21.12.2015 15:55

ΕΝΑ πρώτο βήμα

- Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Νέα σελίδα εντός κι εκτός συνόρων του νησιού ετοιμάζεται να γράψει η αναπτυξιακή εταιρία της πρώην  Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου «ΕΝΑ» που όπως όλα δείχνουν βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν την ανασύστασή της.

Έπειτα από μία 5ετία πλήρους αδράνειας, η υπό εκκαθάριση εταιρία φαίνεται ότι μπορεί και πάλι να μπει σε ρυθμούς παραγωγής κάτι που θα επιτευχθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου οπότε και έχει συγκληθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας που αποτελεί και τον κύριο μέτοχο της εταιρίας ορίζεται στο αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο εκπρόσωπος της Π.Ε. Χίου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων προκειμένου να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανασύστασή της.

Τα δεδομένα

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι εκκαθαριστές, τα συνολικά χρέη της εταιρείας από το 2008 μέχρι και σήμερα αγγίζουν το ποσό των 500.000 ευρώ. Παράλληλα η ΕΝΑ έχει απαιτήσεις από τρίτους της τάξεως των 200.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι τα καθαρά χρέη φθάνουν τις 300.000 ευρώ.

Η εκτίμηση της Περιφέρειας ότι η εταιρία μπορεί να ανασυσταθεί και να λειτουργήσει ομαλά βασίζεται σε ένα επιπλέον στοιχείο. Πολλά από τα χρέη της ΕΝΑ έχουν παραγραφεί λόγω παρέλευσης της 5ετίας αφού μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν έγιναν απαιτητά από όσους τους οφείλονταν.

«Τελικά το ποσό που θα αναλογεί στον κάθε μέτοχο ίσως είναι πολύ μικρότερο από αυτό που έχουμε υπολογίσει», ανέφερε στον «π» ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Βεργίνας ενώ με τη σειρά του ο Στ. Κάρμαντζης σημείωσε ότι «αναμένουμε από τον Δήμο Χίου που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο να απαντήσει αν ενδιαφέρεται να αναλάβει τις ευθύνες που αντιστοιχούν στο μερίδιο των μετοχών που κατέχει».

Τον Ιανουάριο η Γενική Συνέλευση

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο των προθέσεων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τις 15 Ιανουαρίου, αφού οι εκκαθαριστές έχουν συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των μετόχων με σκοπό την ενημέρωση για την οικονομική πορεία της εταιρίας.

Σίγουρη θεωρείται η πρόθεση της Περιφέρειας να καταβάλει το ποσό που της αντιστοιχεί ενώ στάση αναμονής κρατάει ο Δήμος Χίου που θα λάβει την τελική απόφαση μετά την αποτίμηση των όλων των δεδομένων.

Σε ότι αφορά στους Δήμου Οινουσσών και Ψαρών προς το παρόν δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη νέα ΕΝΑ κι έτσι το μερίδιό τους, κατά πάσα πιθανότητα, θα απορροφηθεί από την Περιφέρεια.

Να σημειωθεί ότι στο αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο από πλευράς Περιφέρειας τα ονόματα των συμβούλων που προωθούνται για την πλήρωση της θέσης του εκπροσώπου της ΕΝΑ, είναι αυτά των Κ. Βεργίνα και Γ. Ξενάκη χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ποιος από τους δύο θα αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ