16.12.2015 16:37

Με δείγμα Hot Spot… «εκπλήρωσε η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της» [ΒΙΝΤΕΟ]

ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ – ΑΣΤΡΑΠΗ ΣΤΗ ΧΙΟ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ HOT SPOT ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟ ΧΑΛΚΕΙΟΣ

Με φόντο την ανάγκη επίδειξης στους Ευρωπαίους ηγέτες της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε το ταξίδι αστραπή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Χίο.

Φεύγοντας από την πίσω πόρτα του αεροδρομίου προκειμένου να αποφύγει του διαδηλωτές ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Γιάννη Μουζάλα και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου κατευθύνθηκαν προς το πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός προκειμένου να επιθεωρήσει τμήμα του hot spot που στήθηκε μέσα σε τρία 24ωρα, δηλαδή από την ημέρα ανακοίνωσης της άφιξής του μέχρι και σήμερα.

Παρουσία του κυβερνητικού Βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη αλλά και του Νότη Μηταράκη ο κ. Τσίπρας εξήρε το έργο του Στρατού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «μας έβαλαν τα γυαλιά».

Αγνοώντας ότι οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί μόνο στο 30% αλλά και ότι το κτίριο ανήκει σε ιδιώτη ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό , πιθανά και μέχρι τέλος του χρόνου, ημερομηνία που χαρακτηρίστηκε από τον Δήμο Χίου ως «εξαιρετικά αισιόδοξη».

«Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας»

Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και υπό αντίξοες συνθήκες, τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Χίο όπου επισκέφθηκε το hotspot που έχει δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες. 

«Είναι σειρά της ΕΕ να προχωρήσει με την μετεγκατάσταση προσφύγων, ιδίως των 66.000 για τους οποίους υπάρχει συμφωνία να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ» συνέχισε ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας αργούς ρυθμούς υλοποίησης της συμφωνίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος κατά πόσο τηρείται η συμφωνία των Βρυξελλών με την Τουρκία για την επαναπροώθηση μεταναστών, που δεν χαρακτηρίζονται πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όσο υπεράνθρωπες και αν είναι οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, με συνεχιζόμενες ροές της τάξης των 10-15.000 ατόμων την ημέρα από την Τουρκία, δεν είναι δυνατόν η χώρα να ανταπεξέλθει.

Αναλυτικά η δήλωση

 

«Σήμερα η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε.. Δείχνει ότι μπορεί να διαχειριστεί με ανθρώπινο τρόπο τις τεράστιες ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά πρώτης υποδοχής και ταυτόχρονα με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά ταυτοποιεί το σύνολο των προσφύγων που πατούν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπω ότι καταφέραμε μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια και παρά τις αντίξοες συνθήκες, να ανταπεξέλθουμε στην υποχρέωσή μας.

Θέλω να ευχαριστήσω άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού καθώς και τους απλούς εθελοντές που έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον αλλά και το ανθρώπινο καθήκον απέναντι σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται.

Η Ελλάδα σε συνθήκες κατάφερε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, είναι τώρα σειρά και των άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.

Πρώτα από όλα να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Έχουμε αποφασίσει για 66.000 πρόσφυγες που αντιστοιχούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε χώρες του κέντρου και του βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρα μονάχα πολύ λίγες.

Δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις των κρατών – μελών ώστε να υποδεχθούν πρόσφυγες. Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της Ε.Ε. με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες για την επιστροφή μεταναστών που δεν μπορούν να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη.

Τέλος θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Τουρκία. Είναι μία συμφωνία που κι εμείς τη χειροκροτήσαμε, από την άλλη όμως υποχρέωση της Τουρκίας να συνδράμει ώστε να μειωθούν οι ροές.

Τα νησιά μας έχουν βρεθεί σε μία δύσκολη ιστορική συγκυρία κι έχουν σηκώσει το κύριο βάρος. Θέλω να συγχαρώ τους νησιώτες μας αλλά και το λιμενικό που καθημερινά σώζει δεκάδες ζωές στο Αιγαίο. Ένα Αιγαίου που δεν πρέπει να συνηθίσουμε να είναι ένας υγρός τάφος αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να γίνει θάλασσα συνεργασίας, ειρήνης κι αλληλεγγύης». 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ