19.11.2014 13:25

Εκ νέου σχεδιασμός του μοντέλου καθαριότητας

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΜΠΟΥ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ

Ως μοναδική λύση στο αριθμητικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει η Υπηρεσία Καθαριότητας φαντάζει πλέον η εκχώρηση μέρους αρμοδιοτήτων της σε ιδιωτικά συνεργεία με στόχο αφενός να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων κυρίως του αστικού κέντρου, αφετέρου να αποφορτιστούν οι διαρκώς περιορισμένοι μόνιμοι υπάλληλοι.

Η συγκεκριμένη λύση φαντάζει ακόμα πιο επιτακτική, αν σε αυτή προστεθεί και το γεγονός ότι οι υπάλληλοι που θα στελέχωναν την Υπηρεσία μέσω Κοινωφελούς Εργασίας  στην καλύτερη των προβλέψεων θα αναλάβουν δράση τον Ιούνιο του 2015.

«Η καθαριότητα δεν είναι μόνο η αποκομιδή των σκουπιδιών από τους κάδους. Είναι η πλήρωση των απορριμματοφόρων, η ανακύκλωση, η διαχείριση των σύμμεικτων υλικών, η εποπτεία και πολλά άλλα πράγματα. Είναι σαφές ότι με τους 52 υπαλλήλους που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Υπηρεσία, κάποιες δραστηριότητες είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν», εξηγεί ο θεματικός αντιδήμαρχος, Γ. Μπελέγρης.  

Οι σκέψεις

Το γεγονός ότι πολλές δραστηριότητες μένουν ακάλυπτες αλλά και η συνεχής συνταξιοδότηση μόνιμων υπαλλήλων προκάλεσαν ήδη την πρώτη σύσκεψη μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων με τη δεύτερη να είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι.

Σε αυτή υπήρξαν δύο σκέψεις. Η πρώτη ήταν αυτή που απαιτούσε τη μείωση του προσωπικού στα χωριά της βόρειας και της νότιας Χίου ώστε να ενισχυθεί το κέντρο. Αυτή η λογική όμως θα μετατόπιζε απλά το πρόβλημα από το ένα σημείο του νησιού στο άλλο.

Εκτός αυτού η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης θα σήμαινε και για τους ίδιους τους εργαζόμενους μικρά περιθώρια για άδειες ή απουσίας σε περίπτωση ασθενείας.

Η δεύτερη σκέψη, που πολλάκις εκφράστηκε και στο παρελθόν, ήταν η παραχώρηση τμημάτων του έργου της Υπηρεσίας Καθαριότητας στην ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς απαραίτητα αυτή να συνεπάγεται την παραχώρηση του τμήματος της αποκομιδής, που για τους εργαζόμενους αποτελεί κόκκινη γραμμή.

«Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται μία σημαντική προσπάθεια να αλλάξει όλος ο τρόπος δομής και λειτουργίας της Υπηρεσίας. Το πρόβλημα με την απαγόρευση προσλήψεων αποτελεί τον κύριο παράγοντα που μας ωθεί στην αλλαγή νοοτροπίας. Η αρχή θα γίνει με την ανακύκλωση, που προγραμματίζουμε την υπογραφή σύμβασης με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης. Όμως τί θα γίνει με τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων; Τι θα γίνει με την καθαριότητα στους δρόμους; Τι θα γίνει με τα σύμμεικτα υλικά; Πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα στο οποίο η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού, με την προϋπόθεση ότι όλα θα λειτουργήσουν προς όφελος του Δήμου και των δημοτών», κατέληξε ο ίδιος.

Στα πλαίσια της εσωτερικής διαβούλευσης η δημοτική αρχή έχει ζητήσει από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας την κατάθεση της δικής τους βιώσιμης πρότασης. Μάλλον δύσκολο να υπάρξει, δεν το επιτρέπουν ρεαλιστικά τα αριθμητικά δεδομένα. Η εμπλοκή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας επομένως (σ.σ. δεν θα συμβεί για πρώτη φορά) είναι μάλλον αναπόφευκτη, υπό την προϋπόθεση ότι η δημόσια υγεία προηγείται των όποιων αγκυλωτικών απόψεων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ