Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα διαβούν οι φορείς της Χίου την εβδομάδα που διανύουμε (η ημέρα θα καθοριστεί ανάλογα το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα), στα πλαίσια ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών για το προσφυγικό.
Η συγκεκριμένη σύσκεψη έρχεται ως συνέχεια αυτής που προηγήθηκε την Παρασκευή με τους εκπροσώπους της Λέσβου μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού για τη διαχείριση του προσφυγικού στη Λέσβο.
Τα «πρέπει» της σύσκεψης
Με δεδομένη την ένταση που υπάρχει διάχυτη στην τοπική κοινωνία και το επιφυλακτικό κλίμα ανάμεσα στις σχέσεις του βουλευτή, του δημάρχου και των φορέων με πρόσφατα ακόμη τα επεισόδια στη Σούδα και νωπή τη λαϊκή εντολή από τις δυο συγκεντρώσεις για αποσυμφόρηση του νησιού από τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων, οι συμμετέχοντες οφείλουν πρωτίστως να συνεννοηθούν, να χαράξουν μια κοινή γραμμή και να ορίσουν τα ζητούμενα αυτής της σύσκεψης, πολύ πριν διαβούν την πόρτα του Μαξίμου, μήπως και καταφέρουν να βγουν από αυτή με κάτι τι παραπάνω από απλές δεσμεύσεις.
Δεν αρκούν οι εξαγγελίες
Έχοντας ως στόχο να φύγει από το Μαξίμου με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέτρων και ενεργειών ο Ανδρ. Μιχαηλίδης έχει βάλει τις δικές του κόκκινες γραμμές. Ο Χιώτης βουλευτής μιλώντας στον "π", σημείωσε, "Δεν υπάρχει νόημα στο να ακούσουμε πάλι τους υπουργούς να μας λένε τα ίδια. Η συζήτηση για να έχει νόημα και ουσία πρέπει να έχει μια συνέχεια και μια συνέπεια. Θέλουμε πλέον τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης όλων εκείνων που έχουμε συμφωνήσει. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε μόνο εξαγγελίες οφείλουν οι υπουργοί, οφείλει ο Πρωθυπουργός κι αυτό είναι εκείνο που θα επιδιώξουμε κι εμείς, να υπάρχει να υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση τήρησης χρονοδιαγραμμάτων."
Επιφυλακτικός ο Βουρνούς
Μικρό καλάθι κρατά και ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς τονίζοντας σε δήλωση του για το θέμα ότι: "Οι συσκέψεις είναι πολύ πιο παραγωγικές αν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα. Απαιτείται η οχύρωση των νησιών από πλευράς θεσμικών υποδομών, π.χ να οριστεί επιτέλους κεντρικός συντονιστής, από πλευράς προσωπικού και υλικών υποδομών ώστε να σταματήσει το προσφυγικό να αποτελεί το πρωτεύων στην καθημερινότητα των πολιτών. Εδώ και ενάμιση χρόνο οι πληθυσμοί των νησιών ζουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι αυτό είναι κακό για το ίδιο το προσφυγικό και την αντιμετώπιση του, και δυσχεραίνει τη λήψη ορθών αποφάσεων. Τα δυο άμεσα αιτήματα είναι η αποσυμφόρηση του νησιού με εφαρμογή και των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για κλείσιμο της Σούδας, πληροφόρηση στην τοπική κοινωνία για το τι προβλέπεται από τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας, τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει, πόσο κοστίζει, ποιος το πληρώνει, και ποιος είναι ο υπεύθυνος. Ο ορισμός συντονιστή είναι διαρκής και πασίδηλη ανάγκη".
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.