8.10.2015 11:49

Η ώρα της αλλαγής για το Βόρειο Αιγαίο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Τις παραμέτρους αναθεώρησης και εξειδίκευσης του Πρότυπου Χωρικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εξέτασαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Τρίτη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Θ. Βαλσαμίδη, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Χίου.

Η σύσκεψη ήταν μία από τις τρεις συναντήσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια για τον χωροταξικό σχεδιασμό, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η μελέτη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν μέχρι τις 18 Οκτωβρίου η κάθε Περιφερειακή Ενότητα Χίου θα πρέπει να έχει καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις της. Έπειτα οι ομάδες εργασιών που συγκροτούνται σε κάθε νησί θα πρέπει να μαζέψουν όλες τις προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς ώστε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η Περιφέρεια να γνωμοδοτήσει οριστικά για τη Β1 φάση του χωροταξικού στο αρμόδιο υπουργείο.

«Θα πρέπει αυτά τα οποία προτείνονται να είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν και φυσικά να λαμβάνουν υπόψη τους τον σχεδιασμό του Δήμου», σημείωσε ο κ. Βαλσαμίδης ξεκαθαρίζοντας ότι η εισήγηση των μελετητών είναι με βάση τον σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής το 2013 γεγονός που επισείει σειρά τροποποιήσεων.

Οι άξονες

Μέσα από το αναθεωρημένο πρότυπο χωρικής ανάπτυξης προβλέπονται 6 αναπτυξιακές κατευθύνσεις:

  1. Ισόρροπη ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της περιφέρειας με έμφαση στην παράλληλη ανάπτυξη και την αλληλοϋποστήριξη του πρωτογενούς τομέα (αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία), του τουρισμού και της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.
  2. Απόλυτος σεβασμός στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των νησιών, που αποτελεί τον πλέον πολύτιμο αναπτυξιακό πόρο της περιφέρειας, τον πυρήνα της κοινωνικής και πολιτιστικής της ταυτότητας και τον συνδετικό ιστό για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
  3. Αξιοποίηση της θέσης της περιφέρειας ως «σταυροδρόμι» θαλάσσιων μεταφορών, με παράλληλη προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και άρση των εμποδίων σε βασικές υποδομές δικτύων.
  4. Διάρθρωση και οργάνωση του οικιστικού δικτύου ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.
  5. Χωρική ρύθμιση του θαλάσσιου χώρου του Β. Αιγαίου, με σκοπό την αξιοποίηση και ανάδειξή του σε παραγωγικό πόρο (αλιεία, πράσινη ενέργεια, τουρισμός), μεταφορικό δίαυλο και πολιτιστικό πόρο (ενάλιες αρχαιότητες, πεδίο ανάπτυξης αθλημάτων και αγώνων, κλπ.).
  6. Προώθηση της κοινωνικής συνοχής και καταπολέμηση της φτώχειας: Στόχος είναι τόσο η καταπολέμηση, όσο και η πρόληψη των φαινομένων της φτώχειας των κατοίκων των νησιών της Περιφέρειας, έτσι όπως αυτά τα φαινόμενα εκφράζονται μέσα από την αποδυνάμωση του κοινωνικού ιστού των νησιών

Γεγονός πάντως αποτελεί ότι σε ότι αφορά στη Χίο οι βελτιώσεις που επιδέχεται η εν λόγω εισήγηση όχι μόνο είναι πολλές αλλά και αναγκαίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόβλεψη για δημιουργία νέου κεντρικού λιμένα στο κοντάρι αλλά και η δημιουργία φράγματος στο Πυργί, σχεδιασμοί που όχι μόνο δεν απέδωσαν στην πράξη αλλά εγκαταλείφθηκαν οριστικά με την πάροδο των χρόνων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ