τα βρούμε. Έχουμε την εντολή να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε την πολυτέλεια να βγούμε καταγγέλλοντας και να καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό. Δεν μας αρέσει αυτός ο προϋπολογισμός όμως λέμε την αλήθεια ότι είναι δύσκολος αλλά και πραγματικός. Είναι καθαρός και ρεαλιστικός», κατέληξε ο κ. Βουρνούς. 

Τελικά στις 20:30 ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των συμβούλων της συμπολίτευσης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ