μεταφέροντας τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον Κοινό Λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην ΤτΕ και μεταφέροντας την αβεβαιότητα για την κάλυψη των δικών τους αναγκών στις τοπικές κοινωνίες. Στην ουσία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν άμεση ανάγκη. Συνολικά, από την Παρασκευή 24 Απριλίου έως και την Παρασκευή 1 Μαΐου το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων το ποσό των 1,9 δισ ευρώ. Δεδομένου ότι άλλες πηγές ρευστότητας δεν υπάρχουν, η κυβέρνηση στρέφεται στα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Και η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει την κατάθεση των διαθεσίμων που δεν χρειάζονται άμεσα οι φορείς σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), που θα παρέχει μία διασφαλισμένη απόδοση. Από εκεί και πέρα, η ΤτΕ θα έχει το δικαίωμα να επενδύσει τα κεφάλαια αυτά. Έτσι, θα μπορέσει να αγοράσει βραχυπρόθεσμους τίτλους (repos) του Ελληνικού Δημοσίου, παρέχοντας ρευστότητα στο κράτος για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του. Συνολικά, το ποσό που έχουν οι φορείς του Δημοσίου εκτιμάται σε 2,5-3 δισ ευρώ, αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξολοκλήρου από την κυβέρνηση, καθώς και οι ίδιοι οι φορείς έχουν υποχρεώσεις που θα πρέπει να εξυπηρετήσουν.
4 εκ. από το Δήμο Χίου
«Ανατρέπεται ο σχεδιασμός όλων των δήμων της Ελλάδας. Αύριο το πρωί κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσουν οι δήμοι», δηλώνει αιφνιδιασμένος ο δήμαρχος Χίου.
Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου το ταμειακό υπόλοιπο είναι αυτή τη στιγμή γύρω στα 4 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει τη μισθοδοσία δυο μηνών, έκτακτα ειδικευμένα και ανειδίκευτα έξοδα, αλλά και χρήματα για ονοματισμένα έργα.
«Μας επιτρέπουν μόνο να κρατήσουμε τα χρήματα για το σχεδιασμό των επόμενων 15 ημερών. Όμως ποιος μπορεί να ξέρει τι γίνεται τις επόμενες 15 ημέρες όταν οι ανάγκες των Δήμων αλλάζουν σχεδόν κάθε ημέρα;», αναρωτιέται ο Μαν. Βουρνούς, μεταφέροντας ένα ιδιαίτερα θορυβώδες κλίμα από τις προσυνεδριακές διαδικασίες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Την απόφαση της τελευταίας, η οποία αναμένεται ίσως και αύριο, φέρεται αποφασισμένος να ακολουθήσει ο δήμαρχος.
Στραγγίζει η αγορά
Τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία του νησιού επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος Χίου Πολ. Λαμπρινούδης.
«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Η απόφαση της κυβέρνησης δεν είναι στην κατεύθυνση της λογικής. Από σήμερα θα κυριαρχεί ανησυχία για τυχόν στάση πληρωμών, δεδομένου ότι δεσμεύονται τα πάντα, από τα χρήματα για τις προμήθειες μέχρι τα χρήματα για τα έργα. Ποιος πρατηριούχος θα δώσει ξανά καύσιμα στο Δήμο; Ή ποιος προμηθευτής θα δώσει ξανά αναλώσιμα, ξέροντας ότι δεν θα πληρωθεί; Οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις άνευ προηγουμένου. Θα στραγγίξει η αγορά, είναι το μόνο σίγουρο».
"Αντισυνταγματική και παράνομη"
Ως κίνηση πανικού της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται, χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων στη Βουλή για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον «εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης», τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
"Η εν λόγω πράξη θίγει την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και είναι προδήλως αντισυνταγματική και παράνομη, δεδομένης και της αναδρομικότητάς της. Εκφράζουμε την αγωνία μας για την πορεία του τόπου και το τέλμα στο οποίο μπορεί να οδηγηθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες και οι θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ. Καλούμε ως ΕΝΠΕ την κυβέρνηση να την αποσύρει άμεσα", αναφέρει η κ. Καλογήρου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.